Trendi fényfestéssel is emlékeztek Derkovits Gyulára Szombathelyen

130 éve született a város büszkesége.

Napra pontosan 130 évvel ezelőtt, 1894. április 13-án született Szombathelyen Derkovits Gyula posztumusz Kossuth-díjas magyar festő és grafikus.

Több napon át tartó programsorozattal emlékezik Szombathely a művészre, akiről a megyeszékhely legnagyobb városrészét is elnevezték.

Emléktábla-avatás, koszorúzás, verssoroló gála, különleges fényfestés is szerepel a programban.

Derkovits Gyula szobránál már az életéről is olvashatunk a tábla segítségével
C.Cs.

Utóbbit a Derkovits-iskola falára vetítették ki. Ehhez 30 darab Derkovits-festményt digitalizáltak és animációkkal. A Kellene Kiskert zenekar pedig zenélt az alkalmon.

C.Cs.

Ami a DERKOVITS 130 folytatását illeti:

 • 15:00 Kényszerű különállás Derkovits Gyula művészetében (Tárlatvezetés a Derkovits-kiállításon Cebula Anna kurátorral és Szántó István festőművésszel - Szombathelyi Képtár; belépőjegy: 2000,- Ft felnőtt, 1000 Ft,- diák)
 • 17:00 "Derkovits a zászlónk" (Prieger Zsolt zenés irodalmi Derkovits-fantáziája a festőművész születésének 130. évfordulóján, Derkovits képei között. Szürreális, lírai és társadalmi aktivitás - ahogy azt Derkovitstól tanultuk. Közreműködnek: Nagy Katica színművész, Magyar Bori énekes-előadóművész és a Savaria Szimfonikus Zenekar művészei - Szombathelyi Képtár; belépőjegy: 2000,- Ft felnőtt, 1000 Ft,- diák)
 • Derkovits Gyula életéről a napokban részletesen is írtunk. Derkovits Gyula csöndes tragédiája ellenére is a kiteljesedést választotta April 09. 07:18

  C.Cs.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hírek