Költségvetési csalás miatt feljelentettek két Vas megyéhez köthető kispártot

Az utolsó fillérig igyekeztek elkölteni a nekik járó állami támogatást, de több tétellel sem tudnak elszámolni. A kampányra kapott pénz harmadát például utazásra fordították.

A napokban hozták nyilvánosságra az Állami Számvevőszék jelentését, amely a 2014-es országgyűlési képviselő-választás kampányköltéseinek elszámolását vizsgálta. A két vas megyei kötődésű párt jelentős összeggel tartozik az államnak. Az Új Magyarország Pártot és az Új Dimenzió Pártot is a kőszegi Táncsics Péter ingatlanjaiban hozták létre vagy működtették – írta meg tavaly a Heti Válasz. Az ÚMP és ÚDP néhány kivételtől eltekintve ugyanazokban a körzetekben állított jelöltet, csúfos vereséget szenvedve kihívóiktól.

Meghajlított lapok: Táncsics Péter, az ÚMP elnöke kártyavárat épített.
Bonyhádi Zoltán

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A választás után vissza kellett volna fizetni a jelölteknek járó kampánytámogatást, mert még a szavazok két százalékát sem tudták megszeretni. Ezt máig nem tették meg: az ÚDP 33, az ÚMP 47 millióval tartozik az államnak. Ráadásul a pártok elszámolásában több bizonylat sem felelt meg az előírásoknak; sőt az ÚMP 29,5 millióval el sem tudott számolni, emiatt tőlük további 58 millió forintot követel a kincstár - olvasható a számvevőszék jelentésében.

Rengeteget utaztak

Az ÁSZ-jelentés másik érdekessége, hogy a két párt által a kampányra bezsebelt 380 millió forint közpénz közel harmadát utazásra költötték: az ÚDP 46 millió, az ÚMP 65 millió forintot. Képviselőjelöltjeik összesen tehát 111 millió forintnyi útiköltséget számoltak el 48 napos kampányidőszakra. A példa kedvéért: az akkori 410 forint körüli benzinárakkal számolva ez 70 liter benzin minden nap a két párt mind a 80 jelöltjének. Szóval, nyomták a gázt rendesen, és mindezt hiányos bizonylatokkal próbálták igazolni, amit a számvevőszék nem fogadott el.

Hogyan keressünk 149 millió forintot egy kamupárttal?

Nagy felzúdulást okozott a 2014-es országgyűlési választás előtt – elsősorban persze ellenzéki körökben, amikor kiderült, hogy tömérdek új pártot alapítottak Utolsó roham a képviselőjelöltségért - dőlnek a rekordok 2014. March 03. 11:31 . Miközben a Fidesz a demokrácia győzelmének láttatta a fejleményeket, és dicsérte a saját maga által újraalkotott választási és kampányfinanszírozási szabályokat Több mint 6 milliárdot kapnak a kampányra a pártok 2014. March 06. 11:01 , addig sokaknak gyorsan nyilvánvaló lett, hogy egy nagy biznisz volt kialakulóban.

Országgyűlési választás - 2014
Bonyhádi Zoltán

Aki össze tudott gyűjteni ötszáz aláírást, egyéni jelöltként elindulhatott a választáson, és kapott ehhez egymillió forint állami támogatást. Ha erre 27-en képesek voltak, és pártot is alapítottak úgy, hogy a 27 jelölt legalább 9 megyén és Budapesten osztozkodik, akkor országos listát állíthattak, a kampányukhoz pedig további 149 millió forint közpénzt kaptak a kincstártól.

Könnyű elkölteni ennyi pénzt?

Aki meg tudta szervezni, hogy 9 megyében és Budapesten is legyen jelöltje – összesen legalább 27, annak valószínűleg nem okozott problémát bizonylatokkal igazolni, hogy nemes kampánycélokra fordította az összeget. Csakhogy, ha egy jelölt nem volt képes legalább 2 százalékos eredményt elérni a választáson, akkor a kampányhoz kapott támogatást vissza kellett (volna) fizetnie a költségvetés számára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Még az idén is alapítottak 17 pártot

A Vas megyében aktív pártok többsége nem idősebb egy évnél. Rajta lesznek a szavazólapokon.

Táncsics Péter: A kis pártok jelentik az új generációt

Az Új Magyarország Párt elnöke szerint a média kirekesztő és megrendelésre dolgozik.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet