Elmaradt a populista áttörés, feljöttek a liberálisok és a zöldek az Európai Parlamentben

Az Európai Néppártnak nincs szüksége a Fideszre.

Hiába mondta pár hónapja Matteo Salvini olasz belügyminiszter, hogy májustól Orbán Viktorral vezetik majd Európát, ennek minden esélye elúszott a vasárnapi EP-választáson.

Hiába nyert a Fidesz Megvan az eredmény, alapjaiban dőlt meg az ellenzéki pártok rendszere 2019. May 26. 23:38 52 százalékkal Magyarországon, győzött Salvini pártja Olaszországban, Le Pen pártja Franciaországban, a migráció- és globalizáció-ellenes, unióval szemben kritikus pártok összesen 115 helyet szereztek a 751 fős parlamentben. Ráadásul ezek a pártok is két frakcióban ülnek.

Az olasz Öt Csillag Mozgalom és a Nigel Farage vezette brit Brexit párt szövetségének 56, míg a Mattea Salvini által létrehozott radikális jobboldali szövetségnek 58 képviselője lesz. A 751 fős Európai Parlamentben.

Forrás: Európai Parlament

Igaz, hogy a nagy pártok gyengültek, de az Európai Néppártnak (EPP) így is 182 mandátuma lesz, az előző ciklusban 221 képviselőjük volt. A szociáldemokraták (S&D) pedig 147 képviselőre számíthatnak a korábbi 191 helyett.

Erősödtek viszont a zöldek, ők 50-ről 69-re növelték mandátumaik számát, a liberálisoknak 109 képviselőjük lesz.

Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje nem csak azt jelentette ki hétfőn, hogy csak azok a pártok adhatják az Európai Bizottság elnökét, akiknek csúcsjelöltjük van, de azt is, hogy az EPP továbbra sem nyitott egyik oldalról érkező szélsőségesek felé sem, és nem hajlandóak együttműködni olyanokkal, akik nem hisznek Európában, az európai jövőben.

A három legnagyobb frakció (Néppárt, szociáldemokraták, liberálisok) között már ma elindul az egyezkedés arról, hogyan tudják biztosítani a többséget az EP-ben. Ehhez pedig

az Európai Néppártnak nincs szüksége a Fidesz 13 mandátumára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet