Megvan az eredmény, alapjaiban dőlt meg az ellenzéki pártok rendszere

A Fidesz végül 52,14 százalékkal győzött az EP-választáson, a DK lett a legnagyobb kihívója.

Alapvetően helyesek voltak az exit pollra alapozó mandátumbecslések A Fidesz nyert, feljött a Momentum, az LMP-nek nem jutott mandátum 2019. May 26. 20:47 , ez kiderült, amikor nyilvánosságra hozták a szavazás eredményét.

Ami röviden így foglalható össze:

Forrás: valasztas.hu

A Fidesz 52,14, a DK 16,26, a Momentum 9,92, az MSZP-Párbeszéd 6,68, a Jobbik 6,44, a Mi hazánk 3,33, az MKKP 2,63, az LMP 2,19, a Munkáspárt 0,42 százalékot ért el.

Világosan látszik, hogy ez a választás alapjaiban változtatja meg a hazai politikai viszonyokat, kivéve a Fidesz abszolút elsőségét.

Miközben az elmúlt években az MSZP és a Jobbik az ellenzék legnagyobb ereje címért harcolt egymással, most mindkét párt a futottak még kategóriába került.

A DK lesz az ellenzék vezető ereje?

A DK jó szereplése meglepetés, Dobrev Klára személye és a sokak számára vonzó Európai Egyesült Államok ideája hozhatta ezt magával.

A Momentum szintén meglepetést szerzett, most ők voltak azok, akik jól hajráztak a kampányban és azok is, akik még nem járatták le magukat semmivel. Az új erő megjelenése a a fiatal ellenzéki szavazókat mozgósíthatja a jövőben is.

A Jobbik kettéhasadásából egyik fél sem jött ki jól. Az egykor magát kormányváltónak tekintő párttól elpártoltak a szavazói, a radikálisabb, és a Fideszhez közelítő Mi hazánknak sem jöttek be a tervei.

A legnagyobb vesztes kétségkívül az LMP, a párt vezetősége már le is mondott Lemondott az LMP teljes vezetősége 2019. May 26. 22:20 . De az a tény, hogy csak az állandóan az egy százalék alatt kínlódó Munkáspártot tudták megelőzni, nem sok jót tartogat a párt számára.

Jönnek az egyeztetések, a pártalkuk

Most az a következő kérdés, hogyan alakulnak az erőviszonyok az Európai Parlamentben, a parlament összetételét ezen a folyamatosan frissülő grafikonon láthatjuk:

Card

Sok kérdés merül még fel, onnan kezdve, hogy a Fidesz végül melyik pártcsalád tagja lesz, azon át, hogy a szociáldemokraták és a liberálisok tényleg megpróbálják-e kiszorítani az Európai Néppártot. Ezek a következő napokban eldőlnek, egy viszont biztos, elmaradt az a szélsőjobbos fordulat, amiben Orbán Viktor reménykedett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet