Talán egyszer ilyen lesz az ősszel újra nyíló MMIK

Az épületet és a működtetést elvitte ugyan az állam, de a város egy Ludas Matyi-bábot és egy színpadi legyezőt is kapott az államtitkártól. Eseményen jártunk.

Csütörtök délután hivatalosan is bejelentették, hogy milyen szerepet szán az állam az MMIK-nak a felújítás után. Mintegy egyórás sajtótájékoztatót tartottak a városházán, aminek a lényege, hogy egy igazi közösségi teret akarnak létrehozni az egykori Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ helyén.

Sajtótájékoztató az MMIK újrahasznosításáról
Sajtótájékoztató az MMIK-ról, középen Fekete Péter államtitkár
Mészáros D. Zsolt

Bemutatták az új igazgatót is, aki az új nevén "Magyar Művészeti Innovációs Központ" nevű intézményt vezeti: ő a szombathelyi származású, ám a mostani feladat miatt hazaköltöző Kis Gábor Boldizsár .

Az is elhangzott, hogy a jelenlegi bérlők (Ugaresca Táncegyüttes, Lorigó TSE, Mesebolt Bábszínház) maradhatnak, sőt, ők elfogadták az új típusú működést is. A leendő igazgató azt is elmondta, már vannak új érdeklődők is helyiségbérlésre, de új tartalomban is gondolkodnak.

Talán egyszer ilyen lesz az MMIK. Látványterv, készítette Szabó János
Szabó János

Ez utóbbiról annyit tudtunk meg, hogy innovatív közösségi teret ígérnek, az üzemeltetésbe be akarják vonni a bérlőket is, egy önrendelkező és önfenntartó művészeti központot hoznak létre. Ahová várják az előadóművészeket, alkotóközösségeket, és ahogyan az igazgató fogalmazott, Szombathely és az egész ország számára akarnak létrehozni egy nyüzsgő kulturális teret.

A sajtótájékoztató elején Nemény András polgármester idézte fel, hogy egy évvel ezelőtt kezdődött az MMIK állami kézbe adásának terve, és Fekete Péter kulturális államtitkár ötlete volt, hogy a felújítás után hogyan üzemeltessék.

Fekete Péter performanszjellegű hozzászólásának elején magával hozott ajándékokat mutatott be. Mint mondta, a Bajor Gizi színházmúzeumból "kölcsönkérte" azt a színpadi legyezőt, amit 1884-ben a szombathelyi származású Márkus Emília színésznő használt a színpadon. És egy Ludas Matyi bábot, ami 1994-ben Szombathelyen szerepelt a bábszínház műsorán.

Sajtótájékoztató az MMIK újrahasznosításáról
Fekete Péter Ludas Matyival
Mészáros D. Zsolt

Hende Csaba országgyűlési képviselőtől pedig megtudtuk, hogy 1978-ban a Nagy Lajos gimnázium diákszínpada előadta Szakonyi Károly: Adáshiba című abszurdját, amiben Fekete Péter egy fiút, ő meg a fiú apját alakította, és így elmondható, hogy régi a kettejük együttműködése.

Hende azt is kijelentette, hogy az új intézmény néhány év alatt a magyar közművelődés zászlóshajója lehet. Hozzátette, a város jelenleg évi 30 milliót fordít az MMIK-ra, az átadás után ezt a pénzt is megtakarítja az önkormányzat. (Utánanéztünk, 19,6 millió forint az éves költsége az MMIK-nak - a szerk.)

Sajtótájékoztató az MMIK újrahasznosításáról
Az MMIK új igazgatója, Kis Gábor Boldizsár
Mészáros D. Zsolt

Tavaly májusban írtuk Felújítják a szombathelyi MMIK-t, de az állam jelöli ki a működtetőjét 2020. May 23. 11:32 , hogy az államé marad az egykor szebb napokat látott MMIK, mi több, 600 millió forint is kerül az épület felújítására. Két hete aztán kiderült, hogy egy külön cég alakult Vidnyányszkyhoz köthető állami cég üzemelteti majd a szombathelyi MMIK-t 2021. January 11. 11:39 az üzemeltetésére: a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft. (MMIK Kft.).

Az MMIK Kft.-t tavaly december 12-én jegyezték be, több állami szervezet tulajdonaként. A tulajdonosok között van a Nemzeti Művelődési Intézet, ezenkívül a Vidnyánszky Attila irányításával működő Magyar Teátrumi Társaság egyik cége, illetve a Fekete Péter államtitkár ötlete nyomán létrejött Baross Imre Alapítvány.


Az MMIK története

Egykor nyüzsgő kulturális élet volt az MMIK épületében, egészen 2011 végéig. Addig úgynevezett közös fenntartású intézmény volt, a Vas megyei és a szombathelyi városi önkormányzat volt a tulajdonosa és a kezelője. Igaz, ebből is voltak viták időnként, de nem hagyták lepusztulni az épületet.

MMIK épülete
Galériánkban az MMIK jelenlegi állapota
Mészáros D. Zsolt

2011 végén aztán a Fidesz-kormány úgy döntött, hogy államosítják a megyei önkormányzatok vagyonát Mit államosítanak Vas megyéből? – Mi lesz a megyei kórházzal, az MMIK-val? 2011. October 07. 10:34 , erre a sorsra jutott az MMIK is. Gyorsan kiderült azonban, hogy az állam nem tudja fenntartani és működtetni az elvett kulturális intézményeket, így azokat szép sorban a városi önkormányzatokra bízta. Szombathelyen is így történt Szombathelyé lett a Mesebolt Bábszínház 2011. December 29. 16:58 , de az MMIK nem volt a visszaadott intézmények között.

MMIK épülete
Galériánkban az MMIK jelenlegi állapota
Mészáros D. Zsolt

Pedig a város szerette volna megkapni, többször is kérte a minisztériumtól az átadását, a kérést mindig visszautasították, legutóbb 2016 tavaszán Nem lett Szombathelyé az MMIK 2016. May 28. 07:48 .

Pedig a város előtte komoly terveket készített a felújítására és hasznosítására, ráadásul a távolabbi, átfogó tervekben (Ady téri buszpályaudvar elköltöztetése) is szerepelt az épület és az előtte lévő tér. Az állami tulajdonban lévő épületet jelenleg az Agora Kulturális Központ üzemelteti.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet