Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nemény András ezen a héten ül le tárgyalni a kormánnyal az elvonások pótlásáról

Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.

Téma már egy ideje, hogy a egyes vélemények szerint kormány olyan mértékben vágta meg a magyar önkormányzatok költségvetését, hogy ha azt nem kompenzálja valahogy, rengeteg város el fog vérezni 2021-ben.

Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót kedd délután Tatabányán a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), melyen megszólalt Nemény András, Szombathely polgármestere is.

A MÖSZ keddi online sajtótájékoztatója (Karácsony Gergely, Szücsné Posztovics Ilona, Gémesi György, Nemény András)
Nyugat.hu

Nemény hangsúlyozta, hogy Szombathely önkormányzata 2020-ban még tudta valahogy pótolni a járvány miatti 1,6 milliárdos kiesést, de a 2021-es költségvetésben a kormány sorozatos elvonásai miatt jelenleg egy 3,6 milliárd forintos lyuk tátong, amin keresztül – ha nem segít a kormány – Szombathely elvérezhet.

Erről egyébként a szombathelyi polgármester részletesen beszélt egy január 22-ei Nemény András: Ha nincs kormánytámogatás, az idén sem lesz Savaria Karnevál - és ez a kisebb baj January 22. 09:46 online konferencián.

A polgármester szerint a kormány elvonásai olyan mértékben szűkítik az önkormányzatok mozgásterét, hogy hamarosan értelmét veszti önkormányzatokról beszélni. A pandémia első hulláma alatt pedig jól látszott – példaként a szombathelyi önkormányzat gyors reagálását említette –, hogy nagyon is fontos az önkormányzatok mozgástere – fejtette ki Nemény.

Éppen ezért a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) – a fideszes településvezetőket is beleértve – levelet írt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek, melyben arra kérik a kormányt, hogy valahogy kompenzálja a megvonásokat.

A kormány tárgyalási lehetőséget adott

Nemény András a MÖSZ keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Gulyás Gergely megadta a lehetőséget a polgármestereknek a tárgyalásra. Ez három szinten zajlik majd:

Most szerdán a fővárosi kerületeken kívül eső, agglomerációs települések vezetőivel ül tárgyalóasztalhoz a miniszter, pénteken a megyei jogú városok polgármestereivel, harmadszor pedig a fővárosi kerületek vezetőivel. Utóbbira még nem tűztek ki időpontot. A tárgyalásokban összesen 70 település vezetője érintett.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere hozzátette: most azok a legfontosabb kérdések, hogy a kormány milyen mértékben szeretné bevonni vagy kizárni az önkormányzatokat az oltási programból, hogyan fogja felhasználni a hamarosan érkező EU-s Helyreállítási Alapot és hogyan segítené a városokat a talpra állásban.

A Helyreállítási Alap felhasználásával kapcsolatban egyébként maga az EU is előírja, hogy kötelező a konzultáció az önkormányzatokkal. A kormány nem teheti meg, hogy ezt az alapot saját maga döntse el, mire használja fel – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ezekről a témákról mindenképpen tárgyalni szeretnénk a kormánnyal – tette hozzá a főpolgármester.

A MÖSZ keddi sajtótájékoztatóján részt vett Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, Szücsné Posztovics Ilona tatabányai polgármester és Nemény András szombathelyi polgármester.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Nemény András: Ha nincs kormánytámogatás, az idén sem lesz Savaria Karnevál - és ez a kisebb baj

Szombathely polgármestere azt is mondta, hogy az idei, 3,6 milliárd forintos kiesését nem tudja önerőből kezelni a város.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra