Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

654 gólya repül be a szombathelyi egyetemre

Az ELTE-SEK képzéseire idén 24 százalékkal többen kerültek be. 350 pont felett kellett teljesítenie a leendő hallgatóknak, de szólunk a pótfelvételi lehetőségeiről is.

Ahogy mi is megírtuk, 100 ezernél több felvételiző közül több mint 75 ezren jártak sikerrel 2018. July 26. 07:19 az Oktatási Hivatal július 25-én este hirdette ki a 2018/19-es tanév normál felvételi eljárás ponthatárait. A szombathelyi felvételi eredményekről péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatót dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese „Tudom, mi az, hogy tanár” - Interjú Németh István SEK rektorhelyettessel 2018. July 23. 08:34 és Németh Péter, a SEK Tanulmányi Hivatal vezetője.

Dr. Németh István
Pais H. Szilvia

Mint kiderült, az ELTE idén is a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a 2018-as felvételi eljárásban: közel tízezer, összesen 9744 új hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben, ami ezerfős növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

Az ELTE adatain belül a szombathelyi képzésekre felvételt nyert hallgatók száma 654 fő

Ez a 2017-es felvételi számhoz képest (527 fő) 24%-os hallgatói létszámnövekedést mutat. A 24%-os létszámnövekedés hatalmas eredmény, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a szombathelyi képzésekre történő bekerüléshez szükséges minimális pontszámok idén is jelentősen növekedtek, míg a tavalyi évben az itt induló alapképzésekbe való bejutáshoz átlagosan 338 pont volt elegendő addig idén ehhez már 351 pontra volt szükség. Az osztatlan mesterképzések pedig 352 pont átlagos határt kellett teljesítenie a jövendő szombathelyi hallgatóknak.

ELTE SEK A-épület
Bonyhádi Zoltán

Míg 2017-ben a szombathelyi képzésekre jelentkezőknek csak 64%-a tudott bekerülni a felsőoktatásba, addig idén a megemelt ponthatárok ellenére ez az arány 72%-ra emelkedett. Ez azt igazolja, hogy az ELTE-brand megjelenésével a szülök bizalma is megnövekedett a Savaria Egyetemi Központ irányába és előszeretettel irányítják már jól tanuló gyermekeiket is az ELTE szombathelyi képzéseire.

A jelentkezők száma

Közel 1700 fő 2693 db jelentkezést nyújtott be az ELTE szombathelyi képzéseire. Ez úgy lehetséges, hogy egy jelentkező több képzést is megjelölhette. A közel 1700 főből, 905 fő az, aki első helyen jelölte meg a szombathelyi képzéseket.

Az első helyes jelentkezések alakulása (nappali+levelező)

 • gépészmérnöki (Szombathely) 89
 • gazdálkodási és menedzsment (Szombathely) 78
 • osztatlan tanári
 • egészségfejlesztő tanár]] (Szombathely) 62
 • tanító (Szombathely) 44
 • programtervező informatikus (Szombathely) 43
 • kereskedelem és marketing (Szombathely) 42
 • kereskedelem és marketing (Szombathely) 41
 • anglisztika (Szombathely) 35
 • edző (Szombathely) 34
 • sport- és rekreációszervezés (Szombathely) 32
 • Felvételi eredmények

  A legmagasabb hallgatói létszám a gépészmérnöki, tanító és anglisztika alapképzéseken, valamint mester, illetve osztatlan tanárszakon lesznek. Továbbra is a legnépszerűbb a pedagógusképzés, melyre a felvettek 40%-a került be. Ezt követik a gazdaságtudományi, a bölcsész és a műszaki képzési terület felvettei.

  Szak neve (nappali+levelező) Felvett fő

 • gépészmérnöki (Szombathely) 58
 • kereskedelem és marketing (Szombathely) 54
 • osztatlan tanári
 • egészségfejlesztő tanár]] (Szombathely) 54
 • gazdálkodási és menedzsment (Szombathely) 37
 • tanító (Szombathely) 36
 • kereskedelem és marketing (Szombathely) 33
 • gazdálkodási és menedzsment (Szombathely) 31
 • anglisztika (Szombathely) 26
 • edző (Szombathely) 21
 • programtervező informatikus (Szombathely) 21
 • Pótfelvételi

  A pótfelvételi jelentkezés során a Szombathelyen induló képzéseket az ELTE-karok alatt kell keresni, jellemzően úgy, hogy a szak nevében zárójelben a „Szombathely” szó szerepel. Pl.: ELTE-BTK; anglisztika (Szombathely).

  A nyári felvételi eljárásban való részvétel szabályai:
  - A nyári felvételi során csak azon személy jelentkezése fogadható el, aki 2018-ban nem jelentkezett, vagy egyetlen felsőoktatási intézménybe sem nyert felvételt.
  - A felvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni.
  -Valamennyi képzési szinten kizárólag önköltséges képzésre lehet jelentkezni.
  - Fontos! A ponthatár nem lehet alacsonyabb, mint a normál eljárásban kialakult pontszám!!!
  - A jelentkezés határideje: 2018. augusztus 6. (23:59 óra)
  - Jelentkezés módja: csak e-felvételi keretében a http://www.felvi.hu oldalon.
  10. A felvételi elbeszélgetéseket, valamint az alkalmassági és a gyakorlati vizsgákat augusztus 21-én tartjuk, melyről a rövid határidő miatt e-mailben kapnak értesítést a jelentkezők. A vizsgák időpontjáról és helyszínéről szóló információk elérhetők lesznek A SEK weboldalán:
  (Felvételizőknek menü/Pótfelvételi a 2018/19-es tanévre almenü) https://sek.elte.hu/content/potfelveteli-a-2018-19-es-tanevre.t.3776?m=1768

  Szintén ezen az oldalon tesszük közzé a pótfelvételi eljárásban meghirdetett szakok listáját is: (Felvételizőknek menü/Pótfelvételi a 2018/19-es tanévre almenü) https://sek.elte.hu/content/potfelveteli-a-2018-19-es-tanevre.t.3776?m=1768

  E-mail: felveteli_KUKAC_sek_PONT_elte_PONT_hu
  Németh István rektorhelyetessel a közelmúltban készítettünk egy hosszabb interjút, amit itt olvashat .

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Kapcsolódó cikkeink

  „Tudom, mi az, hogy tanár” - Interjú Németh István SEK rektorhelyettessel

  Szeptembertől indul a középiskolai tanárok képzése és érkeznek az első külföldi diákok, akiknek jelenléte először biztos szokatlan lesz Szombathelynek. A beszélgetés során mélyére ástunk más dolgoknak is.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra