Félmilliónál több lejárt okmányt kell lecserélni a nyáron

350 ezer személyi igazolvány és 280 ezer vezetői engedély cseréje maradhatott el.

A koronavírus 2020. februári hazai megjelenése óta – a 2020. június közepe és november eleje közötti hónapokat leszámítva – folyamatosan járványügyi veszélyhelyzet van érvényben Magyarországon, ennek pedig az is a része volt, hogy a lejáró okmányok érvényességét meghosszabbították a járványügyi intézkedések végét követő 120 nappal. Ez jelenleg június 1-ig van érvényben.

Változás azonban, hogy a személyazonosító okmányok, így a személyi mellett a vezetői engedély és az útlevél érvényessége 2022. június 30. után nem hosszabbodik meg, ha azok május 31-ig lejárnak. Ezért gondot jelenthet a kormányablakoknál, hogy a következő hónapokban 350 ezer embernek kell lecserélnie a személyazonosító okmányait.

A G7 számításai szerint a 350 ezer személyi igazolvány mellett 280 ezer vezetői engedély cseréje maradhatott el a koronavírus megjelenése után bevezetett rendkívüli intézkedések óta, így becslésük szerint 630 ezer okmányt kellene cserélni. Bár az okmányok lejárati határidejét kitolta a kormány, ez csak belföldön érvényes. A diákigazolványokat illetően az Oktatási Hivatal honlapján az olvasható, a 2019/2020-as tanév matricái a veszélyhelyzet végig, 2022. június 30-ig érvényesek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos