Íme, Olvasóink húsvéti tojásai

Itt látható valamennyi tojás, melyet Olvasóink készítettek, s méltónak tartották arra, hogy megmutassák a nagyvilágnak. Köszönjük, Önök pedig hamarosan szavazhatnak a legszebb mesterműre.

Íme, a beérkezett pályaművek.


Nem feltétlen kell ahhoz jól festeni, hogy egy tojás mutatós legyen! Próbáltam minél egyedibb, színesebb, vidámabb tojást "festeni" kicsit elrugaszkodva a hagyományosabb technikáktól. Ez lett az eredménye!

- írta Udvardi Dorottya, aki az alábbi tojásokkal nevezett:

Udvardi Dorottya
Udvardi Dorottya

Benczik Lászlóné méhviasszal írt kőszeghegyaljai hímes tojásai.

Benczik Lászlóné
Benczik Lászlóné

A tojások a jól ismert hagymahéjas technikával készültek, különböző zöld levelek felhasználásával

- írja Német Magdi, aki az alábbi képet küldte.

Német Magdi
Német Magdi

Hát ezek is hímesek, csak tű cérna olló, selyemszalag, aranyszalag, ragasztó és türelem kell hozzá. A pici selyemrózsák néhány öltéssel elkészülnek, és szépen befuttathatjuk vele a kifújt tojásokat

- írja Dobos Rita.

Dobos Rita
Dobos Rita

Wittinger Józsefné, mint mondja: a "hagyományos" tojásfestés híve.

Wittinger Józsefné
Wittinger Józsefné

Fia már egy másik generáció, s ezzel a tojással lepte meg:

Wittinger Józsefné
Wittinger Józsefné

Németh Tünde ezeket a képeket küldte, s az alábbi leírást adta hozzájuk:

1. A petrezselyemlevéllel díszített – harisnyába kötözött – tojások a vöröshagyma és lilahagyma héjával együtt kerültek megfőzésre, majd megvártam, hogy kihűljön a lé.

2. Az előzőleg megfőzött tojásokra írókával mintát rajzoltam és ezt tettem a kihűlt hagyma lében 24 órára megfestésre. A viaszt láng felett leolvasztottam. Az így megfestett tojásokat szalonnával megfényesítettem.

3. A kifújt fehér tojásoknál alkalmazott technika lényege a fúrás. A tyúktojásokon ceruzával megrajzolt mintázatok kerültek kifúrásra különböző vastagságú fúróval. A mintázatok megrajzolásánál családi segítségre is számíthattam. Láthatóak a tojásokon a gyermekeim fantáziáját kifejező minták, népi díszítőelemek, geometriai mintázatok, melyek lehet hogy jelentés nélküliek, de a szívünk, szeretetünk üzenete benne van. A végleges áttört minta kialakítása után a belső vékony héjat távolítottam el és szükség esetén a külső héj is fehérítésre került (fehérítő folyadékkal).

4. A 3. pontban leírt technikával elkészített kifúrt tojás hímzőfonallal került „megvarrásra” a keresztszemes minta kialakításához.

Németh Tünde
Németh Tünde
Németh Tünde

A horvátzsidányi óvódások márványozásos technikával készítették a mellékelt képen látható tojásokat: az apróra vágott száraz hagymahéjban vizesen meghempergetett tojásokat egy rongyocskába szorosan becsomagoljuk és forrásban lévő vízben kb. fél órán át főzzük. A képet Farkasné Lágler Marianna küldte be, aki kalocsai mintás tojásokkal is előállt. Mint írja:

a tojásokat grafittal előrajzoltam, temperával kifestettem, és vékonyan belakkoztam.

Farkasné Lagler Marianna
Farkasné Lagler Marianna
Farkasné Lagler Marianna
Farkasné Lagler Marianna
Farkasné Lagler Marianna
Farkasné Lagler Marianna

A nyuszik elkészítése hosszabb időt vett igénybe mint a hagyományos tojásfestés, de kitűnő szórakozást jelentett a családnak. A piros nyuszit aki "télapónak öltözött" a hét elején esett hó ihlette.

A tojásokat Tóth Dorka és Tóth Bence készítette.

Tóth Dorka és Tóth Bence
Tóth Dorka és Tóth Bence

Varjas Judit a NYME-SEK-MNSK első évfolyamos mester szakos hallgatója, aki egyetemi tanulmányai mellett üvegolvasztással készült üvegékszereket és régi alpakka evőeszközöket alakít, formál át ékszerekké. Húsvétkor viszont libatojásokat fúr, majd mintákat fest rájuk, de dolgozik strucctojásokkal is, melyeket több rétegben festékkel, majd egy gravírozó gép segítségével aprólékosan kidíszít.

Varjas Judit
Varjas Judit
Varjas Judit

Hagyományos, berzselt technikával készült tojások. A berzselés azt jelenti, hogy különböző leveleket nylon harisnyával rászorítunk a tojásra, majd festékbe tesszük a tojásokat. Levelek helyett papírkivágások is alkothatják a mintát. Ezeket a tojásokat hagymahéjjal, illetve ruhafestékkel festette a Reguly Antal Általános Iskola kézműves szakköre.

Reguly Antal kézműves szakköre
Reguly Antal kézműves szakköre
Nyugat.hu

Ilyen, amikor egy férfi áll neki tojást festeni. Szabó Ákos alkotásait párja, Biczó Aliz küldte be. Némi kommentárt is fűz hozzá, hogy jobban értsük:

a négy különböző tojás a második világháborúban harcoló négy nemzet, (USA, Olaszország, Németország, Anglia) repülőgépeinek egy-egy jellemző festését képviseli.

Nyugat.hu

Kiss Katalin bevallása szerint a hagyományos népi tojásfestő technikákat preferálja. Ezek itt például méhviasszal írókázott tojások, az élénk sárga szín pedig hagymahéjjal készül, pici timsó hozzá adásával, a zöld pedig csalánlevélből nyert szín. No, mindig van mit tanulni:

Kiss Katalin tojásai
Kiss Katalin

Ez pedig, idézzük még mindig őt:

egy másik technika, szintén népi, metszett, vagy mosott tojásnak nevezik. A tojást először megfestjük, ezek tojásfestékkel készültek. Utána viasszal megírjuk, majd enyhe ecetes vízbe áztatjuk. A nem viaszos helyeken lejön a festék, így a viaszolt minta marad színes.

Kiss Katalin tojásai
Kiss Katalin
Kiss Katalin

Kovács Patrik alighanem ifjabb generációt képvisel, hiszen bátran továbblépett a tradíciókon, és inkább emberarcúra formázta a keze ügyébe kerülő tojásokat.

Kovács Patrik
Kovács Patrik
Kovács Patrik

Kóbor Anita így üzente meg nekünk módszerét:

Minden évben berzseléssel készítem a húsvéti tojásokat. A hagymahéj közé levelekkel díszített, harisnyába kötözött, nyers tojások kerülnek. Ebben a lében főzöm meg a tojásokat, majd kihűlés után szalonnabőrrel átdörzsölöm a héjukat.

Kóbor Anita tojásai
Kóbor Anita
Kóbor Anita

A tojásokat piros, zöld, fehér stb. temperával alapozom, majd száradás után fehér vagy más színekkel díszítem. Végül lakkal fényesítem azokat

- adja át szakemberi titkait Földes Gáborné.

Földes Gáborné tojásai
Földes Gáborné tojásai
Földes Gáborné

Lakner Bettina tojásai köré egy kisebb csibeudvart is felépített (kattintásra látható a többi kép):

Bettina Lakner tojásai
Lakner Bettina
Nyugat.hu

Kovács Zsuzsanna megosztotta velünk technikája részleteit is:

A húsvéti tojásokat mindig a harisnyás technikával készítem. Ezzel a módszerrel bárki szép mintákat festhet egyszerűen. Mindössze néhány levél, virág, nylon harisnya és cérna kell hozzá. Miután harisnyával rászorítottuk a választott leveleket a főtt tojásokra, már mehetnek is a színes festékbe. A képeken látszik az eredmény.

Kovács Zsuzsanna
Kovács Zsuzsanna
Nyugat.hu

Dávid Norbert gyermekei ezekkel a tojásokkal álltak elő:

Dávid Norisz - narancssárga tartóba beültetett tojás
Dávid Norisz - narancssárga tartóba beültetett tojás
Nyugat.hu

Horváth Gabriella strucctojásokat festett kalocsai mintával:

Horváth Gabriella
Nyugat.hu

Fábián Mónika az alábbi tojásokat küldte be:

Fábián Mónika
Fábián Mónika
Nyugat.hu

Árvai Mirella ezekkel pályázott, s így írja le a technikáját:

először grafittal megrajzoltam a körvonalakat, majd pedig akrillfestékkel megfestettem, végül pedig egy réteg fényes védőlakkot kentem rá.

Hófehérke - a boszorka almával jön, de tőrt tart a háta mögött, a vadász fegyverrel jön, de rózsát hoz
Hófehérke - a boszorka almával jön, de tőrt tart a háta mögött, a vadász fegyverrel jön, de rózsát hoz
Árvai Mirella
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Várjuk együtt a Nyuszit! - A Nagy Tojásfestő Verseny

Keressük 2013 legkreatívabb és legimpozánsabb húsvéti tojásait. Önök hogyan díszítik: batikolják, írókázzák vagy patkolják? Írják meg nekünk!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód