Ismét a kapuban demonstráltak a Falco üzemcsarnok-avatóján

Új csarnokot avatott a Falco, a lakosság kint tüntetett az LMP-vel. Videókkal frissítve.

Csütörtökön 11 órára volt meghirdetve a Falco Zanati úti telephelyén az új présüzem ünnepélyes avatója. A kapuban a keleti városrész lakói (mintegy negyvenen) és az LMP Vas megyei szervezete várta táblákkal az érkező vendégeket.

Demonstráció a Falco gyár előtt, Szombathelyen
Demonstráció a Falco gyár előtt, Szombathelyen
Tánczos Mihály

A kint összegyűlt tömegben ott volt az LMP országgyűlési képviselője Schmuck Erzsébet is, aki meghallgatta a lakók panaszait ( a poros levegőről, a környezetvédelmi levegőmérések negatív értékeiről Már forgács-eső is hullik a Falco-gyár miatt – meddig szívjuk még? 2014. April 14. 14:36 ) és ígérte, hogy az országgyűlésben is szóvá fogja tenni azokat.

Demonstráció a Falco előtt

A demonstrálók várták dr. Hende Csabát, hogy elmondhassák neki a panaszukat, a térség országgyűlési képviselője azonban végül egyéb elfoglaltsága miatt nem vett részt az avató ceremónián, helyette levelet küldött a Falco vezetőinek, amiben gratulált a bővítéshez. (A levél tartalmát hamarosan elérhető videónkban Olvasóink is meghallgathatják.) A helyi kormánypárti politikusok közül Molnár Miklós odament a tüntetőkhöz és azt kérte, hogy nyugodt körülmények között beszéljék át a problémákat.

Kint tüntetnek, bent ünnepelnek

Az átadóünnepségre egy hatalmas sátrat húztak fel az udvaron, ahol körülbelül háromszáz meghívott vendég lehetett (a cég partnertalálkozót is tartott az avató után). A sátorban először Novák Tibor, a Falco igazgatótanácsának elnöke ismertette a beruházás részleteit, aprólékosan bevezetve minket a présgépek világába.

Falco Zrt üzemcsarnok avató
Sokan voltak a sátorban
Garai Antal Atom

Videónkban vágatlanul meghallgathatók az avatóbeszédek, közben pedig külső és belső felvételeket mutatunk az újy üzemcsarnokról. a videóban az alábbi időpontoknál hangzanak el a beszédek: Novák Tibor, az igazgatótanács elnöke 1:30; Dr. Hende Csaba levelének felolvasása 9:11; Harangozó Bertalan kormánymegbízott 10:40; Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere 16:55; Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke 26:18. A beszédek alatti külső és belső felvételek 2:05-től és 13:43-tól tekinthetők meg.

A Falco új üzemcsarnokának avatása videón

Bár a meghívóban szerepelt, hogy az avatón részt vesz Hende Csaba és Lázár János, ők nem jöttek el, de Hende Csaba küldött levelet, amelyben írta, hogy reméli hasznára lesz ez a beruházás a cégcsoportnak, a városnak és az országnak. Illetve nagy munkával és erőfeszítésekkel sikerült a csarnok átadásával a környezetvédelem területén is nagyot előre lépnie a cégnek. Hogy pontosan miképp, azt nem tudtuk meg, a kapuban tüntetőket sem tájékoztatták.

Kovács Ferenc és Puskás Tivadar,
Puskás, Kovács és Harangozó is beszélt
Garai Antal Atom

Harangozó Bertalan is beszélt a környezetvédelemről, hogy mennyire szükség van a cég és a lakosság közötti párbeszédre, hiteles szakértői véleményekre. Harangozó azt is megjegyezte, hogy csak akkor lehet sikeres a cég, ha a lakosok támogatását is magának tudhatja, és ha kell, ezekhez újabb környezetvédelmi beruházások szükségesek.

A Falco új üzemcsarnokának avatása
Második képgalériánk külső és belső képekkel
Tánczos Mihály

Pár nap múlva lesz megoldás?

Amikor Puskás Tivadar polgármester is szóba hozta a lakossági panaszokat, eszünkbe jutott, hogy a 2012-es csarnokavatón is hasonlókat mondtak Üzemcsarnok-avató a Falcoban - demonstrálókkal 2012. September 07. 08:02 , úgy tűnik azóta még nem találták meg a közös hangot a városvezetők, a környék lakói és a cég. Puskás jelezte, hogy erre a problémára néhány napon belül próbálnak keresni egy olyan megoldást, amivel mindenki jól jár. Reméli a kisebb súrlódások megszűnnek. Puskás után Kovács Ferenc üdvözölte a beruházást.

Falco Zrt üzemcsarnok avató
A gyár udvarán
Garai Antal Atom

A beszédek után átsereglett a tömeg az új csarnokba, ott szalagot vágtak, mi pedig végigjárhattuk az új gyártósort, erről készült képgalériánk elérhető az alábbi képekre kattintva.

Falco Zrt üzemcsarnok avató
Szalagvágás az új csarnokban
Garai Antal Atom

Az új csarnok a jelenleg legmodernebb ContiRoll, azaz folyamatos préstechnológiára alapul, a cég éves szinten 450 ezer m 2 faforgácslapot, 16 millió m 2 lamináltlapot, 32 millió m 2 impregnáltpapírt, 2,5 millió m 2 Mirror Glosst, 30 ezer m 2 cementkötésű forgácslapot állít elő.

Falco Zrt üzemcsarnok avató
Folymatos prés, nagyon meleg van körülötte
Garai Antal Atom

A beruházás Európai Uniós támogatással valósult meg. A komplex fejlesztés és beruházás összértékben 40 millió euró volt, amelyhez a vállalkozás támogatásként kétmilliárd forintot nyert el. 12 teljes munkaidős új munkahely jött létre (10 fizikai, 2 szellemi). A cég sajtóanyagában kiemelten írja: Az előkészítés során különös gondot fordítottak és messzemenően figyelembe vették a hatóságok által előírt környezetvédelmi előírásokat és elvárásokat.

Falco Zrt üzemcsarnok avató
Óriás tárcsák a gyártósor végén
Garai Antal Atom
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Már forgács-eső is hullik a Falco-gyár miatt – meddig szívjuk még?

Egy ok, ami miatt végre komolyan kéne venni a Falco-gyár közelében élők akcióját: tüdőrák tekintetében Magyarország és Szombathely tényleg elkeserítően "jól" teljesít.

Üzemcsarnok-avató a Falcoban - demonstrálókkal

Mindeközben a tüntetők elviselhetetlennek találják az szombathelyi üzem füstjét, majd fotókat is mutattak nekünk a füstben úszó utcákról.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet