Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Az uniós állampolgárokat is felháborítja, hogy az általuk fizetett adó Mészáros Lőrincet gazdagítja”

Megnövekedett az uniós politikusokon a nyomás, hogy lépjenek fel az Orbán-kormány demokráciarombolása ellen – hangzott el a jogvédő civil szervezetek fórumán, Szombathelyen.

Számunkra is megdöbbentő volt, amikor egyben, sűrítve szembesültünk a kormány intézkedéseivel - mondta a beszélgetés közepén Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa, egyetemi oktató.

„A kormányt kritizálják, nem Magyarországot”

Még 2018-ban történt, hogy az Európai Parlament felkért egy bizottságot, Judith Sargentini holland néppárti EP-képviselő vezetésével, hogy vizsgálják meg, mennyire sérült Magyarországon a jogállam. A nagy vitát kiváltó jelentést 2018 szeptemberében hétharmados többséggel fogadta el az Európai Parlament, még az Európai Néppárt, a Fidesz pártcsaládjának több képviselője is igennek szavazott.

Józing Antal

A Fidesz és személyesen Orbán Viktor is azt kommunikálta "Orbán Viktor a legkorruptabb rendszer szimbóluma" 2018. September 11. 17:05 , hogy Magyarországot, a magyar embereket támadják a "bevándorláspárti" politikai erők, Manfred Weber, a Néppárt akkori frakcióvezetője és több uniós politikus is többször kijelentette, hogy a kormány tevékenységét bírálják és nem az országot, Weber többször is keményen kritizálta Az Európai Néppárt frakcióvezetője keményen bírálja az Orbán-rendszert 2018. September 14. 15:00 a magyar miniszterelnököt.

Sargentini és több uniós, köztük néppárti vezető ellen még plakátkampányt is indított Fegyverbe! Új arcokkal indul az újabb kormánykampány 2018. September 19. 14:51 a kormány, Magyarországon tüntettek is "Köszönjük Sargentini!" - Közös ellenzéki tüntetésen olvastak be Orbán Viktornak (Frissítve) 2018. September 16. 15:43 a jelentés mellett. Később kiderült, hogy még a fideszesek fele is úgy véli Hiába a propaganda, még a fideszesek fele szerint is a kormányt ítéli el a Sargentini-jelentás 2018. September 22. 19:27 , a kormányt bírálják, nem az országot.

A kormány végül egy 170 oldalas anyagban válaszolt a Sargetini-jelentésre, a témával foglalkozó szakértők és a jogvédő civuil egyesületek szerint viszont az anyag tele van csúsztatásokkal és hazugságokkal. A tegnap esti beszélgetésen az is elhangzott, hogy az anyagot azért nem hozták nyilvánosságra, mert aki Magyarországon él, azonnal szembesülne vele, hogy tele van hazugságokkal.

Nyolc szervezet állította össze a kormányanyag cáfolatát

A civil jogvédők azonban nem adták fel, és nyolc szervezet közösen készített egy harmincoldalas anyagot, ami ezeket a hamis állításokat cáfolja. Az anyag eredetije angol nyelvű, de az alábbi képre ide kattintva elérhető a rövidített magyar nyelvű változat.

Mivel vezetné meg az Európai Uniót a kormány?

A nyolc szervezet az anyagot eljuttatta az uniós szervekhez, a beszélgetésen azt is felidézték, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő szinte dührohamot kapott, amikor az egyik európai tanácsi meghallgatáson részt vevő 28 tagországi miniszter asztalán meglátta a dokumentumot.

A civilek országjárásba is kezdtek, hat nagyobb város után péntek este jutottak el Szombathelyre. Viszont hiába voltak beharangozók Mennyire érvényesülnek az uniós alapértékek hazánkban? Mi a helyzet a jogállamisággal és az emberi jogokkal? 2020. January 22. 19:20 , szombathelyi beszélgetésen mintegy tucatnyi érdeklődő jelent csak meg.

„Elképesztő, hogy egyetlen nap alatt milliárdos médiacégeket adtak át ingyen”

A beszélgetésen részt vett Urbán Ágnes (Mérték Médiaelemző Műhely), Léderer András (Magyar Helsinki Bizottság), Vig Dávid (Amnesty International Magyarország), a moderátor Hankó Faragó Miklós ügyvéd volt.

Azzal kezdte, hogy az általuk összeállított, „A nagy cáfolat” -nak nevezett anyag tényeket tartalmaz. Nem tettek semmit, csak 2010-től kezdve felsorolták a kormány azon lépéseit, amelyek a jogállam szűkítését célozták. Vig Dávid azt hangsúlyozta, az összesítés után egyértelművé vált, hogy előre tervezett, szisztematikus lépéseket tett a kormány, olyanokat, amik nem csak nemzetközi szerződéseket, de a Fidesz által megalkotott Alaptörvényt is sok pontban sértik.

Urbán Ágnes szerint nem csak Magyarországon, hanem az egész EU-ban vannak gondok a médiahelyzettel, komoly viták zajlanak, de csak nálunk van olyan, hogy maga a kormány áll a médiahelyzet átalakítása mögött.

Azt is mondta, hogy már korábban is világos volt, hogy a magyar média nagyobb része a kormánypárt befolyása alatt áll, de amióta létrejött a több mint 400 lapot tömörítő Kesma, ez már a külföld számára is egyértelmű és világos. Egyszerűen elképesztőnek nevezte azt, hogy egyetlen nap alatt jutott eszébe a kormányközeli médiatulajdonosoknak, hogy a milliárdos értékeket képviselő médiacégeiket ingyen odaajándékozzák a kormány által létrehozott médiaalapítványnak, a Kesmának.

Megjegyezte, hogy a Médiatanács összetétele is árulkodó, az öt tagból mind azt ötöt a Fidesz delegálta, és éppen tavaly év végén hosszabbították meg a megbízatásukat.

„Az állami tévénél nem maradt egyetlen szakember sem”

Hankó Faragó előhozta a botrányos Karácsony Gergely-interjút, ami szerinte azt bizonyítja, hogy az állami médiában nem maradt szakember. Ugyanis itt lett volna az alkalom, hogy kemény, lényegre törő kérdéseket tegyenek fel a száz napja hivatalban lévő budapesti főpolgármesternek, de ennek esélye sem volt, látszik, hogy nincsenek már náluk szakemberek. ú

Józing Antal

Léderer András arról beszélt, hogy nagy a tanácstalanság az Unióban. Ugyanis még nem volt példa arra, hogy egy tagállam ilyen súlyosan megsértené a jogállamot, az uniós tisztségviselők most először szembesültek ezzel a helyzettel. Ebből fakad a lassú ügyintézés is, egyszerűen nincsenek meg a szabályok, hogy ilyenkor mit kell csinálni.

Léderer szerint a hetes cikkely alkalmazása jó eszköz, és igaz, hogy itthonról úgy tűnik, nem történik semmi, de képzeljük el, hogy egy meghallgatáson, amikből már több is volt és lesz is még, a 28, illetve hamarosan Nagy-Britannia kilépése után 27 tagállam minisztere ül szemben a magyar kormány delegációjával, és ők tesznek fel kéréseket. És az ere kijelölt miniszterek képben vannak, felkészülnek a meghallgatásra, nem igaz, hogy félre lennének tájékoztatva.

Urbán Ágnes megjegyezte, tulajdonképpen egy történelmi helyzet van, most derül ki, hogy mire jó a hetes cikkely, és hogyan lehet fellépni, egy, a közös szabályokat megsértő tagállam ellen. Mert biztosan lesznek később is hasonló esetek, most mi vagyunk a kísérleti alanyok, akiken kipróbálják a szabályokat.

„Semmi sem állítja meg a kormányt, ha nem zárják el a pénzcsapokat”

Hankó Faragó megjegyezte, az EU szabályait demokratikus országokra alkották meg, eszükbe sem jutott, hogy majd valamikor egy tagállam felrúgja a demokrácia szabályait.

Hankó Faragó szerint azt értik a legkevésbé a magyarok, hogy világosan megállítható, hogy a magyar kormány megsérti a jogállamot és az EU közös szabályait, de az uniós pénzek ugyanúgy jönnek, mint korábban. Kijelentette, semmi sem állítja meg a kormányt, ha nem zárják el a pénzcsapokat.

Vig Dávid azt mondta, hogy megnövekedett figyelem van az eljárás és Magyarország iránt, sőt, az utóbbi időben tapasztalható, hogy az uniós állampolgárok is nyomás alatt tartják saját politikusaikat, hiszen őket is felháborítja, ha az általuk befizetett adó végül Mészáros Lőrincet gazdagítja.

Urbán Ágnes kifejtette, Magyarország nem jelentős tényező az Unióban, az EU gond nélkül eltartja Mészáros Lőrincet. De az uniós politikusokon tényleg nagy nyomás van, főleg azokon, akik a Néppárthoz tartoznak. Vig Dávid szerint 2010 előtt is voltak gondok, viszont a jogállam ilyen, rendszerszintű megsértésével még nem találkoztak.

Léderer András optimistább volt, azt mondta, ha lassan is, de folyik az eljárás, egyre nagyobb a figyelem Magyarországon, de azzal ő is egyetértett, hogy az eljárásnak akkor lesz eredménye, ha megvonják az uniós támogatásokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra