Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Európa fenegyerekei, akik maximumra járatták a populizmust

Összeszedtük a kontinens populistáit és megnéztük, hogyan áll most a szénájuk.

2019-ben komoly aggodalom volt a centrumpártokban az uniós választások előtt, hogy az EP-választásokon komoly eredményt érnek el a populisták. Az áttörés azonban elmaradt, a de ez nem jelenti, hogy eltűntek volna a politikából, a hazai pályákon jelen vannak és próbálnak megerősödni. Utánajártunk, hogy Európa fenegyerekei mit tettek eddig és hogyan áll a szénájuk.

Geert Wilders (Hollandia)

Geert Wilders EU-ellenességén csak az iszlámellenessége mutat túl
Wikipédia Commons

Wilders egy holland euroszkeptikus, iszlámellenes politikus, az ország egyik legnagyobb pártjának, a Szabadságpártnak vezetője. Pályafutásának egyik meghatározó momentuma az volt, amikor 2010-ben kormányválságot idézett elő Hollandiában azzal, hogy megvonta pártja támogatását az azóta is regnáló Mark Rutte kormányától.

Wilderst pártvezetőként állandóan négy testőr veszi körül, ezt a holland állam fizeti. EU-ellenességén már csak egy dolog van ami jóval túlmutat, ez pedig az iszlámellenessége. Magyarországi könyvbemutatóján (aminek a Hit Gyülekezete biztosított helyet) azon kívül, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt az egekig magasztalta, beszélt az új könyvéről, amiben egészen meredek dolgokat állított az iszlámról.

Hollandiában idén márciusban tartottak választásokat , ahol Wilders pártja a második helyet szerezte meg. A miniszterelnök Wilders korábbi szövetségese Mark Rutte lett.

Matteo Salvini (Olaszország)

Matteo Salvini belügyminiszterként
Wikipédia Commons

Salvinit sokáig az olasz jobboldal messiásának tartották, akinek szintén sikerült meglovagolnia az európai kontinenst sújtó migrációs válságot, ebből kovácsolva magának politikai tőkét. Pártjának, az Északi Ligának 1990-óta tagja, 2013-ban pedig a szervezet elnöke lett.

Többször volt parlamenti képviselő és önkormányzati tanácsos, politikai pályafutása 2018-ban érte el eddigi csúcsát, amikor a vegyes ideológiájú protestpárt, az 5 Csillag Mozgalom és a Salvini által vezetett Északi Liga által alkotta se nem jobb, se nem baloldali koalíciós kormány miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere lett.

Miniszteri tevékenysége során többször nagy vihart kavart döntéseivel. Például kijelentette, hogy nem fogja beengedni a migránsokat szállító hajókat az olasz kikötőkbe és ezt az ígéretét be is váltotta, amikor 2018. őszén Cataniában a Diciotti nevű mentőhajóról nem engedte partra szállni a tengerből kimentet bevándorlókat.

Salvini 2019-ben felrúgta a kormánykoalíciót annak érdekében, hogy a kormányválság után új választásokat írjanak ki. Az olasz politikus okkal reménykedhetett, hiszen pártját ekkor közel negyven százalékon mérték, amivel egy új választásokat követően a legerősebb párt lehetett volna a római parlamentben.

A labda azonban ekkor már nem Salvininél pattogott, hanem a volt koalíciós partnerénél, az 5 Csillag Mozgalomnál, akik koalícióra léptek a mérsékelt baloldali Demokrata párttal, így biztosítva többséget a kormányzáshoz.

A következő olasz parlamenti választások 2022-ben lesznek, addig még kiderül, hogy Salvini mit tud előhúzni a kalapból. Egy biztos: a koronavírusjárvány nem kedvezett a politikus népszerűségének.

Marine Le Pen (Franciaország)

Marine Le Pen már készül a jövő évi választásokra
Forrás: atv.hu

Marine Le Pen, a szélsőjobboldalhoz sorolt Nemzeti Front alapítójának Jean-Marie Le Pen-nek a legfiatalabb lánya, aki édesapja örökségét igyekszik továbbvinni a francia politika első vonalában.

Marine Le Pen 1986-ban csatlakozott a Nemzeti Fronthoz, 2004-ben pedig az Île-de-France képviselőjeként bekerült az Európai Parlamentbe, ahol 2005-ben az európai alkotmány létrehozása és a római szerződés (2004) ellen kampányolt.

2007-ben a Nemzeti Front elnökhelyettesévé választották, a 2007-es franciaországi elnökválasztáson édesapja, Jean-Marie Le Pen választási kampányának stratégiai igazgatója volt.

Miután 2011-ben megszerezte a pártelnöki tisztséget, 2012-ben elindult a francia elnökválasztáson, ahol nem jutott be a második fordulóba. Ezzel szemben 2017-ben igen, akkor a jelenlegi francia államfőtől, Emmanuel Macrontól szenvedett vereséget.

Franciaországban jövőre tartanak újra választásokat, ahová Le Pen már begyújtotta a kampányrakétákat . A kérdés az, hogy mennyit tud engedni a szélsőségesen populista programjából, például a Frexit (Franciaország kilépése az Európai Unióból), vagy a bevándorlással kapcsolatos elképzeléseiből.

Nigel Farage (Nagy-Britannia)

Farage az Európa Parlament ikonikus alakja volt
Európai Parlament

Az angol euroszkeptikus politikus a Függetlenségi Párt elnöke 2016-ig. Politikai pályafutását végig az az EU-ellenesség határozta meg, kezdve onnan, hogy az 1992-es maastrichti szerződés aláírása után elhagyta akkori pártját, a Konzervatív Pártot.

1999 óta tagja az Európai Parlamentnek, ahol sajátos stílusban tálalta az Unióval való fenntartásait. Farage esetében elmondható, hogy szinte fél életét Európa Parlamenti képviselőként töltötte, 2016-ban a Brexit-párt kampány arca és következetes képviselője lett.

Miután a népszavazáson az urnákhoz vonult szavazók többsége a kilépés mellett döntött, Farage single-issue pártja a céltalanság következtében széthullott. A 2019-es EP-választásokra új formációval, a Brexit párttal próbálkozott, amely ugyan sikeresen be is jutott az Európai Parlamentbe, de a Brexit életbe lépése Nem hinné, de megszületett a Brexit 2020. December 24. 16:57 után Farage és pártja ismét elvesztette egyetlen témáját, így pártja a mérhetetlen kategóriába került.

Farage jelenleg showmanként pozicionálja magát és a médiában próbálkozik tisztes megélhetést találni. Donald Trump rendezvényére is meghívták, de regisztrált egy olyan oldalra is, ahol sztároknak fizetnek azért, hogy hogy cserébe ők egy személyre szóló pár másodperces videót készítsenek a megrendelőnek.

Orbán Viktor (Magyarország)

Orbán Viktor jövőre hazai pályán készül megmérettetésre
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az egykoron liberális politikus 2014-ben a tusnádfürdői beszédében már arról beszélt, hogy vannak bizonyos illiberális demokráciák, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisak de mégis sikeresek.

Orbán Viktor életútjával egy hosszabb cikk keretében foglalkoztunk Képes Történelem - Orbán Viktor harminc éve 2021. November 14. 19:57 , amelyben végigvettük azokat az életszakaszokat, amelyek meghatározták a pályafutását.

Ami a jövő évi választásokat illeti, annyi egészen biztos, hogy nagy izgalmaknak nézünk elébe, hiszen tizenkét éve most van először a Fidesz-KDNP-nek tényleges ellenfele a hazai térfélen. Az ellenzéki összefogás és a kormányzópártok között hibahatáron belüli különbségek vannak a népszerűséget tekintve, így szinte megjósolhatatlan, hogy mi lesz a jövő áprilisi választások kimenetele.

2019-es Európa Parlamenti választások eredményei
Eurpa.eu.

2019-ben az Európa Parlamenti választások előtt, feszült hangulatban várt populista "forradalom" végül elmaradt Elmaradt a populista áttörés, feljöttek a liberálisok és a zöldek az Európai Parlamentben 2019. May 27. 17:42 és azóta úgy tűnik, csak egy rövidebb időszakot felölelő villanásként futott végig a populizmus nem csak az európai kontinensen, hanem az egész világban .

YouGov felmérésének eredményei alapján úgy tűnik, hogy jelentősen csökkent a populizmust támogatók aránya, azonban ez nem jelenti azt, hogy nincsenek jelen arra várva, hogy valamilyen bénultságot kihasználva üstökösként robbanjanak be újra a világpolitika élvonalába.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet