Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Figyelje magát, nem készül-e idegösszeomlást kapni

Számos olyan jele lehet, amit nem is gondolna.

Az "idegösszeroppanás vagy idegösszeomlás" nem tényleges orvosi kifejezés, de igen széles körben elterjedt, és pontosan érti mindenki, hogy olyan mentális problémáról van szó, amely akár komoly betegségre, szorongásra vagy depresszióra is utalhat. - írja a hazipatika.com honlap.

Ilyen állapotban az érintettek nem képesek normálisan működni, mert akkora rajtuk a stressz. Az ilyen állapot kialakulásának fizikai, mentális és érzelmi figyelmeztető jelzései vannak, de lehet, hogy nem annyira nyilvánvalóak, mint gondolnánk. A jeleket akkor érdemes igazán komolyan venni, ha pár napnál tovább tartanak.

Istenem

Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, mert könnyen lehet, hogy nem leszünk képesek egyedül, szakértő segítség nélkül megakasztani a folyamat előrehaladását. A jelek, amelyekre figyelni kell:

1. Nem megy a koncentrálás

Rövid távon a stressz növelheti azoknak az agyi hormonoknak a termelését, amelyek fokozzák a memória tárolóképességét és javítják a koncentrációt. De a krónikus stressz felszámolja az összpontosítást, ami pedig zavarja az összeszedett munkát, vagy az olyan figyelmet kívánó tevékenységeket, mint a vezetés.

2. Abbahagyhatatlan evés

Stressz hatására az agy hormontermelése fokozódik, így több adrenalin jut a szervezetbe, ami aktiválja a "küzdj vagy menekülj" választ, és működésbe hozza az izmokat. Miután az adrenalin hatása elmúlik, a kortizol hatására a szervezet igyekszik feltölteni az elvesztett energiát. A probléma az, hogy ha a magas adrenalinszint nem feszített fizikai aktivitás mellett alakult ki, akkor energiaveszteség sincs, csak vágy, hogy együnk valamit. Ilyenkor a magas zsír- és cukortartalmú ételek növelik az örömérzetet.

3. A gyomor begurul

Gyomorfájás és görcsök gyakran kísérik a stresszt és a szorongást. A hasi fájdalom, a székrekedés, a puffadás, a gáz és a hasmenés jelezhet akár irritábilis bélszindrómát is, amely a kutatások szerint a szorongáshoz is kapcsolódik. AzIBSegyfajta lehetséges immunválasz a stresszre, bár ezt még nem sikerült egyértelműen bizonyítani.

Még, még, még
maszol.ro

4. Nem számít a külső megjelenés

Ha valaki egyszer csak elkezd elhanyagolttá válni, foltos, piszkos ruhában járni, és ápolatlan benyomást kelt, akkor ez a nagyon erős stressz jele is lehet. A stressz ugyanis olyan mértékben elszívja az energiát, hogy a beteg képtelen törődni a külső megjelenésével. Szinte beletörődik, hogy pocsékul néz ki, de úgy érzi, hogy túl fáradt, hogy megküzdjön a külsőségek fenntartásáért. Ezt a fáradtságot gyakran kíséri apátia.

5. Görnyedtség

A San Francisco State University 110 diákkal végzett tanulmánya bizonyította, hogy ha görnyedten kellett a feladataikat végezniük, akkor ez leszívta az energiájukat. Azok a diákok, akik általában inkább depressziós karakterek voltak, úgy érezték, hogy negatív érzéseik súlyosbodnak, ha görnyedten tevékenykedtek. A rossz testtartás jele lehet a depressziós hangulatnak, így fontos figyelni rá, hogy munka közben természetes ülő tartásban maradjunk, a szándékosan egyenesebb ülés ugyanis segít kivédeni a szomorú érzéseket.

6. Az orr túlérzékenysége

Ha az általában makulátlan otthonban elkezdünk furcsa (halszerű vagy savas) szagokat érezni, akkor ideje foglalkozni a stressz szintjével. A University of Wisconsin-Madison kísérletei szerint ahogy nő a szorongás, úgy emelkedik a szagérzékelés intenzitása. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kellemetlen szagok is növelhetik a szorongást, sőt az alanyokat beleirányíthatják egy szorongási ciklusba. - fejezi be a tünetek összegzését a lap.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra