Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nemény András: Ha nincs kormánytámogatás, az idén sem lesz Savaria Karnevál - és ez a kisebb baj

Szombathely polgármestere azt is mondta, hogy az idei, 3,6 milliárd forintos kiesését nem tudja önerőből kezelni a város.

3,6 milliárd forint esik ki az idei szombathelyi költségvetésből - mondta egy csütörtök délutáni online konferencián Nemény András polgármester. Kifejtette, hogy a tavalyi 1,6 milliárdos kiesést saját erőből még tudta kezelni a város Ezekről a helyekről veszi el a pénzt a szombathelyi önkormányzat, ha baj lesz 2020. September 22. 19:29 , de az idei 3,6 milliárdhoz már kormányzati segítségre, a kieső iparűzési adó Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül 2021. January 16. 07:04 kompenzálására van szükség. (Ezt korábban Horváth Attila költségvetésért is felelős alpolgármester is kijelentette Szombathelyi alpolgármester: Nem fog menni kormányzati kompenzálás nélkül 2020. December 21. 16:17 - a szerk.)

A polgármester egy kérdésre elmondta: a már zajló beruházásokat mindenképpen be kell fejezni, ezeken kívül csak olyan óvodai fejlesztésekhez tudnak önerőt hozzátenni, ahol nagyobb összeget lehet elnyerni pályázaton. Ezen túl csak olyan beruházásokat vállalnak, amelyek a nagy cégek fejlesztéseihez nyújtanak segítséget. Ezek az összegek ugyanis később - a befolyó iparűzési adóból - megtérülnek - mondta.

Online konferencia az ellenzéki önkormányzatokról
Nyugat.hu

Nemény azt is kijelentette, hogy ha a kieső iparűzési adóbevételt nem kompenzálja a kormány, akkor az idei Savaria Karnevál megrendezése is kétséges lesz.

Hozzátette, az elmúlt tíz évben folyamatosan tapasztalható volt az önkormányzatiság kiüresítése, az önkormányzatok háttérbe szorítása. Az önkormányzati választások után ezen a területen is szintet lépett a kormány. Tavaly karácsony előtt a kormány olyan fideszes városoknak adott Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül 2021. January 16. 07:04 egyenként 1,28 milliárd forint támogatást, amelyek azt nem is kérték. Egyetlen ellenzéki vezetésű megyejogú város sem kapott ilyen támogatást.

Nemény szerint a választópolgárok ebből meg fogják érteni, hogy a kormány politikai alapon válogat, nem csak a városok, hanem a választópolgárok között is. Ráadásul a háttérbe szorított ellenzéki városokban is sok Fidesz-szavazó él, és őket is hátrányosan érinti a kormány politikája.

A konferenciát a Republicon szervezte, a résztvevők között volt Cserdiné Németh Angéla, Budapest Főváros XV. kerületének polgármestere, Karácsony Gergely, Budapest Főváros főpolgármestere, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere, Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Nyirati Klára, Baja polgármestere.

A Facebookon élőben közvetített online konferenciát itt lehet megnézni:

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet