Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Miközben a szombathelyi Fidesz lefagyott, a kormány két-három naponta szondázza a közvéleményt

A szombathelyi Fidesz inkább nem csinál semmit, nehogy baj legyen belőle.

A szombathelyi Fidesz egyszerűen lefagyott az októberi, elveszített önkormányzati választások óta. Látszik, hogy nincs irányítás. Korábban Hende Csaba szabta meg az irányokat, de Hende eltűnt. A választások óta csak zárt körben mutatkozott Szombathelyen, és a választókerületéhez tartozó kisebb települések kormányhű polgármestereivel találkozott. Úgy tűnik, várja, hogyan dönt majd róla Orbán Viktor A héten eldől, hogy Hende Csaba marad-e a Fidesz szombathelyi választókerületi elnöke 2020. January 14. 14:27 .

A párt és a közgyűlési frakció sem aktív, úgy tűnik, még a történtek hatása alatt állnak, kommunikációjuk kimerül a közgyűlések utáni sajtótájékoztatókban, illetve abban, hogy a Facebookon posztolják a központilag kiadott anyagokat.

Vannak itt idézetek Orbán Viktortól, posztolnak kormánypárti lapok cikkeit, például arról, hogy az ausztrál erdőtüzeket "a zöld baloldal" okozta, vagy hogy mennyire bejött Orbán ötlete az aranyvásárlással. Semmi helyi tartalom, semmi saját.

Forrás: Facebook / Szombathelyi Fidesz

Mivel a Fidesz erősen központosított, központilag irányított párt, passzivitásnak az is oka lehet, hogy a központi utasítások késnek, a helyi ötleteket pedig nem nagyon díjazzák a pártközpontban. Így inkább nem csinálnak semmit, csak baj ne legyen belőle.

Azt mondják, amit az emberek hallani szeretnének

Eközben az országos központban és a Rogán-minisztériumban lázas munka folyik, hogy a párt és a minisztérium azt kommunikálja, amit hallani szeretnének az emberek. És, ami megdöbbentőbb, ehhez igazítják a kormánydöntéseket is.

Ez a 24.hu birtokába került dokumentumból derült ki. A Rogán Antal irányítása alatt álló Miniszterelnöki Kabinetiroda a megalakulása, vagyis a 2015 novembere utáni két és fél év alatt (tehát a 2018-as kormányalakításig) közel 400 közvélemény-kutatást készíttetett. Rogánék egy havonta ismétlődő rutineljárást alakítottak ki: nyolc telefonos lekérdezést készítettek 500 fővel, majd további három-hat 1000 fős kutatást is végeztek.

Rogán Antal minisztériuma két-három naponta szondázza a közhangulatot
Nyugat.hu

Egy svájci lap forrásai szerint például telefonos közvélemény-kutatással mérték fel, Soros György megfelelő alany-e ahhoz, hogy fel lehessen építeni ellene egy negatív kampányt. Ma már tudjuk, hogy alkalmas volt, a Fidesz azóta is sorosozik.

A kormány kommunikációját is a szondázások eredményei alapján dolgozzák ki. Maga a kabinetiroda írta a fentebb említett dokumentumban, hogy a kutatások "kormányzati kommunikációs stratégia megalapozására" szolgálnak.

A kormány és a Fidesz először megvizsgálja, mit szeretnének hallani az emberek, majd azt kommunikálják.

Talán mindenki emlékszik még Orbán Viktor elhíresült kijelentésére, amit még 2011-ben tett, külföldi diplomaták előtt:

Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok.

Ezzel együtt már világos, hogy a Fidesz és a kormány kommunikációja csak arra szolgál, hogy a választópolgárok úgy érezzék, a kormány épp azt teszi, amit ők is szeretnének. De ez csak a szavak szintjén létezik.

Csak a szombathelyi Fidesznek nem mondja meg senki, sem azt, hogy mit csináljanak, sem azt, hogy (a központilag kiadott kliséken túl) mit mondjanak. El vannak veszve.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra