Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Erős geomágneses vihar éri el a Földet

Elektronikai problémákat okozhat.

Az 1-től 5-ig tartó skálán 3-as erősségű erős geomágneses vihar érte és éri el a Földet szerdán és csütörtökön. Az oka egy a Napot nagyjából egy hete elhagyó úgynevezett koronakidobódás. Emiatt kimaradások lehetnek a villamosenergia-rendszerekben, a kommunikációs hálózatokra is káros hatása lehet, ahogy a Föld körül keringő műholdakat is megrongálhatja.

A Nap az elmúlt hetekben nagyon aktív volt, különböző intenzitású geomágneses viharok indultak a felszínéről, amelyek sorban érik el a Földet. Április 30-án egy 1 118 468 kilométer/órás sebességgel haladó napszél érte el a légkörünket; ezt megelőzően, április 25-én egy koronális tömegkilökődés miatt akkor is geomágneses viharjelzést adtak ki a Földre. Május 12-én és 13-án éri el a földet egy május 9-én történt kitörés utáni újabb nagy erejű hullám, amely egy 1-től 5-ig tartó osztályozási skálán G3-as besorolást kapott - derül ki a Weatherboy.com cikkéből.

Az erős geomágneses vihar problémákat okozhat a Földön és a bolygó körüli pályákon is. Egyes villamosenergia-rendszerekben feszültségriasztás és transzformátor-károsodás léphet fel; feszültségkorrekciókra lehet szükség. Akár a rakétavédelmi eszközök is téves riasztást adhatnak le, mintha atomháború lenne.

Mivel a műholdak alkatrészein felszíni elszenesedés léphet fel, az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak légellenállása megnövekedhet, ami arra kényszeríti a földi operátorokat, hogy repülési korrekciókat adjanak ki az orientációs problémák kijavítására. A műholdas GPS-navigációs adattovábbítás és az alacsony frekvenciájú rádiótávközlés is megszenvedheti a jelenséget. - írja a napi.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra