Fekete Péter államtitkár értékes gyűjtemények darabjait cipeli ide-oda

Tegnap Budapesten adta elő a mutatványt, de Szombathelyre is hozott már „ajándékot”.

Fekete Péter államtitkár, aki szombathelyi egyébként, a 444 írása szerint ott volt az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár pénteki átadóján, hisz a nagy értékű kollekció az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával került új helyére és így az államtitkár is elmondhatta a beszédét.

Fekete Péter
444

Köszöntőjében azt mondta, „megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményből, egy másik polcról leemelek valamit és elhozom magammal.” Rögtön megígérte azt is, hogy onnan, az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár értékes gyűjteményéből is elvisz majd valamit. Ezután elkezdett turkálni a beszéd közben a táskájában és elővett egy focilabdát – írja a lap.

Sajtótájékoztató az MMIK újrahasznosításáról
Mészáros D. Zsolt

„Számmal, múzeumi tárgyként a Petőfi Irodalmi Múzeumba bevételezték ezt a tárgyat, én megengedtem magamnak, hogy egy ilyen tárg yat hozzak kulturális kincsként magammal erre az eseményre” - mondta az államtitkár. Hogy hogy jut eszébe a kultúráért felelős államtitkárnak értékes gyűjtemények darabjait ide-oda elvinni, ez a helyszínen is fejtörést okozott.

Mint ahogyan annak idején Szombathelyen Talán egyszer ilyen lesz az ősszel újra nyíló MMIK 2021. February 04. 16:19 is. Közel egy éve jelentették be, hogy milyen szerepet szán az állam az MMIK-nak a felújítás után. Mintegy egyórás sajtótájékoztatót tartottak a városházán, aminek a lényege, hogy egy igazi közösségi teret akarnak létrehozni az egykori Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ helyén.

Fekete Péter a szombathelyi Ludas Matyi bábbal
Mészáros D. Zsolt

Mindeközben Fekete performanszjellegű hozzászólásának elején magával hozott ajándékokat mutatott be. - írtuk akkor - Mint mondta, a Bajor Gizi színházmúzeumból "kölcsönkérte" azt a színpadi legyezőt, amit 1884-ben a szombathelyi származású Márkus Emília színésznő használt a színpadon. És egy Ludas Matyi bábot, ami 1994-ben Szombathelyen szerepelt a bábszínház műsorán.

Fekete Péter Márkus Emília színpadi legyezőjével
Mészáros D. Zsolt

A történet tehát tegnap állt össze, Budapesten, ahol Prőhle Gergely, aki korábban a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója volt, ezt mondta Fekete Péternek: „Ugye volt idő, amikor én a Petőfi Irodalmi Múzeumból sok mindent elhozhattam volna. Nem tettem. Remélem vissza is viszed ezt a labdát, kedves Péter!”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet