Parasztház stadionnal, Felcsúton – Kié lesz?

Mi van akkor, ha 50 év múlva a felcsúti fociéletnek befellegzik? Kié lesz/lenne akkor a sok milliárdból felhúzott stadion? Orbánoké, az államé?

Jó pár hete annak, hogy saját szemünkkel is megcsodálhattuk Meglestük Felcsúton Orbán épülő stadionját és budiját 2013. July 16. 06:51 Orbán Viktor privát, paraszti stílusban felhúzott vityillóját, és a szomszédságban épülő felcsúti „a’la Makovecz” stadiont. A kirándulásunkról szóló írásunkhoz sok hozzászólás érkezett, többek között egy olvasónk ezt írta:

Ez a föld Orbán saját földje, amikor lejár az 50 éves "ingyenes" bérlet a fociakadémiával, akkor adómentesen lesz az Orbán-család vagyona a sokszázmilliárdos beruházás (16 szobás szálloda, kollégium, fociakadémia épülete, stadion, focipályák, öltözők, lelátók, stb.)...

.

Utánanéztük.

Miniszterelnöki nyaraló a szomszédban stadionnal
Miniszterelnöki nyaraló a szomszédban stadionnal
Mészáros Zsolt

A világhálón számtalan infó kering, lehet olvasni például a Felcsúton épülő stadion földterülete Orbán Viktoré, vagy a Puskás Akadémiáé (a miniszterelnök alapítványáé), vagy, hogy a feleségé Lévai Anikóé (neki is vannak területei Felcsúton). A biztos információ szerzésnek is megvan a maga módja.

Hoppá, Lévai Anikó budiját fotóztuk

Ahhoz, hogy kikérjük a tulajdoni lapokat, ki kellett derítenünk a felcsúti helyrajzi számokat, így első utunk a körzetileg illetékes bicskei földhivatalba vezetett. Nagy meglepetés - miután átnéztük a tulajdonosi listát - nem ért bennünket, annyi, hogy a csinos kis felcsúti „viktoriánus” parasztház és a takaros szabadtéri klotyó nem is Orbán földjén, hanem Lévai Anikóén pihen. Persze egy család mégis:)

Az épülő stadion és a környező terület a felcsúti térképen
Nyugat.hu

Az épülő stadion és a környező terület jó része (ez a térképünkön behatárolható) a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány nevére lett bejegyezve. (Bár több helyütt is olvashatjuk a neten, hogy a kormányfő vagyonnyilatkozataiban évek óta az szerepel, hogy az öt telek használati jogát 50 évre ingyenesen átengedte az általa ugyancsak 2006-ban alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak, ennek nyomát a tulajdoni lapon nem láttuk.)

Orbánlandon VIP-parkoló

Egyetlen olyan földterületet találtunk (a térképen jól látszik), ahol a tulajdonosok között az alapítvány mellett Orbán Győző és Orbán Viktor neve is ott szerepel, ez a stadion melletti rész, az Alapítvány főépülete mellett. A google térképen ez a Fő utcára nyíló telek építési területnek látszik – felcsúti emlékeim szerint (de nincs módomban visszaellenőrizni) innen koordinálhatják az építkezést, ezen jönnek-mennek a nagyobb teherautók (Bekarikázva narancssárgával a térképen a hely.)

A terület, gyanítom, megegyezik azzal a földterülettel, ahol a Népszabadság információi szerint a stadion körüli VIP-parkolók állnak majd.

A stadion eseményeire látogatók autóinak helyet nyújtó terület egyik fele Orbán Viktor saját tulajdonában áll, a többi pedig fele-fele arányban az édesapja, illetve az alapítvány tulajdona. A Fő utcáról nyíló területet nyolc belterületi ingatlanból vonták össze egy helyrajzi számra, 12 ezer négyzetméteren.

A média, foci és föld, ha találkozik

Az Orbán Viktor által 2006-ban alapított, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány által működtetett Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia impozáns épületegyüttese a Pro-Kvóta 2004. KFt tulajdonában lévő földterületen áll. A nonprofit cég 2004-ben alakult, PRO-KVÓTA 2004. Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság névvel, majd 2009-ben változott PRO-KVÓTA 2004. Nonprofit Kft-vé. A társaság tevékenységi köre(i) szélesek, saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásán túl egyik fő profilja a rádióműsor-szolgáltatás és televízió-műsor összeállítása. Nem véletlenül, hiszen ez a cég jó pár éve vezetékes műsorszolgáltató Alcsútdoboz, Bodmér, Felcsút, Szár, Tabajd, Újbarok, Vértesacsa, Vértesboglár vételkörzetben, és ők üzemeltetik az alapítvány saját médiacsatornáját, a Puskás Tv-t. A társaságban pedig 100 százalékos tulajdoni hányaddal bír a "Felcsúti Utánpótlás Neveléséért" Alapítvány. (http://mediatanacs.hu/dokumentum/21455/kozighat-20080408183505.pdf) . A cég ügyvezetője Hamar Attila Albertné (an: Nagy Mária), aki egyben a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány gazdasági igazgatója.

Puskás Akadémia
Puskás Akadémia
Mészáros Zsolt

Tehát mi van, ha megszűnik az alapítvány?

A következő kérdés, ami jogosan felmerülhet: mi van akkor, ha ne adj Isten 30 vagy 50 év múlva a felcsúti fociélet hanyatlik és az utánpótlás-nevelésnek is befellegzik. Kié lesz/lenne akkor a sok milliárdból felhúzott stadion? Ennek kiderítéséhez a Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Kezelőirodájába, Budapesten a Markó utcába vezetett az utunk. Itt kikértük a felcsúti alapítvány alapító okiratát.

Az alapító okirat meghatóan indul: „Alulírott Orbán Viktor a mai napon úgy határoztam…”, a legvégén pedig a 2011. november 02-i keltezés mellett ott találjuk miniszterelnökünk sajátkezű aláírását. Az alapítvány kezelő szerve egy háromtagú kuratórium, amelynek elnöke a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc, két tagja a felcsúti Harangozó László és Oláh János. Az alapítvány induló vagyona 150.000 forint. Ahogy lapozgatjuk, azt is megtudhatjuk, hogy

az alapítvány közvetlen politikai tevékenységet nem folytathat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt

.

s.k
Nyugat.hu

És, hogy pont kerüljön az i-re: az alapítvány alapító okiratában világosan szerepel, hogy az alapítvány

a gazdálkodás során elért eredményét nem oszthatja fel, azt csak az alapító okiratban meghatározott tevékenységére fordíthatja.

Tehát megnyugodhat mindenki – fordította le a végeredményt jogászunk is – jelen állapotban a magánstadion és az akadémia vagyona nem vándorolhat csak úgy senki magánzsebébe. A Ptk.74/A. §-ban is az szerepel: (5)

A megszűnt alapítvány vagyonát – az alapító okirat eltérő rendelkezése hiányában – a bíróság a Nemzeti Együttműködési Alap támogatására köteles fordítani.

Hogy finanszírozzuk állami pénzen a saját hobbinkat?

Ennyi. Mindenki hátradőlhet a fotelben, hogy minden a legnagyobb rendben van, Magyarországon nem fordulhat elő, hogy 50 év múlva ilyen hirdetést jelenjen meg a Bazárban: „Parasztház stadionnal, extrákkal eladó”.

Más a kérdés, a lényeg nem ez. Mert azért úri társaságban furcsán hangzik, hogy létezik Európában egy ország, ahol, ha a miniszterelnök saját hobbijára létrehoz egy alapítványt, oda – persze hogy nem közpénzből – egyből milliárdok vándorolnak. Ott mindjárt „Aranycsapat” Labdarúgó Stadion is épül. És amelynek pénzügyi hátterét nem a lottóötös, hanem egy törvénymódosítás (a sportágnak adható társasági adókedvezmény) teszi lehetővé, amit a magyar parlament hagy jóvá. A hazai focicsapatok közül ugyanis messze kiemelkedik a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, amely összesen több mint 2,8 milliárd forintot kapott ebből az extra adókedvezményből. A sportágra fordított összeg 19 százalékát.

Orbán Viktor kert végi pavilonja, mögötte az új stadion
Orbán Viktor kert végi pavilonja, mögötte az új stadion
Mészáros Zsolt

Persze, bólogathatunk, magánpénzek felhasználásáról van szó, vagyis a nyilvánosságnak, a sajtónak nem osztanak lapot. (Már ha nem vesszük figyelembe, hogy ez az állami költségvetésből adókedvezmény formájában kivont pénz.) Egyet tehetünk, hátradőlünk, és élvezzük majd Makovecz tanítvány által megtervezett, 8.650 négyzetméteres (az összes burkolt felület több mint 22 ezer négyzetméteres), 3.500 fő befogadására alkalmas stadiont, a felcsúti kukoricás közepén.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Meglestük Felcsúton Orbán épülő stadionját és budiját

„Majd szólok Viktornak, hozza a géppuskát” – válaszolja a miniszterelnök szomszédja arra a kérdésünkre, mi lesz, ha jönnek majd Felcsútra a Fradi-szurkolók.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet