Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ezért jó dolog az olvasás!

Összegyűjtöttünk 10 okot, hogy miért érdemes mindennap valami jót és terjedelmeset olvasni.

Van egy kérdésünk: Mikor olvastál utoljára? Nem, nem egy Facebook-posztra gondolunk vagy valami rövidke hírre. Hanem könyvre vagy egy szép tartalmas cikkre. Mert bizony ha ez nem a közelmúltban volt, akkor most talán motiválhatunk ezzel a 10 érvvel, ami az olvasás mellett szól.

1. Serkenti az agytevékenységet

Tanulmányok bizonyítják, hogy ha megfelelően

edzed

az agyadat, lelassíthatod vagy akár meg is előzheted az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását. Akárcsak minden más izom, az agyat is edzeni kell és mivel folyamatosan használod és lefoglalod az olvasással, nem veszít az erejéből és egészséges marad. De például a sakk és a rejtvényfejtés is ugyanolyan jótékony hatással van az agyra, mint az olvasás.

2. Csökkenti a stresszt, ellazít

Stresszes a munka? Magánéleti gondok? Kapj elő egy jó könyvet és engedd, hogy beszippantson. Egy jó történet elrepít távoli helyekre, egy terjedelmes cikk pedig segít naprakész lenni. Bármit is olvasol, ellazít és a feszültséget is csökkenti.

3. A tudás hatalom

Minden, amit elolvasol, újabb és újabb információval tölti meg a kobakod és nem tudhatod, hogy éppen mikor jönnek jól ezek a kisebb-nagyobb tények. Minél informáltabb és felkészültebb vagy, annál könnyebben gyűröd le az eléd kerülő akadályokat. Sok mindent elveszíthetsz az életben, de a tudásodat nem.

Zoella

4. Bővül a szókincsed

Minél többet olvasol, annál több új szóval találkozol, amik szépen beépülnek majd a mindennapi életbe is. A bő szókincs pedig akárcsak a tudás, hatalom. Ha választékosan beszélsz, rettentő jó benyomást keltesz másokban és az önbecsüléseden is hatalmasat dob. Mitöbb, egyes tanulmányok szerint a munkahelyen is nagy előny a bő szókincs, ugyanis előbb és gyakrabban előléptnek.

5. Fejleszti a memóriát

Egy könyv olvasásánál emlékezned kell a karakterekre, a céljaikra, az életükre és mindenféle apróságokra, különböző történetszálakra is. Ez rettentő sok információ, de mivel az agyunk egy lenyűgöző szerv, viszonylag könnyen tárolja ezeket a dolgokat.

Minden új emlék és információ új szinapszisokat (idegsejtek kapcsolódási, találkozási pontja) gyárt, és erősíti a már meglévőket. Ez pedig nagyon jó hatással van a rövid távú memóriára és a hangulatingadozásokra is.

6. Megelőzi a depressziót

A Public Library of Science tanulmánya szerint az önsegítő könyvek nem egyszerű humbugok, tényleg megelőzhetik a depressziót. Olyan részeit dolgoztatják meg ugyanis az agynak, amik a boldogságért felelősek, így elűzhetik a reménytelenséget és inkább arra ösztönöznek, hogy fókuszálj az álmaid megvalósítására és az ambícióidra.

7. Fejleszti a döntésképességet

A sok új információ, amit beszippantasz az olvasással segít a komoly döntések meghozásában és akkor is ha nagy rajtad a nyomás és hirtelen kell valamiben döntened.

pixabay.com

8. Javítja az íráskészséget

Ez tulajdonképpen a szókincsed bővítésével jár együtt. Minél több írótól olvasol, annál több különböző stílust ismersz meg. Ezek pedig mik mind pozitív hatással lesznek a te íráskészségedre is. Akár akarod, akár nem, el fogsz lesni egy-két dolgot a profiktól.

9. Erősödik az elemző gondolkodásmód

Nincs is diadalittasabb pillanat, mint amikor egy jó krimi nagy rejtélyét előbb kiderítetted, mielőtt a sztori végére értél. Ezért pedig a kritikus és elemző gondolkodás a felelős, ami a sok apró részlet megjegyzésével és a kirakós darabjainak összerakásával fejlődik.

Ha pedig netalán kritikus szeretnél lenni vagy csak egyszerűen jól átbeszélni valakivel egy könyvet, akkor is jól jön ez a gondolkodásmód, mert ahogy már korábban is olvashattad, megjegyzed az apró részleteket és jól át tudod gondolni, hogy mennyire voltak esetleg sablonosak vagy üresek a karakterek, valamint a történet.

10. Fejlődik a koncentrációd

A mai rohanó, internet uralta világban nehéz egyszerre egy dologra fókuszálni, főleg hosszabb ideig. Öt perc leforgása alatt egy átlag dolgozó ember temérdek dologra próbál összpontosítani egyszerre: valami feladatot végez, chatel legalább egy, ha nem több emberrel, az e-mailjeit és a közösségi oldalakat vizslatja, beszélget a munkatársaival. Ezt nevezzük multi-taskingnak, ami nem feltétlenül jó dolog, ugyanis növeli a stresszszintet és rontja a hatékonyságunkat is.

Amikor olvasol, minden figyelmedet a történetre kell fordítanod, különben semmi értelme az egésznek. Az élet közben szépen zajlik körülötted, de neked hagynod kell, hogy magával ragadjanak a leírtak.

Ha munka előtt szánsz körülbelül 15-20 percet egy kis olvasásra, meg fogsz lepődni, hogy mennyivel jobban tudsz majd koncentrálni a munkahelyeden vagy az iskolában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra