Ezért jó dolog az olvasás!

Összegyűjtöttünk 10 okot, hogy miért érdemes mindennap valami jót és terjedelmeset olvasni.

Van egy kérdésünk: Mikor olvastál utoljára? Nem, nem egy Facebook-posztra gondolunk vagy valami rövidke hírre. Hanem könyvre vagy egy szép tartalmas cikkre. Mert bizony ha ez nem a közelmúltban volt, akkor most talán motiválhatunk ezzel a 10 érvvel, ami az olvasás mellett szól.

1. Serkenti az agytevékenységet

Tanulmányok bizonyítják, hogy ha megfelelően

edzed

az agyadat, lelassíthatod vagy akár meg is előzheted az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását. Akárcsak minden más izom, az agyat is edzeni kell és mivel folyamatosan használod és lefoglalod az olvasással, nem veszít az erejéből és egészséges marad. De például a sakk és a rejtvényfejtés is ugyanolyan jótékony hatással van az agyra, mint az olvasás.

2. Csökkenti a stresszt, ellazít

Stresszes a munka? Magánéleti gondok? Kapj elő egy jó könyvet és engedd, hogy beszippantson. Egy jó történet elrepít távoli helyekre, egy terjedelmes cikk pedig segít naprakész lenni. Bármit is olvasol, ellazít és a feszültséget is csökkenti.

3. A tudás hatalom

Minden, amit elolvasol, újabb és újabb információval tölti meg a kobakod és nem tudhatod, hogy éppen mikor jönnek jól ezek a kisebb-nagyobb tények. Minél informáltabb és felkészültebb vagy, annál könnyebben gyűröd le az eléd kerülő akadályokat. Sok mindent elveszíthetsz az életben, de a tudásodat nem.

Zoella

4. Bővül a szókincsed

Minél többet olvasol, annál több új szóval találkozol, amik szépen beépülnek majd a mindennapi életbe is. A bő szókincs pedig akárcsak a tudás, hatalom. Ha választékosan beszélsz, rettentő jó benyomást keltesz másokban és az önbecsüléseden is hatalmasat dob. Mitöbb, egyes tanulmányok szerint a munkahelyen is nagy előny a bő szókincs, ugyanis előbb és gyakrabban előléptnek.

5. Fejleszti a memóriát

Egy könyv olvasásánál emlékezned kell a karakterekre, a céljaikra, az életükre és mindenféle apróságokra, különböző történetszálakra is. Ez rettentő sok információ, de mivel az agyunk egy lenyűgöző szerv, viszonylag könnyen tárolja ezeket a dolgokat.

Minden új emlék és információ új szinapszisokat (idegsejtek kapcsolódási, találkozási pontja) gyárt, és erősíti a már meglévőket. Ez pedig nagyon jó hatással van a rövid távú memóriára és a hangulatingadozásokra is.

6. Megelőzi a depressziót

A Public Library of Science tanulmánya szerint az önsegítő könyvek nem egyszerű humbugok, tényleg megelőzhetik a depressziót. Olyan részeit dolgoztatják meg ugyanis az agynak, amik a boldogságért felelősek, így elűzhetik a reménytelenséget és inkább arra ösztönöznek, hogy fókuszálj az álmaid megvalósítására és az ambícióidra.

7. Fejleszti a döntésképességet

A sok új információ, amit beszippantasz az olvasással segít a komoly döntések meghozásában és akkor is ha nagy rajtad a nyomás és hirtelen kell valamiben döntened.

pixabay.com

8. Javítja az íráskészséget

Ez tulajdonképpen a szókincsed bővítésével jár együtt. Minél több írótól olvasol, annál több különböző stílust ismersz meg. Ezek pedig mik mind pozitív hatással lesznek a te íráskészségedre is. Akár akarod, akár nem, el fogsz lesni egy-két dolgot a profiktól.

9. Erősödik az elemző gondolkodásmód

Nincs is diadalittasabb pillanat, mint amikor egy jó krimi nagy rejtélyét előbb kiderítetted, mielőtt a sztori végére értél. Ezért pedig a kritikus és elemző gondolkodás a felelős, ami a sok apró részlet megjegyzésével és a kirakós darabjainak összerakásával fejlődik.

Ha pedig netalán kritikus szeretnél lenni vagy csak egyszerűen jól átbeszélni valakivel egy könyvet, akkor is jól jön ez a gondolkodásmód, mert ahogy már korábban is olvashattad, megjegyzed az apró részleteket és jól át tudod gondolni, hogy mennyire voltak esetleg sablonosak vagy üresek a karakterek, valamint a történet.

10. Fejlődik a koncentrációd

A mai rohanó, internet uralta világban nehéz egyszerre egy dologra fókuszálni, főleg hosszabb ideig. Öt perc leforgása alatt egy átlag dolgozó ember temérdek dologra próbál összpontosítani egyszerre: valami feladatot végez, chatel legalább egy, ha nem több emberrel, az e-mailjeit és a közösségi oldalakat vizslatja, beszélget a munkatársaival. Ezt nevezzük multi-taskingnak, ami nem feltétlenül jó dolog, ugyanis növeli a stresszszintet és rontja a hatékonyságunkat is.

Amikor olvasol, minden figyelmedet a történetre kell fordítanod, különben semmi értelme az egésznek. Az élet közben szépen zajlik körülötted, de neked hagynod kell, hogy magával ragadjanak a leírtak.

Ha munka előtt szánsz körülbelül 15-20 percet egy kis olvasásra, meg fogsz lepődni, hogy mennyivel jobban tudsz majd koncentrálni a munkahelyeden vagy az iskolában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód