Újabb gyermektábort zártak be nemrég Vas megyében

Aláírásgyűjtést indított a Kerekerdő Alapítvány a felsőcsatári Gyermektábor megmentésért, közben adománygyűjtés is indult.

A Kerekerdő Alapítvány története is szorosan kapcsolódik a felsőcsatári gyermektáborhoz – mondta Gyöngyössy Péter, az alapítvány kuratóriumnak elnöke lapunk kérdésére.

”Egyik legfontosabb tevékenységünk a környezeti nevelés, aminek része a táboroztatás. A felsőcsatári gyermektábort is magába foglaló táj, a Vas-hegy és a Pinka mente nagyrészt Natura 2000 terület és jelentős, kulturális örökségvédelem alatt álló értékek hordozója. A környék kis területen belül is rendkívül sokszínű természeti és kulturális környezete kiváló feltételeket biztosít a tartalmas tábori programokhoz” – tette hozzá.

Olyan rossz állapotban van a tábor, ami már nem biztonságos

Az alapítvány több mint harminc éven keresztül szervezett táborokat, erdei iskolai programokat 9-14 éves gyerekek számára a felsőcsatári gyermeküdülő bázisán. A sorozat 2021 után szakadt meg. A tábor üzemeltetője, az Agora Művelődési és Médiaközpont műszaki okokra hivatkozva zárta be a tábort abban az évben, mert úgy ítélték meg, hogy mostani állapotában már nem lenne biztonságos a táboroztatás.

A tábor épülete 2015-ben
Tánczos Mihály

A Kerekerdő Alapítvány petíciót és adománygyűjtést is indított a tábor megmentésért. Gyöngyössy azt mondja, láthatóvá akarják tenni a problémát, meg akarják mutatni, hogy a kezdeményezésnek van társadalmi bázisa, hogy sokakat érint a tábor sorsa. Hiszen nagyon sokan táboroztak itt az elmúlt évtizedekben.

Hozzátette, a kampánynak több eleme van, az aláírásgyűjtés, az adománygyűjtés, a facebookos kommunikáció. Rendezvényeket is terveznek: fórumokat, túrákat, helyszíni piknikeket, hogy felhívják a figyelmet a tábor helyzetére. A kuratóriumi elnök szerint a tábor felújítását több szakaszban, lépésről lépésre is meg lehetne tervezni, így gyorsabban újraindulhatna a táboroztatás.

Négy éve volt egy kisebb felújítás

A felsőcsatári táborba négy éve látogattunk el Fejünkre omlik a gyermeküdülő? 2019. July 31. 19:00 , amikor bejelentették, hogy hárommillió forintból felújították a vizesblokkokat, a lámpatesteket és kijavították a tetőt. Azt is írtuk viszont, hogy mindez csak tüneti kezelés.

Már akkor is látszott, hogy a gondok jóval nagyobbak. A vízvezetékrendszer, a nyílászárók, és maga az épület egésze nagyon rossz állapotban volt, de a nagyobb bajok a szemnek láthatatlanok voltak.

Mint akkor írtuk, a helyiek szerint évek óta ígérgetik a felújítást, de nem történik semmi. És azóta sem történt.

Sorra vitték el a Vas megyei gyermeküdülőket, táborokat

Ha Vas megyében bezárnak egy gyermeküdülőt, gyermektábort, annak rossz üzenete van, mert vannak rossz példák. 2012-ben az állam - az adósságokkal együtt - államosította a megyei önkormányzatok vagyonát. A Vas megyei önkormányzatnak több gyermektábora is volt, állami kézbe jutott a velemi gyermektábor, a balatonlellei és a balatonberényi gyermeküdülő.

A felsőcsatári tábor 2019-ben
Nyugat.hu

A velemi gyermektábor most is állami tulajdonban van, tavaly a kőszegi gyermekotthonból akarták odaköltöztetni beilleszkedési zavaros fiatalokat, de a velemiek ellenállása miatt Hiába tervezte az állam, egy nap alatt fújták le a velemi gyermekotthon tervét 2023. March 23. 14:25 ez nem történt meg. A legújabb hírek szerint félő, hogy az állam magánkézbe adja a volt gyermektábort.

Ahogyan ez történt a balatonlellei gyermeküdülővel, amit 2016-ben 260 millió forintért adott el 270 millióért adja el az állam a megyei önkormányzat volt balatonlellei üdülőjét 2016. October 18. 07:18 az állam.

Az egykori balatonberényi gyermeküdülő története Magánkezekben köt ki a megyei önkormányzatok egykor hatalmas vagyona 2023. February 28. 19:08 okozta a legnagyobb felháborodást. Az államosítás után három évig Erzsébet-táborként működött, 2016-tól üresen állt. 2021-ben furcsa körülmények között 528 millió forintért hirdette meg az állam a volt balatonberényi gyermeküdülőt 2021. May 11. 15:45 árverezték el, végül a debreceni Aranypart Ingatlanfejlesztő Alap vette meg 527 millió 760 ezer forintért.

A felsőcsatári tábort nem akarják eladni

A felsőcsatári tábor azonban más pályán mozog. A tábor tulajdonosa a szombathelyi önkormányzat, kezelője az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont. És úgy néz ki, hogy az önkormányzat nem akarja eladni a tábort.

A felsőcsatári tábor 2019-ben
Nyugat.hu

A városi közgyűlés november 30-i ülésén Tóth Kálmán frakcióvezető (Éljen Szombathely) elmondta, hogy Gyöngyössy Péter a frakció minden tagját megkereste azzal a kéréssel, hogy támogassák a Kerekerdő Alapítvány adománygyűjtését a felsőcsatári gyermektábor megmentése érdekében.

Tóth Kálmán szerint frakciójuk minden tagja elkötelezett a tábor felújítása iránt, ezért arra kérik a városvezetést, hogy az európai uniós TOP Plusz programból próbáljanak támogatást szerezni a felújításra, ha majd megnyílnak ezek a források. A megyei önkormányzattal jól együtt tudnak dolgozni, a frakcióvezető azt mondta, bízik benne, hogy a tábor ügyében is sikeres lesz az együttműködésük.

Az önkormányzat keresi a lehetőségeket

Nemény András polgármester (Éljen Szombathely) emlékeztetett rá, hogy 2009-ben felmérték a tábor felújításának költségeit, ami akkor 90 millió forintot tett ki. Ez az összeg azóta biztosan nőtt, így a teljes felújítást nem tudják önkormányzati pénzből fizetni.

Mint mondta, az önkormányzat elindít egy adományakciót, amit elsőként ő támogat majd, tiszteletdíjának egy részét amúgy is jótékony célra fordítja. A polgármester arra kérte a képviselőket, ők is tegyenek így.

Az akcióval kiderül, hogy mekkora a társadalmi támogatottsága a felsőcsatári tábor felújításának, és ha komolyabb összeg összegyűlik, talán önkormányzati támogatást is tudnak adni hozzá.

Nemény András egyúttal bejelentette, felkéri a Városfejlesztési Kft.-t, vizsgálják meg, hogy TOP-támogatásból lehet-e finanszírozni a tábor felújítását.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet