Táncsics Péter: A kis pártok jelentik az új generációt

Az Új Magyarország Párt elnöke szerint a média kirekesztő és megrendelésre dolgozik.

Nem volt egyszerű interjú. Az Új Magyarország Párt kőszegi elnöke és képviselőjelöltje nagy vehemenciával és eltökéltséggel érkezett a szerkesztőségbe. Tapintható volt ellenérzése a sajtóval szemben, többször is vádakat fogalmazott meg. Félbeszakítani is nehéz volt.

A baloldal két politikusa a napokban feljelentett tíz pártot, azzal, hogy másolták a képviselőjelölt ajánlásokat. Köztük van az Új Magyarország Párt is.

Tudunk róla, tegnap már reagáltunk rá, közleményt is adtunk ki. Visszautasítunk minden ilyen vádaskodást, a Szigetvárit és a Szanyit is, mind a két bohócot. Meg a mögöttük álló hét-nyolc társaságot, ezek nagyjából a régi MSZMP-nek a letérképezése. Ők a saját botrányaikról akarják a figyelmet elvonni. Tele vannak Simon Gábor, Wels, Szabó Bálint, Rózsa-Flores ügyekkel. Ez utóbbi hétfőn fog robbanni, amikor kiderül, hogy Kiss Péter folyamatosan egyeztetett Rózsa-Floresszel. Hangfelvételek fogják ezt bizonyítani.

Táncsics Péter interjú
A botrányokról akarják elterelni a figyelmet
Vágvölgyi Bálint

Az MSZP-nek, a baloldalnak nincsen válasza a megváltozott politikai lehetőségekre, a kétharmad erejére, előre magyarázzák a saját bizonyítványukat, a saját vereségüket. Egyébként meg a dobogóért küzdenek. Az MSZMP, az MSZP, a DK, az összes ugyanoda tartozik, szétváltak, majd összeálltak, egy öreg párt. Egy olyan párt, ami 45 évesen született, és 89 óta eltelt még 25 év, és nem tudnak reagálni az új dolgokra.

Ez lesz a sorsa a két bohócnak is

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Tettek egy kamu bejelentést, egy fiktív feljelentést bohócságok alapján. Egy hónappal ezelőtt volt téma az aláírásgyűjtés, most a programokról kellene beszélni, válaszokat kellene adni a társadalmi problémákra, amire ugyancsak nincs válaszuk. Mi nem foglalkozunk velük. Mindenki ellen, aki minket rágalmaz vagy sért, jogi lépést teszünk, ahogyan ezt már megtettük néhány médiával. Több sajtópert indítottunk, több rendőrségi feljelentést tettünk, nagy valószínűséggel ez lesz a sorsa a két bohócnak is.

A tíz körzetben, amit említettek, egyetlen egyben van jelöltje az Új Magyarország Pártnak, és azért az egy jelöltért, Budapest 1. körzetében, Árvai Nagy Annáért is kezeskedünk, és visszautasítunk minden olyan vádat, amivel Szigetvári úr és Szanyi úr a levegőbe lövöldöz.

50 választókerületben állítottak egyéni jelöltet, és így országos listát is. Egy új párt hogyan képes ilyen sikerre?

106-ból 50, az félsiker sincs. 106 választókerület van, nekünk becsületesen 50-ben sikerült jelöltet állítani. Mindenki azt kérdezi, hogy akkor már miért nem 54-et, ami még egyszer ennyi támogatást jelentett volna. Mert ennyit sikerült becsületesen. Nehéz vagy könnyű? Azt gondolom, ha valaki talált olyan jelöltet, aki az otthonos közegben otthonosan mozog, ő maga a 15 nap alatt össze tudni gyűjteni 500 ajánlást.

Nekünk volt egy 300 fős csapatunk, egyedül nekünk volt lehetőségünk iskolaszövetkezettel együtt dolgozni. Sőt, az én saját csapatom naponta 50-60 fővel indult el Kőszegről, segíteni a jelölteknek. Fórumokkal, programokkal, zenekarral, gulyáságyúval, rengeteg gyerekmeglepetéssel, és a közterületen kommunikáltunk, beszélgettünk az emberekkel. Elmondtuk, hogy mit szeretnénk, és ez az embereknek szimpatikus volt.

Titkos és törvénytelen adatbázisok

Ehhez képest a feljelentők mindenféle titkos és törvénytelen adatbázisból dolgozva, láthatatlan módon gyűjtöttek aláírásokat. Mondok egy konkrét példát. Én voltam az országban az egyetlen, aki átvette az ajánlóíveket, és még aznap, március 17-én, hiánytalanul leadta azokat. Összegyűjtöttem 750 aláírást, a barátaimmal és az ismerőseimmel Kőszegen. Könnyű dolgom volt, mert mindenki ismer, itt dolgozom 25 éve a civil életben, és az embereknek szimpatikus, amit csinálok.

Táncsics Péter interjú
Ez fizikai lehetetlenség
Vágvölgyi Bálint

Most az, hogy nem másnak a döglött szekerét tolom, hanem a sajátomat, ez új. De aznap én reggel három órakor keltem, hogy én legyek az első. Azt hittem, hogy reggel hatkor lökdösni fogják egymást a pártok jelöltjei a választási irodák ajtajánál, hogy minél előbb hozzájuthassanak a listákhoz. Nagy meglepetésemre fél 8-kor jött a második, az összefogás jelöltjének a megbízottja, akit más munkáimból régóta ismerek.

Nyolc órakor autóba ültem Sárváron, majd mire 40 perc alatt hazaértem Kőszegre, volt olyan nagy párt, amelyik az aláírásgyűjtő ívek kitöltött példányaival csak az aláírásért kopogott be előre egyeztetett időpontokban, előre egyeztetett címekre. Ilyen nincsen. Ez fizikailag és minden egyéb módon lehetetlen. Ezzel kellene foglalkozni. Lehet ezen mosolyogni.

Azon mosolygok, hogy meg akarja mondani, már sokadszor, hogy miről írjon a sajtó.

Azt gondolom, van egy jó törvény, egy új választási törvény, ennek értelmében egy ember több helyre is aláírhat. Nyilván vannak olyanok, akik jártasak a politikában, és sejtik, hogy miért született meg ez a törvény. Ha van egy-két-három millió szavazó, aki aktív politikai életet él és felfogta, miről szól a törvény, hogy lehetőséget biztosít másoknak, újaknak, kicsiknek, akkor miért ne írná alá többfelé. Én aláírtam vagy húsz párt aláírásgyűjtő ívét, Mindenkiét, aki megkeresett. Ezért találták ki a törvényt. Nem tudom, akkor miért csodálkoznak ezen.

Hogy nekünk miért sikerült 50 körzetben jelöltet állítani? Azért, mert jó a mondanivalónk, jó a kommunikációs készségünk, jó a stílusunk, és nagyon sokat dolgoztunk. Ellentétben más pártokkal. Mi közterületet foglaltunk 45 városban, 50 városban szerveztünk fórumokat az aláírásgyűjtés során. Felállítottuk a sátrunkat, odavittük a zenekarunkat, a gulyáságyúnkat, meg az 50-60 egyenruhába öltöztetett aktivistánkat, és minden járókelővel szóba elegyedtünk.

Volt, aki elzavart minket, volt, aki kiröhögött, de nagyon sokan aláírták az aláírásgyűjtő ívet. Hozzáteszem, nagy párttal nem találkoztam az utcán. Mert ők adatbázisból dolgozva, címre mentek.

De ezt a baloldali szövetség például be is jelentette előre. Hogy ők nem zaklatnak senkit, kérésre viszont címre mennek.

Ez az ő dolguk, úgy néz ki, hogy a társadalom változik, változnak a politikával szembeni elvárások is, és a társadalomnak igénye és szüksége van új pártokra. Gondoljunk bele, mi lett volna, ha '89-ben a Hősök terén így fogadták volna Orbán Viktort, aki garbóban, hosszú hajjal állt ki beszédet mondani. Lehet, hogy ma nem ő lenne a miniszterelnök, ha ugyanilyen gyanakvással fogadták volna az új pártokat.

Táncsics Péter interjú
Ez az első jó választási törvény
Vágvölgyi Bálint

Gyurcsány úr privatizált, meg KISZ-titkár volt, soha nem lett volna miniszterelnök, ha akkor nem engedik lehetőséghez jutni. Most van egy ál-mizéria, amit a sajtó fúj föl, azért, mert a balliberális sajtónak meg a mögötte lévő megrendelőknek nem jó az, ha több párt van. Mi azt gondoljuk, hogy az első jó választási törvény született, nem idegen, bizonytalan eredetű, forró tőkék vannak a pártok mögött, közel- és távol-keleti országokból, amerikai országokból vagy Oroszországból, hanem a magyar állam finanszírozza a magyar civil szervezetek, a magyar pártok munkáját.

Megfeleltünk a törvényi feltételeknek

Előre megmondták, hogy mire mennyi pénzt adnak, és azt is, hogy mire kell elkölteni. Ha ennél van jobb törvény, akkor azt javasolni kell majd a törvényhozóknak. Mi a törvényeket betartva alapítottunk egy új pártot, mert megfeleltünk a törvényi követelményeknek. Utána jelölteket állítottunk, aláírásokat gyűjtöttünk, és lett listánk, mert megfeleltünk a törvényi feltételeknek. Utána megkezdtük a kampányunkat, ugyanúgy, mint a nagy pártok, ugyanazon törvények alapján.

Aki azt mondja, hogy ez a törvény rossz, az a törvényhozókat bírálja. Aki azt mondja, hogy a törvény ellenőrzése rossz, az az ellenőrző szerveket, a rendőrséget, a bíróságot, az ügyészséget és az Állami Számvevőszéket bírálja. Mi nem gondoljuk, hogy ezek a szervek rosszul működnek, akinek gondja van velük, kommunikáljon, jelezze a főrendőrnek, a főbírónak, a főügyésznek.

Hány tagja és hány aktivistája van az Új Magyarország Pártnak?

A pártnak 254 tagja van, most moratóriumot hirdettünk, amíg le nem zajlik az EP-választás, május 25-ig nem veszünk fel új tagokat. Az aktivisták, szimpatizánsok száma napról-napra változik, mint mondta, 300-an vettünk részt az aláírásgyűjtésben, míg mások azt kérdezik, hogyan sikerült ilyen sokat, én azt kérdezem, hogyan sikerült ilyen keveset.

Többet szerettünk volna, becsületesen ennyit sikerült, hozzáteszem, nagyon sok fizetett munkatárssal is dolgoztunk. A törvény lehetővé teszi, sok munkatársunkat megfizettük, és ezért munkát vártunk el tőlük. Minden párt mögött van egy apparátus, aki dolgozik, ezt vagy politikai elhivatottságból, programok vagy akármilyen érdekek mentén teszi, vagy pedig pénzért csinálja. Nekünk is van mind a kettőből.

Azt mondta, hogy tetszett az embereknek az üzenetük. Mi volt ez az üzenet?

Az Új Magyarország Párt a fiatalok pártja. Ezzel nagyon sok embert meg tudunk fogni. A fiatalok rétegét egyik nagy párt sem képviseli. Az egyik nagy párt már nem fiatal, a másik meg sosem volt az. A fiatalok problémáira nincsen válasz, és nem is akarnak választ adni, ezért ment el 600 ezer fiatal az országból. Van, aki legyint és azt mondja, úgyis visszajönnek, mi egy kicsit mélyebbre ástunk, megnéztük, miért mentek el, és biztosak vagyunk benne, hogy ebből a 600 ezerből nagyon sok nem akar visszajönni.

Más okból, más céllal és más szándékkal mennek el most a fiatalok. Fontos elmondani, hogy egy generációval lejjebb jött az elvándorlás. Korábban itthon kitanultak egy szakmát, majd elmentek nyelvet tanulni, bulizni, boldogulni és pénzt keresni. Most már tanulni is elmennek.

Kína a jó példa

A legjobb magyar réteg, a rugalmas, képzett, nyelvet tudó, terhelhető réteg megy ki nyugatra. És helyette bejön keletről egy bizonytalan célú és eredetű maszlag. Ők nem fognak adót fizetni. Minél több fiatal megy el, annál kevesebb marad, akinek meg kellene termelni a javakat, és az itt maradókra annál több teher jut majd.

Lehetne példát venni más társadalmakról, ahol ösztönözték, hogy a fiatalok tanuljanak. Kína például milliószámra küldte tanulni és dolgozni fiataljait, majd hazahívta őket. A mi kormányunk nem hívja haza őket. A magyar kormány segíthetné, mondjuk az államkincstári ügyintézésben a kint élő 600 ezer ember boldogulását. A szociális juttatásaikat nem Magyarország fizeti, mégsem segítjük őket. Mit csinálunk? Duplán megadóztatjuk őket.

Meg kellene néznünk, miért mennek ki, jó-e ez nekünk, és ha nem jó, akkor cselekedni kéne. Otthonteremtés, munkahelyteremtés, oktatási reform.

Ezt a három hívószót minden párt a zászlajára tűzi.

Nagyon sok pártnak semmiféle programja sincsen, a kormánynak sincs. Az nem kormányprogram, hogy folytatjuk. Ha kamupártokról, bizniszpártokról akarunk beszélni, akkor a KDNP környékén kellene kapirgálni. Nyolc éve nem frissítették a honlapjukon a saját céljaikat és programjukat.

A kis pártoknak, mivel most egy kicsit több médiafelületet kapnak, bár inkább negatív szegmensből, sokkal felkészültebb, rugalmasabb és jobb csapataik vannak, mint egy-két nagy pártnak. A kispártok és a kampányfinanszírozás mögötti mizéria arra jó, hogy a nagy, valós problémákról elvonják a figyelmet.

Nem értem ezt a sok hülye reakciót

150 milliós támogatást kap egy országos lefedettségű, országos listával rendelkező és országos kampányt folytató párt, és mondjuk a szombathelyi stadionra költünk 12 milliárd forintot. Egy MSZP-s botrányhős maga háromszor ennyi pénzt síbolt ki külföldre. Nem értem ezt a sok hülye reakciót.

Táncsics Péter interjú
Azt visszautasítom
Vágvölgyi Bálint

Van egy jó törvény, mi éltünk a törvényi lehetőséggel, aki törvénytelenséget lát, az tegyen feljelentést, aki nem, az meg maradjon csöndben. Ne rágalmazzon, ne lövöldözzön vaktában, és ne sértegesse azokat az embereket, akik dolgoznak, és valós problémákkal foglalkoznak.

Azt visszautasítom, hogy minden párt a zászlajára tűzte ezeket a gondolatokat. Milyen párt? Milyen program? Az MSZP programja fellelhetetlen, mert naponta változik, amit mondanak, nehezen tudnak kommunikálni, mert az öt-hat párt szövetségéből az egyik ezt mondja, a másik meg azt. A Fidesz jól kommunikál, nem mond semmit. Azt mondták, nem kampányolunk, nem vitatkozunk, és nyerünk.

Ehelyett mi, kis pártok programot alkottunk, azt propagáljuk, rendezvényeket, fórumokat tartunk, vitára hívjuk a nagy pártokat, ezek elől folyamatosan kitérnek. A média is kitér a programunk ismertetése elől, van olyan média, ahol fizetett hirdetésként sem jelenítik meg a kis pártok programját. Ez sportszerűtlen és szerintem törvénytelen is. Kirekesztő a média.

Az MSZP tagbeléptetési botrányai idején Zuschlag Jánossal is kapcsolatba hozták Önt, pártjának szerződése van Zuschlag cégével. Ismerik egymást?

Hogyne ismernénk. De 2014-et írunk, a 2014-es választásokról beszélünk. A 2003-2004-es dolgokat nagyon régen lezártuk. Nem foglalkozunk vele, nem érdekel. Zuschlag Jánost ismerem, egyike azon kevés politikusoknak, akik letöltötték büntetésüket. És nyugodt, tiszta lelkiismerettel állhat a tükör és a lakosság elé. Sok politikus ezt nem mondhatja el magáról.

Zuschlag Jánosnak van sok olyan, közéletben szerzett tapasztalata, ami nekem nincs. Például hogyan kell gusztustalan politikai helyzeteket kezelni, hogyan kell sajtóhírt csinálni, hogyan kell a média ingerküszöbét megbolygatni, hogy eljusson egy hír a lakossághoz.

Hiába csinálunk jó dolgokat, hiába van jó programunk, ez nem jut el a lakossághoz. Mert valamilyen hihetetlen ösztönzéssel a média csak a négy parlamenti párttal hajlandó foglalkozni. Ha rosszat és botrányt akarnak, akkor a kis pártokkal foglalkoznak, a kampánnyal kapcsolatos kérdésekben pedig a négy parlamenti párttal.

Zuschlag tanácsokat ad Önöknek?

Nincsen Zuschlag-ügy. Ő dolgozik egy cégnek, a céggel én ha akarok, akkor szerződök, ha nem akarok, akkor nem. A Zuschlag-ügy le van zárva.

Van még majdnem egy hét a választásokig. Beleerősítenek még?

Napi 24 óránál többet nem lehet nagyon dolgozni, minden tartalékunkat elővesszük. Én tegnap 1100 km-t autóztam, az ország minden megyéjének szinte minden választókerületében megfordultam az elmúlt hónapokban. Minden jelöltünk, aktivistánk, szimpatizánsunk dolgozik, az, hogy erről beszámol-e a média vagy nem, az egy más kérdés.

Táncsics Péter interjú
A legtöbb pártnak nincs programja
Vágvölgyi Bálint

Honlapunkon minden rendezvényünk ott van, vasárnap például a pártok jelöltjeinek tartottunk sör-virsli versenyt. Ezt azért rendeztük, mert a pártok csak kamuból beszélnek a vitáról. A mi pártunk mind a 18 országos listát állított párt vezetőit, szakpolitikusait vitára hívta, nem hogy nem állnak ki velünk vitára, de még válaszra sem méltattak minket.

Azért, mert a legtöbb pártnak vagy nincsen programja, vagy igazából nem is akar vitázni. Azt elfogadom, hogy az Új Magyarország Pártnak nincs akkora hírértéke, mint ha a két nagy parlamenti párt vitázna egymással. Függetlenül attól, hogy a választók jogos elvárása, hogy megismerhessék a pártok programját, mondanivalóját.

Nekünk van programunk, azt gondoljuk, hogy egy vita jó lehetőség ennek közzétételére, ez alól a vita alól tér ki a másik 17 párt, és ettől a lehetőségtől fosztják meg a nyolcmillió magyar választópolgárt.

Az Új Dimenzió Pártot is kapcsolatba hozták Önökkel.

Lerágott lemez. Kovács Szabolcs gyerekkori jó barátom, politikailag nincs kötődésünk egymáshoz most már.

Mit vár a választásoktól?

Magas, 60 százalék feletti részvételt, biztos jobboldali sikert. Azt gondolom, hogy négy párt fogja megugrani a parlamenti küszöböt, a kormánypárt, az összefogás, a nép-nemzeti párt és a környezetvédő párt. Az új kispártok közül egy sem fog bekerülni a parlamentbe. A mi célunk az egy százalék, ami arra biztosít lehetőséget, hogy a következő négy évben országos hálózattal tudjunk rendelkezni, és évről-évre, hétről-hétre, napról-napra megrendezzük azokat a programokat, amik az alapozás első feltételei.

Ahhoz, hogy tagságunk, hogy bázisunk legyen az ország minden településén, ahhoz, hogy megismerjenek minket, először rendezvényeket kell csinálnunk. Egy új, pici párt programja két dolog lehet. Vagy üres ígérgetés, vagy semmitmondó problématérkép. Egyikre sincs igény, egyik sem érdekli az embereket.

Az ingerküszöb

Egy program, ahol lehetőség van személyes kommunikációra, sokkal többet ér, mint egy szórólap vagy egy plakát. Mi fél évvel ezelőtt meghirdettük, hogy szórólap és plakátháború helyett szeretnénk inkább az emberekkel foglalkozni, óvodákba játékot, iskolákba tanszert, sportpályára sportszert vinni, közterületeket tisztába tenni, felújítani.

A Nyugat.hu-nak is elküldtem a szerintem legszebb választási plakátot, 240 ezer árvácskát ültettünk el, csináltunk belőle multiplakátot, ez sem ütötte meg az ingerküszöböt. Szerintem ezek a kreatív dolgok átütik egyszer azt a küszöböt, hogy jó dolgokról is szóljon a kampány. Az emberekről szóljon és felelősséget jelentsen a politika.

Az elmúlt négy évben a nagy pártok egymással foglalkoztak, szerintünk nem adtak választ sok kérdésre, és szerintünk nagyon sok botrány mögött alkuk és háttérmegegyezések vannak. És erről a figyelmet el tudják terelni a sajtó által kamu- és bizniszpártoknak titulált új szervezetek gyalázásával. Valójában ez az új szervezetek új erőt, generációváltást jelentenek, és a jövőt jelentik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Tízmilliós adótartozása van a kőszegi képviselőjelöltnek

Aki most az Új Magyarország Párt jelöltje?

Még az idén is alapítottak 17 pártot

A Vas megyében aktív pártok többsége nem idősebb egy évnél. Rajta lesznek a szavazólapokon.

Több mint 6 milliárdot kapnak a kampányra a pártok

És ehhez jön a választás közel 5 milliárdja, soha nem került még ilyen sokba. 18 párt kap egyenként százmilliókat.

Lepedőméretű szavazólapokra számíthatunk

Itt vannak az induló vasi jelöltek. Állami milliárdok mennek el a kampányra, soha nem volt még ennyi jelölt az országban.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2014