Épülget Szombathely első magán Trianoni Emlékhelye

Büszkén áll Szombathely első magán Trianoni Emlékhelye: kereszttel és turulmadárral, egy belvárosi házfal tövében. Az 56-os Nemzetőrség pincéjében meglátjuk a folytatást is: egy hősi emlékművet. - Csak épp területhasználati engedélyük nincs még.

Szombathely belvárosában, az eladásra váró SZTK és a 18-as honvéd út 7. szám alatti lakóházhoz tartozó járdányi füves telek határán szinte észrevétlenül, egyik hétről a másikra egy miniatűr Trianon-emlékhely bukkant fel. Azóta is épülget, bármikor tévedünk arra, mindig megakad a szemünk egy-egy újdonságon. Kik és miért állítanak egy forgalmas járda mellé, a házfalnak támasztva egy Trianon keresztet, és miért építenek köré turulmadárral, kövekkel, márványtáblába vésett Wass Albert idézetekkel egy miniatűr emlékparkot? Próbáltunk a végére járni.

Emlékhely a Sportház mögött
Emlékhely a Sportház mögött
Mészáros Zsolt

Nem kellett sokáig nyomoznunk, az építtetők

szóvivője

, a 82 éves vitéz Csorba Boldizsár ugyanis az emlékpark oldalában, a 18-as honvéd út 7. száma alatti házban lakik. Találkozásunkkor az idős, ám roppant energikus úr vitézi nemzetőr-egyenruhában fogad (civilben ügyvéd, uniformisban 56-os nemzetőr altábornagy), tiszteletünkre még a nemzeti zászlót is kiengedi. Hadd lobogjon… Az emlékmű megálmodói – sorolja – különböző lovagrendek és 56-os szervezetek, jegyzetelni se bírjuk, annyian vannak: az 56-os Nemzeti Párt, 56-os Magyar Nemzetőrség, 56-os Lovagrend Vitézi Rend, Magyar Vidék 56-os Szövetség, az 56-os Szövetség Vas Megyei Szervezete, Szent Korona Rend…

Tárlatlátogatás az utcán, találkozás dr. Csorba Boldizsárral

Elsőként – meséli - a ház falára fúrt márványtáblákat és a mellette álló trianoni keresztet állítatták fel. Ennek avatóját még a nyárban, július 4-én tartották. Rendőrségen bejelentett ünnepség keretében, nem lehetett belekötni. Igaz a rendőrségen nyomatékosan közölték vele, hogy csak akkor lehet megtartani, ha nem vesznek részt rajta pártok. Ezen meghökkentek, merthogy az egyik fő építtető az 56-os Nemzeti Párt, aminek maga is tagja, a Jobbikot sem zavarhatják el, a másik fő segítsége egy helyi kisgazda vezető volt.

Verjék szét, ha nem tetszik

– gondolták. A pártok ott voltak, ezt pedig csendben felavatták.

Az építtetők szóvivője, vitéz Csorba Boldizsár
Az építtetők szóvivője, vitéz Csorba Boldizsár
Mészáros Zsolt

Azóta is serénykednek, a szomszédos területet lekövezték, turulmadarat és sziklákat hozattak rá. Nem is akármilyet, mindegyik egy-egy elcsatolt magyar területről került ide, a szlovákiain nyugszik például a turul.

Ez a park az ötezer éves magyarságot szimbolizálja, ahogy a turulmadár is, mert mi hunok vagyunk, egy ötezer éve nemzet - ez a mi álláspontunk.

– teszi hozzá.

Ősdzsumbuj volt itt, azt tettük rendbe

- magyarázza.

Szégyellték magukat, amiért nincs Szombathelyen trianoni kereszt

Az ok, amiért épp ide építkeztek, kézenfekvő: az emlékmű szomszédságában él Csorba úr. Megelégelték ugyanis azt az áldatlan helyzetet – magyarázza – hogy Szombathelyen nincs trianoni kereszt:

Szégyelltük magunkat, elhatároztuk, hogy összedobott pénzből elkészíttetjük. Amikor elkészült, a polgármesteri hivataltól kértünk egy helyet, de megtagadták, így maradt a saját terület.

A keresztet először a Pelikán park végén szerették volna felállítani, majd ötletként felmerült a Művelődési és Sportházzal szembeni ligetes rész is, de egyik helyet sem találta megfelelőnek a város. Nem adott engedélyt. Így maradt a saját terület.

Emlékhely a Sportház mögött
Emlékhely a Sportház mögött
Mészáros Zsolt

Magyarázza

égett a pofámról a bőr, hogy a jobboldali polgármesteri hivatal nem adott engedélyt. Most örülök neki, hogy végül így alakult, jobb helyre nem is tudtuk volna tenni. A parkban negyed ennyi ember sem állna meg, itt a ház tövében szem előtt van.

A sajátos emlékpark Csorba úr szerint nagy feltűnést kelt, rengetegen megállnak előtte, és fotózzák. Külföldön is nyoma van, pénzt is küldtek már.

Befejezve azonban még koránt sincs…

Az egyik kövön ott a legújabb mű, a

pajzs alakú márványtáblán egy forradalmi lyukas zászló, amely porba súlytotta az ötágú vörös csillagot

, de újabb mementó elhelyezésére is készülnek. Egy felirat lesz, márványba vésve: Magyar Holocaust. Részletes listával, adatokkal, mennyien estek el a II. világháborúban, hány magyart végeztek ki, hurcoltak el málenkij robotra, és mennyien kényszerültek külföldre. Mert, fogalmaz

valakinek meg kell mondani az igazat

. Ha minden összejön, október 27-én fel is avatják.

Az anyagiakról is faggatom, elárulja sok adakozó forintot helyzetek már itt el a parkban, csak a turulmadár került 55 ezerbe, egy köbméter kő pedig 40 ezerbe.

Egy komplett Hősi emlékmű is elfér még a graffiti helyén

Az 56-os szervezetek Hősi emlékműve kontra Veres Gábor szobra Tankkal átlőtt vaslemez, rozsdamentes korpusszal – Új '56-os szobor 2010. November 04. 23:37 körül kirobbant csata külön cikket is megérne, nehéz pár szóban a lényegét összefoglalni, de lássuk, mit mond róla Csorba úr:

A Hősi emlékmű márvány sírja, a kertből
A Hősi emlékmű márvány sírja, a kertből
Mészáros Zsolt

Az 56-osok évek óta szeretnének már a megyében elesett 56-os Nemzetőröknek és a kivégzett magyaroknak emlékművet állítani. Megterveztették, elkészíttették hozzá a márványtáblákat. A korábbi, szocialista polgármester, Ipkovich György felkarolta az ötletet, és a közgyűlés meg is szavazott számukra kétmilliót, és biztosította a jogot, hogy a Jáki úti köztemető hősi parcellájába emlékhelyet létesíthessenek. A pénzt azonban a Temetkezési Vállalatnak utalták. A Hősi emlékműre tervpályázatot írtak ki, amit az 56-osok meg is nyertek.

Az utolsó pillanatban a már kész terveket – folytatja a történetet Csorba Boldizsár – a

bolsevisták

, élükön a szombathelyi főépítésszel, és az építési hatóság vezetőjével hatalmi szóval lesöpörték:

Lenyúlták a kétmillió forintot, és Veres Gábor ócskavas halmazára fizették ki. Mert az egy förmedvény, a szobrász vaslemezt lövetett át tüzérségi lövedékkel, és ezt az ócskavasat tekintik 56-os emlékműnek. Az 56-os szervezetek nevében kijelenthetem, ezt mi soha elfogadni nem tudjuk

.

Légópincében a Hősök táblái
Légópincében a Hősök táblái
Mészáros Zsolt

Azóta az ötvenhatosok ezért a kétmillió forintért perlik a várost, hogy ők is felállíthassák a saját Hősi emlékművüket. Most viszont úgy határoztak, ha nem kapják meg a kért összeget, akkor sem esnek kétségbe, felállítják ezt is a házfal tövébe, a trianoni kereszt mellé. A graffiti helyén.

Bármerre lépünk, egy hősi emlékműbe botlunk

Az eredeti tervek szerint a Hősi emlékművük kerete egy hét méter hosszú fal lenne, a vége kőből, leomolva. Ez a kommunista rendszert szemléltetné, amely mára összeomlott. Közepén egy szándékosan megtört kereszt állna, mert bántották. A falra kerülnének a Vas megyei 56-os mártírok márványtáblái, rajtuk a nevek. A tervekben még egy carrarai márványból készített 1956 felirat is szerepel, amely egy sziklából épített hármashalom közepére kerülne, abból nőne ki egy zászlórúd. A fal előtt pedig az ismeretlen áldozatok carrarai márvány síremléke.

Egy a tervekből, a Hősi emlékmű keresztje
Egy a tervekből, a Hősi emlékmű keresztje
Mészáros Zsolt

Ez utóbbi már állt egyszer az APEH székház előtti ligetes részben is, de 2002-ben el kellett bontaniuk – de ez megint egy más történet. A lényeg: a sírkő azóta Csorba úr kertjében pihen. Fotósunkkal meglessük ezt is, alig bírjuk megmozdítani, van benne anyag…

A márványtáblákat nyomában - a Nemzetőrség pincéjében

Az 56-os vasi hősök táblába vésett neveit nem akármilyen helyen találjuk, Szombathely 1. számú óvóhelyén, a Király utca egyik pincehelyiségében. Itt a mélyben, a Fő tér alatt található ugyanis az ’56-os Nemzetőrök tanyája, aminek Vas megyei parancsnoka is Csorba úr. A vizes, áporodott szagú pincét maga a

bolsevik

polgármester, Ipkovich adta ingyenes használatba a nemzetőröknek. Most – méltatlankodik Csorba – ezt is el akarják venni tőlük, a jelenlegi városvezetés 12 ezer forintos bérleti díjra tart igényt. De ők nem fizetnek, kiviszik a honvédségtől kapott holmijukat a fő térre, ott hagyják, üléseznek eztán otthon, a 18-as honvéd utcában.

Légópince a Király utcában
Légópince a Király utcában
Mészáros Zsolt

Aki megjárta a frontot és az ötvenes évek börtöneit, annak ez jó hely – mosolyog a körülményeken Csorba úr. Igaz, nincs víz, sem wc, a patkányok is gyakori vendégek. Ez tényleg az, aminek látszik, egy lepukkant dohos pince. A két kis helyiségben megannyi honvédségtől kapott katonai felszerelés: zöld egyenruhák a polcokon, gázálarc a falon, menetfelszerelések a faládákban, íróasztal, rajta földgömb. Ennyit látunk hirtelenjében, no meg egy poros számítógépet, és leszanált foteleket. (A nemzetőrök állítólag hetente gyűléseznek itt, vannak vagy százharmincan.) Most épp konditermet szeretnének építeni: már van evezőpadjuk és szobabicikli, de arra várnak, mi lesz a helyiség sorsa.

Légópince a Király utcában
Légópince a Király utcában
Mészáros Zsolt

De nem ezért jöttünk, hanem a márványtáblákért. Az ágyon (mert az is van) ott nyugszik a megtört kereszt kicsiny mása. Oldalt az egyenruhák mellett a márványtáblák, lefotózzuk.

Végül Csorba úr nyomatékosan megkér bennünket, feltétlenül közöljük le, minden honszerető magyart várnak, csatlakozzanak hozzájuk.

Aztán építési engedélyük van-e?

A házhoz tartozó területtel, ahová a keresztet és az emléktáblákat helyezték nem lehet gond – magyarázza Csorba úr– jogász ő, csak tudja. A lakók engedélyét megszerezte, ráadásul az alsó szint másik lakója a testvére, aki szintén támogatta a létesítését. És mivel a kereszt nem építmény, ráadásul három méternél alacsonyabb, szerinte a várostól sem kellett volna építési engedélyt kérnie – magyarázza.

A parkoló melletti lekövezett terület azonban már nem a lakóházhoz tartozik, a 2708 hrsz-ú ingatlan papíron az SZTK-é, a tulajdonosa Vas megyei Önkormányzat. A megyei kórháztól, majd a megyétől kértek rá használati engedélyt.

Emlékhely a Sportház mögött
Emlékhely a Sportház mögött
Mészáros Zsolt

Csorba úr Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök által szignózott levelét mutatja, amiben ezt olvashatjuk:

Kérem szíveskedjen beszerezni Szombathely Megyei Jogú Város Illetékes hatóságának engedélyét a Trianoni Emlékmű/Emlékhely Önök által elképzelt módon történő felállításához. Az engedély, illetve ha nem szükséges, akkor az erről szóló dokumentumok bemutatását követően dönt a megyei önkormányzat a 20,8 négyzetméternyi terület használati jogának végleges vagy időleges átadásáról

Álláspontjuk szerint azonban semmilyen törvény nem kötelezi őket arra, hogy a város építési hatóságától engedélyt kérjenek. A használati engedélyhez szükséges papírokat pedig már beadta a megyéhez, annak elbírálása most van folyamatban. – foglalja össze a

tényállást

.

A válaszokért a megyei és a városi önkormányzatokhoz kopogtattunk

Az építési hatóság tájékoztatása szerint a 2708 hrsz-ú területen emlékmű elhelyezésére építési engedélyt nem kértek, illetve bejelentést sem tettek, sem az ingatlan tulajdonosa, sem más személy vagy szervezet.

A városháza részéről Angyal László kommunikációs vezető volt segítségünkre, állítása szerint:

Az idevonatkozó jogszabályok szerint akkor tartozik a közgyűlés hatáskörébe egy emlékmű felállításának ügye, amennyiben a kérdéses ingatlan közterület. A földhivatalból kikért tulajdoni lap szerint a Trianon emlékmű a 2708 helyrajzi számú ingatlanon található. Ennek tulajdonosa a Vas Megyei Önkormányzat. Az a terület, amelyen az emlékmű elhelyezésre került, nem közterület, tehát Szombathely Város Közgyűlésének nincs hatásköre az ügyben. A tulajdonos Vas megyei Önkormányzat tulajdonosi jogai körébe tartozik, hogy ingatlanán mit és milyen feltételekkel lehet elhelyezni.

Másrészt a jelenleg hatályos jogszabályok előírása szerint tényleg igaza van Csorba úrnak, hiszen az elhelyezni kívánt szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel, emlékfal építése csak akkor engedélyköteles, ha annak talapzatával együtt mért magassága meghaladja a 6 métert. Ha az 3 és 6 méter között van, akkor azt az építés megkezdésekor be kell jelenteni az építési hatóságnál. A3 méter alatti emlékmű, stb. esetében nincs ilyen kötelezettség.

Másrészt a szombathelyi városháza kommunikációs vezetője kérdésünkre még elmondta, hogy Dr. Csorba Boldizsár valóban kifogásolta a temetőben tavaly felavatott 56-os emlékművet, azonban ügy miatt nem áll perben a várossal. Valamint, hogy Dr. Csorba Boldizsár az új városvezetéstől hivatalosan nem kérte, hogy a város adjon területet az 56-os emlékhely méltó felállításához.

A megye mégsem adhat engedélyt?

Kovács Ferenc megyei elnök arról tájékoztatott bennünket, hogy a megye önkormányzata arra kérte dr. Csorba Boldizsárt, hogy szerezze be a Trianoni emlékmű felállításához a város illetékes hatóságától az engedélyeket. Amennyiben nem engedélyköteles, akkor az erről szóló dokumentumok bemutatása után döntenek a végleges vagy időleges átadásáról.

Azonban, tette hozzá Kovács Ferenc, ha ezt beszerzik, akkor sem adhatják meg a kért területhasználati engedélyt:

Ismert, a Vas Megyei Önkormányzat eladásra hirdette meg a Rendelőintézet épületét a hozzátartozó területtel együtt. Az esetleges értékesítés, illetve a megyei önkormányzat feladatainak várható átszervezése nyomán kikerülhet az önkormányzat fenntartása alól a komplexum. Emiatt a következő hónapokban nem adhatja meg a kért területhasználati engedélyt a megyei önkormányzat az 56-os Magyar Nemzetőrségnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Tankkal átlőtt vaslemez, rozsdamentes korpusszal – Új '56-os szobor

A Tata melletti Szomódon lőtte meg a harckocsi azokat a vaslemezeket, amelyek felhasználásával Veres Gábor az új szombathelyi ’56-os hősök emlékművét készítette.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet