Felmondott egy soproni tanár

Hegyi Norbert úgy érzi, lelkiismeretével összeegyeztethetetlen a méltatlan helyzet, s nem akar engedetlenségével másokat sem veszélyeztetni.

„A mai napon nem nézhettem már tovább, amíg 'valaki helyettem gondolkodik / valaki helyettem távozik'. Megtettem magam. December 1-jén megkezdett polgári engedetlenségem után a felmondásom alant olvasható...” – tette közzé a közösségi megosztón Hegyi Norbert, a soproni Lackner-iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára.

Negyed évszázada áll a katedrán, nem titkolja, hiányozni fognak a gyerekek, de – mint írja – „ami történik, nem egyeztethető össze a jövőért viselt hosszú távú felelősségemmel, s végképp nem a lelkiismeretemmel”.

Személyes hangvételű indoklásában, ami kollégáitól, sőt, a pályától való búcsúnak is felfogható, leszögezi:

„A kirúgott kollégáinkkal történtek fényében is világos számomra, hogy a bennünket súlyos morális kihívások elé állító rendszer részesei vagyunk; érdekből, meggyőződésből, kényszerből, mindegy is. A közös ügyben szükséges emberségünk maradékát ugyanis lassan felmorzsolja ez a diktatórikus alapállású, csak az erőből értő hatalom. Ahogy az ország egésze védtelenül vergődik a saját maga által felelőtlenül kialakított csapdahelyzetben, úgy oktatási rendszerünk is kilátástalan és kiszolgáltatott. A megoldásra sem valódi szándék, sem igazi, egységes akarat nem mutatkozik. Az egyetlen védelem ennek a mindent legyűrő hatalomnak az ellenében ugyanis az össztársadalmi és helyi szintű cselekvő szolidaritás, az egységes és erőteljes fellépés lehetne, ám ennek már csak az illúziójához is komoly képzelőerő szükséges: mind a tantestületen belül, mind városi, mind országos szinten a félelem, a kiszolgáltatottság és a pusztító érdektelenség bénítja meg a cselekvőképességet.”

Hegyi Norbert nyilvános bejegyzéséből az is kiderül, tisztában van azzal, hogy megpróbálták védeni, de ő is megkapta a Belügyminisztérium elvi állásfoglalását, ami kimondja: a polgári engedetlenségi akció „a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettség” szándékos és „jelentős mértékben történő” megszegése „korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését.” A soproni pedagógus ezek után úgy látta jónak, ha beadja felmondását.

A cikk laptársunknál, az Enyugaton jelent meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet