A fiatalok elősorban a munkahelyi megbecsülést hiányolják

Csupán 9 százalékuk érzi kifejezetten megbecsültnek magát.

A dolgozó fiatalok fele, 51 százaléka érzi biztosnak a munkahelyét, mindössze 11 százalékuk mondta bizonytalannak az állását – állapította meg a K&H ifjúsági index felmérés a tavalyi harmadik negyedében - írja a hrportal.hu.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Az elemzés megállapítja, hogy az elmúlt fél évben folyamatosan romlott a fiatalok munkahelyeinek stabilitása, közben munkahelyi megbecsültségük nagyjából változatlan maradt.

Csökkent a munkahelyi stabilitás

A dolgozó fiatalok fele, 51 százaléka stabilnak látta az állását az idei harmadik negyedévben, ez hasonló az év második három hónapjában mért 52 százalékos eredményhez - írja az elemzés. A friss eredmények szerint azonban a megkérdezettek majdnem negyede vélte úgy, hogy nagyon stabil az állása, míg 27 százalékuk inkább stabilnak, mint ingadozónak látta a foglalkoztatásukat.

A legtöbben azok voltak, akik szerint átlagos a munkahelyi helyzetük: arányuk meghaladta a 37 százalékot. Egyáltalán vagy nem igazán stabilnak a válaszadók 11 százaléka tartotta a helyzetét.

Ezen belül Budapesten a helyüket többé vagy kevésbé stabilnak tartók aránya 66 százalék volt, míg a vidéki kisvárosokban csupán 36 százalék.

Változik a megbecsültség érzése is

Korábban, 2017 közepe és 2020 közepe között a munkahelyüket stabilnak tartó fiatalok aránya még 63–71 százalék közé esett. Ezt követően zuhant ez az arány 50 százalék környékére, 2021 közepe óta pedig ezen a szinten stagnál.

Másként látják a fiatalok azt, hogy mennyire becsülik meg őket a munkahelyükön. Azok aránya, akik úgy érezték, hogy eléggé vagy kifejezetten megbecsülik őket, 36 százalék volt 2017 közepén és 39 százalék 2023 harmadik negyedévében.

Az utóbbi három hónapban azonban mindössze a megkérdezettek 9 százaléka érezte úgy, hogy kifejezetten megbecsülik a munkahelyén, ami jelentős csökkenés az április-júniusi 18 százalékhoz képest, viszont lényegében megegyezik az első negyedéves 10 százalékkal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód