Folytatódik a sztrájk az Autolivnél

A szakszervezet szerint a cégnél több munkavállalót kirúgással fenyegettek meg.

A március 27-én megtartott 6 órás sztrájkot követően a munkáltató nem állt elő újabb ajánlattal. A Vasas helyi alapszervezete viszont az egyoldalúan bevezetett béremelést továbbra sem tudja elfogadni - közölte a Vasas Szakszervezet. Annak érdekében, hogy elszántságukat bizonyítsák, és követeléseiknek megfelelő nyomatékot adjanak, szerdán délután 24 órás munkabeszüntetésbe kezdtek a dolgozók.

A Vasas céljai változatlanok - hangsúlyozta a szakszervezet. Tehát január elsejei bevezetéssel követelik:

- az operátori és DLS állományban (sorfelelős, anyagmozgató, stb.) foglalkoztatottak részére a 15%-os bérfejlesztést,

- az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak részére a 12%-os bérfejlesztést,

- az étkezési hozzájárulás összegének emelését a saját munkavállalók részére 15.000 forint összegben,

- évi 160.000 forintos üdülési jutalmat úgy, hogy a juttatás feltételei azonosak maradnak a 2023-as évivel.

Béremelést követelnek a dolgozók.
MTI/Krizsán Csaba

A Mérce szerint az Autolivnél szervezett sztrájkok érdekessége, hogy a cégnél a szakszervezet komoly energiát fektet a vendégmunkások megszervezésébe is, ezért a március 21-ei akcióban ők is részt vettek a sztrájkban. A szakszervezet információi szerint 27-én viszont megfenyegette őket az őket foglalkoztató munkaerőkölcsönző, és megtiltotta nekik a részvételt – ami egyébként jogszabályokba ütközik, ahogy az is, amennyiben nem engedik őket belépni a szakszervezetbe.

Ezúttal nem ez a helyzet. Marsitsné Horváth Marianna, a Vasas alapszervezet titkára szerint a munkaerőkölcsönző kifejezetten jelezte a vendégmunkások felé, hogy részt vehetnek a sztrájkban, amennyiben úgy látják jónak, és abban sem gátolják őket, hogy csatlakozzanak a Vasashoz.

„Viszont az autolives vezetők beküldték őket sorokra. Az autolives vezetők megfenyegették a dolgozókat, elég sok sorfelelőst felhívtak, leépítésekkel fenyegették őket, ez hatott ki a sztrájkunkra most. Akik dolgoznak, azért dolgoznak, mert meg lettek fenyegetve” – mondta a Mércének a szakszervezeti titkár.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ha további híreket és információkat is szeretne megtudni Sopronból és környékéről, iratkozzon fel az enyugat.hu facebook oldalára

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet