Futball VB: katari viselkedési kódex a külföldi szurkolóknak

Nem lesz könnyű dolguk a vasárnap kezdődő katari labdarúgó-világbajnokságra látogató külföldi turistáknak. Az öböl menti országban egyedül a futballt élvezhetiik, a stadionokon kívül jócskán lesz mire odafigyelniük.

Ez a torna számos vonatkozásban egyedülálló a FIFA elnöke szerint. Erre hívta fel a figyelmet Gianni Infantino a szurkolók számára készített hivatalos ajánlásában. Hangsúlyozta, hogy a vébére érkező külföldi szurkolóknak egy sor helyi viselkedési szabályt, illetve szokást kell tiszteletben tartaniuk - írja az infostart.hu .

A konzervatív muszlim országban a törvények megszegéséért szigorú büntetés jár. Az alkohol az országban gyakorlatilag tilalmi listán van, ennek ellenére néhány nagyobb szállodában hozzá lehet jutni. A FIFA korábban közbenjárt annak érdekében, hogy az alkoholtilalmat a stadionokban és azok környéké enyhítsék, a helyi hatóságok azonban végül elutasították ezt.

Ugyanakkor a sört állítólag engedélyezik majd a főváros, Doha egyik legnagyobb központi parkjában, az al-Bidda parkban, amelyet a szurkolók egyfajta gyülekezési helyeként jelöltek ki.

Értesülések szerint az élvezet nem lesz olcsó, egy félliteres korsó átszámítva 13 eurót kóstál majd.

A kábítószereket illetően azonban nincs semmi könyörület. Betiltott a kannabisz is, í törvény megszegőire kiutasítás, magas pénzbüntetés vagy hosszú börtönbüntetés vár, a kábítószerrel való kereskedés esetében pedig akár halálbüntetés is.

A gyógyszereket szedő beutazóknak előzetesen tisztázniuk kell, hogy azok Katarban engedélyezettek-e.

A nyilvánosság előtt a csók minden fajtája szigorúan tilos. Azt azonban a hatóságok általában megtűrik, hogy nem azonosneműek kézen-fogva járjanak.

A ZDF szerint a német külügyminisztérium külön is figyelmeztetett arra, hogy a házasságon kívüli nemi közösülés tilos, és súlyos büntetést vonhat maga után. A homoszexuális kapcsolatok szintén betiltottak a világbajnokságot rendező országban. A helyi hatóságok ugyanakkor nem sokkal a megnyitó előtt engedélyezték, hogy világbajnokságra érkező, de házasságot nem kötött, valamint az azonos nemű párok egy szobában lakhassanak.

A közelmúltban Dohában járt Nancy Faeser német belügyminiszter katari partnerétől állítólag garanciákat kapott valamennyi német szurkoló biztonságát illetően. Néhány nappal később viszont Németországban nagy felháborodást váltott ki a világbajnokság katari nagykövetének egy német lapban megjelent interjúja, amelyben a homoszexualitást az elme megbetegedésének nevezte.

A figyelmeztetések közé tartozik az is, hogy a muszlim országba minden fajta vallási könyv, továbbá pornográf kiadvány bevitele a legszigorúbban tilos. Továbbá ajánlatos bizonyos, a szexhez használt segédeszközök otthon hagyása is.

Végezetül a viselkedési kódex utal arra is, hogy a nők számára fátyol, illetve más lepel viselése nem kötelező. A női szurkolók számára azonban ajánlják, hogy legalábbis a középületekben "erkölcshöz illően" öltözzenek, azaz a vállat és a térdet is fedjék el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek