Főzdefeszt: Váncsa István is kimerészkedett kézműves söröket kóstolni

Mi pedig követtük a példáját és sört kóstoltunk. Sajnos az ittas hazaszédelgés nem jó szájízzel ment végbe, a magyar sörforradalom egyelőre még várat magára.

Májusban történt meg Magyarországon először, hogy a kismillió pálinka- és borfesztivál után végre a fehér hab rajongótábora is megkapta a maga jussát. Ez az első Főzdefeszt azonban belebukott a piaci résbe, amit akkor hirtelenjében betölteni kívánt: annyian ikszelték be ugyanis a nagy ivászatot programnaptárjukba, hogy már kora estére kibírhatatlan hosszúságú sorok kanyarogtak az egyes sörfőzők standjai előtt, senki nem bírta az iramot, ahol meg igen, ott túl hamar elfogyott az, aminek nem szabadott volna elfogynia.

Nagyon reméltük, hogy a minifesztivál így őszre kinövi ezt a gyermekbetegséget, hiszen bor, búza és békesség ide vagy oda, bátran mondhatjuk, hogy sörös nép (is) a magyar: szeretjük nyelni ezt a borostyánszínű nedvet. Elmentünk hát ugyanoda, ahonnan tavaly duzzogva és színjózanul somfordáltunk haza.

Főzdefeszt - az Első Hazai Kézműves Sörfesztivál Budapesten
galéria egy klikkelés után!
Unger András

A látvány elsőre bíztató volt: igen, van elég sörcsap, és el vannak osztva jól egészen a Szabó Ervin Könyvtár mellett és a Kálvin térig is, nyomorgás sincs, ez egyszerűen remek - hittük mindaddig, míg az újságíróknak készített bónt fel nem szerettük volna használni. Kóstolót ígértek ugyanis, amivel mindössze annyi volt a gond, hogy erről a főzdéseket elfelejtették tájékoztatni. "Te Laci, gyere már ide, nézd meg, ilyenekkel jönnek" - mondta egyikük, mutatva a kezemben fityegő fecnit. És hirtelen rájöttünk, hogy hát persze, nem a bajorországi Oktoberfesten vagyunk, hanem a jó öreg Kárpát-medencében.

Házi sörfőzés: legalizálás előtt

Azon már nem is akartuk bosszankodni - végül is inni jöttünk -, hogy Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárának nyitóbeszédének pontos helyszínét pont a sajtóért felelős információs pultnál hibázták el, a biztonsági emberek, akiket pedig megkérdeztünk, úgy feleltek nevetve: őket nem az információk szolgálatába állították itt, ugyanis az égvilágon semmiről nem tájékoztatták a csapatukat. (Később aztán az Index cikkéből kellett megtudnunk, hogy egy fontos dolog azért elhangzott: legalizálni fogják a házi sörfőzést.)

Ekkor döntöttük el, hogy kukába a hivatalos programpontokkal, amiket még megszervezni sem voltak képesen normálisan, bukjunk rá a különleges sörökre, mert megérdemeljük, úgyis keveset ittunk belőlük nyáron - illetve csak szar söröket ittunk, na, ezekhez a szűretlen csodákhoz képest legalábbis.

Főzdefeszt - az Első Hazai Kézműves Sörfesztivál Budapesten
Torres Dani is örül, Váncsa István egy másik képen van
Unger András

Arra nem számítottunk, hogy rögtön az egyik legjobb helyen kötünk ki, a Szögedi névre hallgató főzde szimpatikus, hetyke, kis mikrobusz-csapjánál, aminek az anyósülés oldali ajtaján kellett konkrétan bemásznia a kiszolgálónak, hogy elláthassa a vendéget a kívánt sörfélével.

Ördög és keserű méz

Itt két fajtával ismerkedhettünk behatóan: a Red Devillel, ami egy 5,6 százalékos ír típusú vörös sör, valamint a fóti Keserű Mézzel, ami 6,7 százalékot tud, triplán komlózott, és a reklámszövege szerint "Magyarország válasza az amerikai sörforradalom ikonikus sörére, az India Pale Ale-re." Utóbbiban egyébként tényleg határozottan felfedeztük a virágméz aromáját, először jött az, aztán a keserűség, majd a hűvössége és pezsgésének elmúlásával megfordult a dolog. Az ördögös jóval férfiasabbnak, érdesebbnek bizonyult - az biztos, hogy ha a Szigeten ilyen sört árulnának, három-négy korsót követően már egészen jól megborulna a Nagyszínpad.

Főzdefeszt - az Első Hazai Kézműves Sörfesztivál Budapesten
Unger András

A csalódás sem került el minket: a Serforrás nál kértünk egy India Pale Ale-t, ha már annyira ez az alfa és az omega, de úgy éreztük, mintha Domestosba nyalakodnánk, ezért ez a szemétbe került (megjegyezzük: ott, helyben egy másik csapos is belekóstolt, és benne még az is felmerült, mi van, ha a csöveket nem tisztították ki eléggé, és belekerült valami, mert ilyen ízűnek nem kéne lennie). Még szerencse, hogy ugyanitt a Korty nevű, Tokajival házasított sör a maga enyhe savasságával javított a helyzeten.

"Ne koccintsunk, mert október hatodika van" - mondta mellettünk egy középkorú úr a baráti társaságának, amikor épp indulásra vettük a formát, már kellően megzizzenve a magas szellemi tápértékű folyékony kenyerektől. A Főzdefesztről egy fokkal jobb véleményünk van, mint tavasszal, már csak a kommunikációra kéne ráfeküdni, és egyszer talán bekövetkezik a sörforradalom is.

Aki úgy dönt, hogy meglátogatja az eseményt, az a Facebookon itt jelezheti a részvételét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód