Egy igazi magyar csoda! A felcsúti focicsapat vezeti a bajnokságot

Emberek, első a Puskás Akadémia az NB I-ben! Eláruljuk, mitől ilyen jók?

Ha valaki azt mondja nekem, hogy 2022 februárjában a Felcsút - bocsánat, Puskás Akadémia - vezeti majd a labdarúgó NB I. tabelláját, minden bizonnyal a térdemet csapkodtam volna a röhögéstől, és azonnal szondáért kiáltok.

Pedig tessék megkapaszkodni, 19 forduló után 12 győzelemmel, 4 döntetlennel és 3 vereséggel, 40 ponttal jelenleg ők állnak az OTP Bank Liga élén. A kis falu előnye kettő egység a Ferencváros-Kisvárda duó előtt. A sorrend tehát a következő: Orbán-Kubatov-Seszták. Nagyjából rendben is vagyunk elvtársak, a főnököt nem illik megelőzni.

A Fejér megyeiek hat meccse veretlenek (3 győzelem és 3 döntetlen zsinórban), és miután legközelebb a sereghajtó MTK-val játszanak hazai pályán, ez a sorozat jó eséllyel még folytatódhat is.

No, de miből és hogyan is jött létre ez a kis magyar csoda?

A Puskás Akadémia FC történelme felér egy Örkény Egyperces novellával. Egy alig 15 éves csapatról beszélünk, Puskás Ferenc 80. születésnapján, 2007. április 1-jén vette fel a felcsúti labdarúgó akadémia a legismertebb magyar nevét. Erre joggal ugrottak is a kispesti szurkolók, hiszen a dolog valóban olyannak hatott, mintha így akarna egy egyesület történelmet vásárolni magának.

Az Akadémia alapítója Orbán Viktor miniszterelnök, elnöke pedig Mészáros Lőrinc. Ugye, hogy meglepődtek? Na és? Putyinnak meg hokicsapata van.

Az alapító elnök úr saját kezű aláírása
Nyugat.hu

Kezdetben - egészen 2012-ig - a Videoton fiókcsapataként, Videoton-Puskás Akadémia néven szerepeltek, a Videoton II. aztán átadta nekik az indulás jogát...

Korábban Felcsút FC néven már volt focicsapata a településnek, amely a megyeiből 13 év alatt, 2007-re jutott fel az NB II-be.

A felcsútiak (PAFC) először a 2013–2014-es szezonban szerepeltek a legjobbak között, vagyis az NB I-ben. Majd kizuhantak, de 2017 óta újra ebben a bajnokságban játszanak. Történetük eddigi legjobb eredménye egy-egy második hely a bajnokságban (2020–2021) és a kupában is (2017–2018). Utóbbi sorozatban csak büntetőkkel maradtak alul az Újpesttel szemben.

A nemzetközi hírnév még várat magára

A PAFC 2020. augusztus 27-én játszotta első nemzetközi kupamérkőzését, amelyen (koronavírus-fertőzések miatt tartalékos kerettel felállva) idegenben 3–0-ra kikapott a futballhatalomnak éppen nem nevezhető, svéd Hammarby IF csapatától. Tavaly, az újonnan induló UEFA-konferencialiga selejtezőjében a finn Inter Turku ellen még továbbjutott, azonban a 2. fordulóban a lett FK Riga kettős győzelemmel, 5–0-s összesítéssel búcsúztatta a Puskás Akadémiát.

Eddig kétszer volt telt ház, 25 néző a negatív csúcs a hazai meccseiken

Hazai mérkőzéseiket a fiúk a felcsúti Pancho (ez volt Puskás Ferenc beceneve) Arénában játsszák. Az Aréna terveit Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész kezdte el készíteni, amelyeket aztán Makovecz 2011-es elhunyta után Dobrosi Tamás fejezte be. Húsvéthétfőn szentelték fel, és adták át a legendás 2-es (ez volt miniszterelnökünk mezszáma focistaként) szülőfalujában, a felcsúti kukoricás közepén.

Miniszterelnöki nyaraló a szomszédban stadionnal
Miniszterelnöki nyaraló a szomszédban stadionnal
Mészáros Zsolt

Anno mi is bejártuk a környéket, erről ide kattintva olvashat, de "Meglestük Felcsúton Orbán épülő stadionját és budiját" is. Valamiért szeretünk oda járni, legutóbb tavaly februárban sétáltunk egyet a faluban.

Az UEFA 2-es kategóriába sorolta a 3.816 fő befogadására alkalmas stadiont. Miután Felcsútot alig több mint 1800-an lakják, nem nehéz kiszámolni, hogy ha mindenki vinne magával még egy embert, akkor is lennének még üres széksorok a létesítményben.

Egyébként a stadion magyarországi adatok szerint 3,8 milliárd Forintból, nemzetközi adatok szerint viszont 12,5 millió Euróból (4,4 milliárd Forint) épült. Mindenki döntse el maga, kinek hisz. Az összeg hivatalosan a TAO-programon (társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszere) keresztül kapott 2,7 milliárd forintnyi támogatásból, önrészből, valamint magáncégek felajánlásaiból tevődött össze.

Egyébként a felcsútiak évek óta messze a TAO-támogatások legnagyobb nyertesei, a 2020/2021-es évadig összesen 34,3 milliárd forint TAO-pénzt kapott a felcsúti sportalapítvány.

A stadionban eddig írd és mondd, mindösszesen kétszer volt telt ház, a 2014/15-ös szezonban és a 2018/19-es évadban is egy-egy alkalommal A legutóbbi bajnokságban 262 volt az átlag nézőszámuk, a negatív csúcs 2013-ban 25 néző volt (a Kecskemét elleni, hazai Magyar Kupa-mérkőzésükön).

Nem egy Bernabéu, de a miénk
Józing Antal

Tehát az biztos, hogy nem egy oroszlánbarlangról beszélünk, ahol remegő lábakkal mennének fel a gyepre az ellenfelek játékosai.

Akadémia, 13 légióssal

Na, de akkor mitől ilyen jó idén ez a Felcsút? - tehetjük fel teljes joggal a kérdést. A válasz pedig roppant egyszerű: aligha a kiváló magyar játékosaitól. Bár a csapat neve akadémia, kis túlzással már csak nagyítóval lehet fiatal akadémistát találni a keretben. A 24-es lista több, mint a fele (13) légiósokból áll.

A külföldiek között aztán találkozhatunk mindenféle nemzetiségűvel: portugál, cseh-olasz, belga-algír, holland, szlovák, román, cseh, ukrán, holland-surinamei, horvát, brazil állampolgárok. Illetve van még egy mongol játékosuk is, akit kölcsönadtak.

Nagy Zsolt személyében játszik azért náluk egy ötszörös magyar válogatott is.

Idevágó érdekesség, hogy a kizárólag csak magyar játékosokat foglalkoztató Paks évek óta igazi mumusuknak számít a Felcsút számára. Tavaly novemberben 4-1-re kaptak ki tőlük, augusztusban viszont 6-1-re maradtak alul velük szemben. Ráadásul hazai pályán, Felcsúton. Az előző szezon sem lett fényesebb, áprilisban 4-2-re verték a “magyarok a légiósokat”.

A keretük összértéke egyébként 11.4 millió Euró (több mint 4 milliárd Ft), legértékesebb játékosuk a román Alexandru Baluta, akinek értékét 1 millió euróra (350 millió Forint) taksálja a piackutatással foglalkozó oldalak közül nemzetközi szinten is legmértékadóbb transfermarkt portál.

Orbán Viktor is volt egy napig az edző - vagy nem

2005 novemberét írjuk, amikor a felcsúti klub vezetősége menesztette a Nagy László vezetőedzőt. A zuhanyhíradóban először az jelent meg, hogy az akkor még NB II-es gárda új trénere egyenesen dr. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke lett.

“A politikus megbízatása egy mérkőzésre szól, így a dolgok jelenlegi állása szerint csak a Budakalász elleni összecsapáson irányítja a Felcsútot.” - szóltak akkor a hírek, ám végül Orbán nem vállalta, így oda lett a világszenzáció.

Apuval meccsen
nepszava.hu

Akadtak azonban helyette így is más nagy halak a felcsúti horogra. A kispadjukon helyet foglalt már többek között a korábbi válogatott labdarúgó, Urbán Flórián is, aki a szókimondásáról, esetleg a tévészékház ostromban való aktív részvételéről is nevezetes, vagy éppen arról, hogy az RTL Klubon egy darabig futó reallity show focicsapatát, a Lúzer FC-t is irányította.

Komolyabbra fordítva a szót: 2019 óta Hornyák Zsolt az edzőjük, aki büszkén vallhatja már magát örmény bajnoknak és szuperkupa-győztesnek is. Megfordult náluk Robert Jarni is, korábbi jugoszláv-horvát válogatott játékos, aki világbajnoki bronzéremig jutott, egy darabig 81 válogatottságával ő tartotta a horvát válogatottsági rekordot is, ám edzői pályafutásának csúcsa a Puskás Akadémia volt. És Pintér Attila is, akit megint senkinek nem kell bemutatni.

Szombathelyen nem ment nekik

Bár jelenleg elég messze van egymástól a két együttes, még ha nem is Makó-Jeruzsálem távolságra - a közel 200 kilométernél sokkal fájóbb az egy osztálynyi különbség -, azért így is akad mire büszkének lennünk itt Vasban.

Általában a Puskás Akadémia fölé nőtt a Hali az NB I-ben
Bonyhádi Zoltán

A felcsútiak nem szeretnek a Haladás ellen játszani az NB I-ben, ezt kijelenthetjük. Szombathely ellen rendelkeznek ugyanis az egyik leggyengébb mérleggel, és nagy valószínűség szerint ezen a mérlegen egy darabig nem is fognak tudni javítani... Eddig 13 összecsapáson 3 felcsúti siker mellé 2 döntetlen és 8 Hali-győzelem párosult. Tehát mindössze 23.1 százalék a győzelmi arányuk a Haladás ellen.

Ez azért is nagy szó, mert eddig csak a Honvéd, a Paks és a Videoton tudta nyolcnál többször legyőzni őket az első osztályban.

Bundaügy

A felcsúti foci történelmének voltak kínos pillanatai is. Szombathelyen bizonyára sokan emlékeznek még az NB II-es csapatuk körül kialakult bundabotrányra is. Ha mégsem, akkor klikk ide.

A bombát éppen a Nyugat.hu robbantotta ki cikkével, főszerkesztőnk még a TV2 Mokkájában is szerepelt, amely után aztán mindenféle perrel fenyegetőztek Felcsútról, ám azok értesítő leveleit a mai napig várjuk...

Van már Puskás akadémiás karácsonyi dísze?

Ha még nincs, azonnal szerezzen be párat! Erre meg is van a kiváló lehetőség, hiszen a klub honlapját böngészve arra lettünk figyelmesek, hogy az ajándéktárgyak között szerepel egy négydarabos karácsonyi díszgömb kollekció is. Ráadásul most februárban akciós is!
A megrendelt tételeket kérésre házhoz is szállítják, biztosan sokan éltek már vele.

Wow!
pfla.hu

És ha már a felcsútiak honlapjánál tartunk, meg kell említenünk még egy szombathelyi vonatkozású érdekességet, amikor is valaki széttrollkodta, feltörte a focicsapat hivatalos oldalát, és a támogatók közé odabiggyesztett valamit, ami nyilvánvalóan soha nem fordulhatna elő a való világban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport