Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megszereztük a szombathelyi költségvetési tervezetet

Lesznek Iseumi Szabadtéri Játékok, a karnevál viszont 70 helyett csak 30 milliót kap az önkormányzattól.

Kezdjük egy alapvetően jó hírrel. A következő négy évben nem tervezi az önkormányzat helyi adó emelését, egészen 2018-ig ugyanazt az összeget szerepeltetik az idei költségvetés tervezetében. Mondjuk, nem is csökkentik az adót, de ahogyan írtuk, ez csak tervezet.

Folyamatosan csökkenek az állami támogatások

Aztán egy másik: az idén 672 millió forint értékben akarnak vagyont (ez többségében az ingatlanokat jelenti) eladni, az más kérdés, hogy mennyire lesz ez sikeres. De az is lehet, hogy mindez csupán könyvelési trükk, ahogyan korábban is volt rá példa. Ha év közben hirtelen pénz kell valamire, akkor a döntés előtt meg kell jelölni annak forrását.

Mivel a törvény értelmében nem mehet mínuszba az önkormányzat gazdálkodása, a legegyszerűbb, ha a vagyonértékesítést jelölik meg, aztán később megoldják másként a dolgot. Úgy a tavalyról áthozott hiány egy részét kozmetikázzák így ki, ezt a gyanút erősíti, hogy a következő években 200-200 millió forint bevételt terveznek vagyonértékesítésből. Ami szintén csak irányszám.

De nézzük a fő számokat. A város az idén 20 milliárd 223 millióból gazdálkodik. Az állami támogatás folyamatosan csökken, most éppen a normatív támogatások kevesebbek 230 millióval, ezt az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia. És ehhez jön még kipótlandó a szociális segélyek átszervezése Az állam nem ad pénzt a segélyekre 2015. January 12. 16:18 , és az ebből eredő 152 milliós állami pénz kiesése.

40 millió mínusz a karneválnak

A kiadásoknál is van néhány érdekes tétel, tulajdonképpen majdnem minden területnek ismét, sokadszor össze kell húznia magát. Oktatásra például 80 millióval jut kevesebb, igaz, ez most az iskola-fenntartási költségekre, versenyekre, díjakra vonatkozik, hiszen az oktatás maga már állami feladat.

A kultúra jobban megérzi a takarékoskodást, az Agora Kulturális Központ például 40 millióval, az utóbbi időben sokat emlegetett Savaria Szimfonikus Zenekar 55 millióval kap kevesebbet, és a többi intézmény sem jár jól.

Az utóbbi hetek egyik nagy kérdése volt, hogy folytatódnak-e a Mérei Tamás 153 milliós hiány miatt menesztették a szombathelyi szimfonikus zenekar igazgatóját 2015. February 13. 13:30 által elkezdett Iseumi Szabadtéri Játékok. A költségvetés tervezete szerint igen, 15 milliót szán a város ennek támogatására, ép annyit, mint tavalyelőtt. Az idei Savaria Karneválnak azonban meg kell elégednie 30 millió forint önkormányzati támogatással, tavaly 70 milliót kaptak a várostól.

50 millió kátyúzásokra

A polgármesteri hivatal költségvetéséből érdekesség kedvéért idézzünk fel néhány kisebb tételt, amire olykor nem is gondol az ember. 10 millióba kerül évente a közbeszerzések lebonyolítása, szintén 10 millió a város által szervezett konferenciák, rendezvények, fogadások költsége, évi 5 milliót fordítanak külföldi utazásokra, kiküldetésekre, és 5 millióval támogatják a rendőrséget, és évi 10 millióval az autóipari és mechatronikai központot.

A városüzemeltetésben is kevesebb lesz a pénz, csak néhány kisebb tételt emelünk ki. Járdafelújításra az idén 23 millió jut, ez 11 millióval kevesebb, mint tavaly. Kátyúzásra viszont marad az évi 50 millió.

Az anyag szöveges részében olvasható, hogy az idén a működésből pénzt takarítanak meg, és ezt fejlesztésekre fordítják. Valóban, 3,1 milliárd forint szerepel a fejlesztési kiadásoknál, de ezek meghatározó része pályázatok vagy állami támogatással megvalósuló fejlesztések. Ilyen az uszoda, a Csónakázótó környékének felújítása, az új MSH.

Két hét múlva döntenek a képviselők

Szerepel 104 milliónyi összegben a képviselői keret is, ha jól számolunk, akkor ez képviselőnként 5 milliót is jelenthet. Ami azért érdekes, mert az elmúlt években nem volt ilyen, még most is vita van róla Azonnali hatállyal elbocsátották Mérei Tamást 2015. January 29. 08:31 , de ebből a pénzből lehet megoldani a kisebb, lakóközösségi problémákat. Játszótereket, járdákat, padokat, stb.

És még egy érdekesség. Tavaly 2,5 milliárdot, az idén 1,5 milliárdot tesznek ki az Európai Unió támogatásával megvalósuló projektek Szombathelyen.

Nagy vonalakban így néz ki a 2015-ös költségvetés tervezete. Hangsúlyozzuk, hogy tervezetről van szó, ezen még biztosan lesznek még változások, de a fő számok valószínűleg maradnak. A február 26-i közgyűlésen – és az azt megelőző bizottsági üléseken – tárgyalják meg és fogadják el a képviselők.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

153 milliós hiány miatt menesztették a szombathelyi szimfonikus zenekar igazgatóját

A lezárult belső vizsgálat szerint Mérei Tamás állítólag 3 év alatt gyűjtötte össze ezt a hiányt, miközben nem teljes körű jelentéseket adott le az önkormányzatnak és külön mappákban tartotta a kifizetetlen számlákat.

Az állam nem ad pénzt a segélyekre

Ezentúl az önkormányzatok dolga lesz a támogatások kiosztása, természetesen saját pénzből.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra