Hende Csaba észrevette, hogy füstöl a szombathelyi Falco-gyár kéménye

Hende most aláírásokat akar gyűjteni, közben a Fidesz éveken át egyeztetésekről beszélt. Az MSZP közleményben reagált.

Bizony, valóban évek óta tart a küzdelem a Falco-gyár környezetterhelése ellen. Ebben a lakók jártak élen, és a baloldali ellenzék is rendszeresen hallatta a hangját Mit százak? Tízezrek szívják a Falco-gyár füstjét 2015. September 24. 12:36 . Közben a fideszes városvezetés az egyeztetéseket hangsúlyozta, a megbeszéléseket, és közben az önkormányzati hatóságok sorra adták ki a engedélyeket a gyár bővítéséhez és termelésének növeléséhez. Tavaly például az új csarnok átadásakor Ismét a kapuban demonstráltak a Falco üzemcsarnok-avatóján (Frissítve!) 2014. May 08. 16:20 tüntetők várták Hende Csabát, hogy elmondhassák panaszaikat, de ő csak egy levelet küldött, amiben gratulált a gyárnak a bővítéshez.

Míg a Fidesz kivárt, a tiltakozókat bíróság elé citálták

A tiltakozásoknak lett is eredménye. Több lakót és több ellenzéki képviselőt is feljelentett a gyár, ezek a perek éppen most vannak folyamatban. Volt, akivel megegyezett a Falco, segített neki abban, hogy a város másik végén vegyen lakóházat magának. Volt olyan képviselő, Nemény András, akinél visszavonták a vádat. De volt olyan, aki éppen hasonló érveket hozott fel, mint Hende most a megyei napilapnak adott interjújában, és ellene végigvitték a pert, nemrég mentette fel a bíróság elsőfokon.

A legutóbbi baloldali tiltakozás
Mészáros Zsolt

Viszont a gyár fellebbezett, az ügy megy tovább a törvényszékre. Van olyan képviselő, Czeglédy Csaba, akit szintén rágalmazásért jelentett fel a gyár, és a per két hét múlva kezdődik a veszprémi járásbíróságon.

Az idén márciusban tartottak egy lakossági fórumot Elsöpörte a lakossági harag a barátkozós Falco-gyáras lakossági fórumot 2015. March 26. 22:27 , ahol Molnár Miklós alpolgármester és Kántás Zoltán, a körzet új, fideszes képviselője igyekezett bizonyítani, hogy ettől kezdve minden más lesz, új ember áll ki a lakókért, hogy folyamatosan tárgyalnak a gyárral, mert csak így megy. Ott jelentették be azt is, hogy a környezetvédelmi hatóság egy mérőműszer felszerelésére utasította a gyárat.

Baltával a terített asztal közepébe

Ezt szeptember végéig kellett volna megtennie a Falcónak, de négy hónap határidő-hosszabbítást kért és kapott. És ekkor jött be a képbe Hende Csaba, aki a korábbi, halogató, tárgyalgató taktika helyett a miniszteri posztról való távozása után most hirtelen az élére akar állni a lakossági tiltakozásoknak, és aláírásgyűjtést indít.

Ehhez jönnek a városházi pletykák, amelyek szerint Hende a a minisztériumból történt távozása BRÉKING: Megvan Hende Csaba új posztja! Úgysem találja ki mi az 2015. September 22. 16:59 óta úgy viselkedik, mint aki első mozdulatként belevágja a baltát a porcelánnal terített ünnepi asztalba, és nem érdekli, merre repülnek a forgácsok.


A baloldal is reagált, íme közleményük:

A szombathelyi MSZP sajtóközleménye

Jó reggelt, Hende Csaba!

Hende Csaba saját elmondása szerint beleszagolt a levegőbe, és rájött, hogy azonnal cselekedni kell a Falco-gyár okozta káros füstkibocsátás miatt, ezért aláírásgyűjtést kezdeményez. Hende Csabának egy velemi kiránduláskor tűnt fel, hogy füstöl a gyár kéménye, és ez káros lehet az egészségre. Hende Csaba szerint a Falco Zrt.-nek azért sikerült eddig megakadályozni a szűrőberendezés beszerelését, mert erős kormányzati kapcsolatai vannak.

Hende Csaba öt évig volt tagja a kormánynak, és nem tett semmit. Most bukott miniszterként elismeri a kormány felelősségét, miután váratlanul észreveszi a város fölött évek óta gomolygó füstöt. Hende Csaba elfelejti, hogy a cég vezetői őt mindenről tájékoztatták, hogy időközben az általa támogatott polgármester avatta fel az új gyáregységet, hogy a lakosság folyamatosan tiltakozott, hogy többen megbetegedtek, volt, aki légúti betegség miatt időközben meghalt, hogy ellenzéki képviselők és helyben élő tiltakozók ellen az igazság kimondása miatt büntető feljelentést tettek.

Az igazság az, hogy a Fidesz vezette kormányhivatal még most is a további környezetterhelést segítette, amikor méltányosságból megengedte, hogy a gyárnak négy hónappal később kelljen felszerelnie a szűrőberendezést.

Hende Csaba, lustasága és alkalmatlansága miatt megbukott miniszter, ne aláírásokat gyűjtsön, hanem tegye a dolgát, akadályozza meg a saját kormányhivatalánál a további környezetterhelés legalizálását, és mondjon köszönetet mindazoknak, akik helyette kiálltak az egész várost érintő ügy megoldásáért.

Dr. Czeglédy Csaba
az MSZP Szombathely elnöke,
önkormányzati képviselő

Dr. Nemény András
az MSZP Vas megye elnöke,
önkormányzati képviselő


Fidesz: A bukott baloldal képviselői tanuljanak meg olvasni!

A Fidesz Szombathelyi Szervezete nevében javasoljuk dr. Czeglédy Csabának és dr. Nemény Andrásnak, hogy próbálják meg gyakorolni az értő olvasást! A szocialisták közleménye számos valótlanságot tartalmaz, soha el nem hangzott mondatokat adnak dr. Hende Csaba szájába. Szombathely országgyűlési képviselője nem most kezdett el dolgozni a probléma kezelésén, ám műbalhék és hangzatos sajtótájékoztatók helyett inkább a tényleges megoldást tartja szem előtt.

A bukott baloldal zűrös ügyekkel terhelt képviselőinek inkább arra kellene választ adniuk, hogy mit tettek ők Falco-ügyben akkor, amikor dr. Ipkovich Györggyel karöltve 8 éven át vezették a várost. Sajnálattal figyeljük, hogy az MSZP-t valójában nem érdekli a szombathelyiek egészsége, csupán az egyéni politikai haszonszerzés és a hangulatkeltés. A Falco-ügyet a helyi polgárok támogatásával meg fogjuk oldani akkor is, ha ez egyes szereplőknek különböző politikai és gazdasági érdekek miatt nem tetszik.

Fidesz Szombathelyi Szervezete

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet