Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

150 milliós nyereséget hozott tavaly a szombathelyi fizetőparkolás

A rendszer működtetése ennél sokkal többe kerül. Mutatjuk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szombathelyi fizetőparkolás - milyen véletlen - a tavalyi önkormányzati választások előtt került megint a célkeresztbe. A baloldali koalíció és Ipkovich György, polgármesterjelölt programjában szerepelt a korlátozott idejű ingyenes parkolás. A tervet a választások óta is többször előhozzák, abban bízva, hogy a fideszes városvezetés is magáévá teszi.

Nem a bevétel, hanem a forgalomszabályozás a fő cél

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Lehet, hogy nem sokan tudják, de a nagyobb városok fizetőparkolási rendszerének elsődleges célja nem az abból származó bevétel, hanem a forgalomszabályozás. Röviden az, hogy a szűkös számú belvárosi parkolókban váltsák egymást az autók, és pörögjön a forgalom.

A forgalomszabályozás is a feladatuk
BZ

Persze, vannak pénzügyi következményei is a dolognak, ennek feltárásában Molnár Miklós, pénzügyekért felelős alpolgármester volt a segítségünkre. Két éve egyébként változás történt a parkolási pénzek kezelésében. A rendszert a SZOVA működteti a parkolási részlegén keresztül, így a bérletekből, a parkolójegyekből (és a bírságokból) származó bevétel a céghez érkezik.

Korábban a SZOVA csupán a bevételek és a rendszer működéséből eredő költségek különbözetét közölte az önkormányzattal, és ezt utalta át. Két éve azonban a teljes gazdálkodás az önkormányzathoz tartozik, így a város éves költségvetésében jelennek meg a rendszer bevételei és kiadásai is. A lejjebb szereplő számok nettó, azaz áfa nélküli összegeket jelentenek.

Közel félmilliárd forint

2014-ben 424 millió forint volt a fizetőparkolási rendszer összes bevétele. Szép összeg, de ebből le kell vonni a költségeket is, ezek tavaly 274 milliót tettek ki. Vagyis, a kettő különbsége, 150 millió volt az önkormányzat parkolási nyeresége.

A kórháznál és az SZTK-nál új övezetet vezettek be
Garai Antal Atom

Persze, az idei költségvetésben is szerepeltetik ezeket a tételeket, egyelőre csupán a tervezés szintjén. Az idén 400 millió forint bevételre számítanak, a csökkenést a fizetőparkolók átalakítása okozza. Néhány parkolót kivettek a rendszerből, ilyen például az MMIK parkolója Újra ingyenes az MMIK parkolója 2015. January 07. 16:31 , és bevezették az egészségügyi övezetet Április 1-jétől olcsóbb lesz a parkolás az SZTK és a kórház környékén 2015. March 24. 14:22 , amely szintén csökkenti a bevételeket.

A költségeket 285 millióra tervezik, így ha ezek a várakozások jönnek be, akkor az idén 115 millió lesz ebből a város nyeresége.

Megy a közösbe

Megkérdeztük azt is, hogy ezt a bevételt mire használják fel. Molnár Miklós azt mondta, ez bemegy a városi költségvetés Megszereztük a szombathelyi költségvetési tervezetet 2015. February 14. 07:59 többi bevétele közé, és a költségvetésben meghatározott célokra fordítják. Nincs külön címkézve a parkolási bevétel.

Tehát még egyszer a számok: tavaly 150 millió forint nyeresége volt a városnak a fizetőparkolásból, az idén 115 millióra számítanak. Ezeknek az összegeknek nagyjából a duplájába kerül a rendszer működtetése.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés