Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megtiltotta az éjszakai munkát a szombathelyi Falco-gyárban a zöldhatóság

A faaprítást és darálást nappal sem végezhetik, meg fizethetnek egy csomó pénzt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, a zöldhatóság bekeményített, hosszú huzavona után a héten meghozta az első, a gyár számára valóban húsbavágó határozatát.

Csak nappal dolgozhat a gyár

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ezek a döntések most nem a légszennyezést érintik, a környezetterhelés csökkentését célzó eljárás még folyamatban van, erről lejjebb olvashatnak. A március 16-i határozatok a zajterhelésre vonatkoznak - írja egy tegnapi sajtótájékoztatóra hivatkozva a Frisss.hu. A határozatot még nem találtuk meg a zöldhatóság oldalán, de bízva a forrásban, írunk róla.

A Falco új üzemcsarnokának avatása
Tánczos Mihály

A környéken élők a nagy zajra, főleg az éjszakai faaprításra, darálásra is panaszkodtak, és ezt kell megszüntetnie most a gyárnak - írja a lap.

A lényeg, hogy a zöldhatóság megtiltotta a gyárban az éjszakai műszakot. Ez azt jelenti, hogy a gyár csak reggel hat és este 22 óra között végezhet termelőmunkát. Ráadásul a gyár úgynevezett B-telephelyén ezentúl nem apríthatnak és darálhatnak faanyagot, nappal sem.

Mindezek mellett a hatóság 3 millió 407 ezer forint zajvédelmi bírságot szabott ki a gyárra a túl hangos munkavégzés miatt.

Most is fizetik 15 naponta az egymiliót

A zöldhatóság már korábban is sújtotta és azóta is sújtja bírságokkal a Falco-gyárat. Tavaly tavasszal hoztak egy határozatot, miszerint a gyárnak fel kell szerelnie a légszennyezés ellenőrzését szolgáló mérőműszereket, és erre szeptemberi határidőt adott.

A szombathelyi Falco-gyár füstje a levegőből
-

A gyár határidő-hosszabbítást kért és kapott Még mindig nem lélegezhet fel Szombathely, tovább gőzölöghet a Falco-gyár kéménye 2016. February 05. 18:56 ez év januárjáig, azonban ekkor sem teljesítette a határozatban foglalt kötelezettségeit. A zöldhatóság ekkor egymillió forintra bírságolta a gyárat azzal, hogy 15 naponként kell egymilliót fizetniük addig, amíg a mérőműszereket fel nem szerelik. Nem tudunk arról, hogy történt volna valami a mérőműszerekkel azóta.

A szombathelyi önkormányzat tavaly létrehozott egy munkacsoportot azzal a céllal, hogy a város és a lakók kéréseit közvetítsék a gyár, illetve a zöldhatóság felé. Persze a csoport máködése nem mentes a politikától, februári ülésük előtt az ellenzék Ők hendéztek és füstölögtek ma délelőtt a szombathelyi Városháza előtt - Falco-saga, sokadik széria 2016. February 09. 12:46 , az ülés után Hende Csaba tartott Hende Csaba nyilatkozatbombát dobott a Falco-gyárra 2016. February 09. 18:10 sajtótájékoztatót.

Egy éjszakai kép a felszálló gőzről
Nyugat.hu

Hende egyébként tavaly állt a tiltakozások mellé Hende Csaba észrevette, hogy füstöl a szombathelyi Falco-gyár kéménye 2015. October 08. 16:00 , miközben az évek óta a gyár környezetterhelése ellen tiltakozó lakükat és ellenzéki politikusokat sorra perelte be a gyár. Igaz, hogy ezeket a pereket sorra el is veszítették Jogerős ítélet: Czeglédy Csabát felmentették a Falco-gyár perében 2016. January 11. 14:46 .

A zöldhatóság fenti határozatát is Hende Csaba jelentette be egy pénteki sajtótájékoztatón, amire lapunk, a régió legolvasottabb internetes magazinja nem kapott meghívást.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés