Gáz- és fűtésszerelőnek adta ki magát, de leginkább csak az előleg átvételéig jutott el a munka

Felfüggesztett börtönt kapott, de kártérítést is fizetnie kell.

A Kőszegi Járásbíróság büntetővégzésében folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt halmazati büntetésül 1 év 2 hónap - végrehajtásában 2 évre felfüggesztett - börtönt és 100.000 forint pénzbüntetést szabott ki egy büntetlen előéletű vádlottal szemben. A vádlottal szemben 120.000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, továbbá 1.187.000 forint kártérítés megfizetésre is kötelezte - közölte szerdán a Szombathelyi Törvényszék.

A tényállás szerint a vádlott – magát egyéni vállalkozónak kiadva – 2018. február és 2020. augusztus között különböző hirdetési fórumokon, internetes weblapokon, továbbá szórólapokon, újságokban gáz- és fűtésszerelési munkákkal kapcsolatos hirdetéseket adott fel, illetve a gáz- és fűtésszerelési szolgáltatást igénylők által feladott hirdetésekre jelentkezett úgy, hogy az ilyen jellegű munkák elvégzéséhez szükséges végzettséggel nem rendelkezett, egyéni vállalkozói tevékenységét a hatóság 2018. február 1. napjával megszüntette.

A vádlott az ország különböző településein lakó sértettekkel e-mailen, továbbá hat telefonszámon tartotta a kapcsolatot. A vádlott felmérést végzett a gáz- és fűtésszerelési munkát igénybe vevőknél, tőlük anyagár előlegként különböző összegeket kért és kapott készpénzben, valamint a bankszámlájára történő utalással. A vádlott az elvállalt munkát nem, vagy csak részben, de szakszerűtlenül végezte el, a sértetteket kezdetben csak hitegette, később pedig elérhetetlenné vált számukra, s az anyagárként átvett, ezáltal rábízott összegekkel nem számolt el, hanem azt jogtalanul eltulajdonította, és ezzel kárt okozott a sértetteknek.

Így például 2020 márciusában a vádlott az egyik sértettnél a gázkazán cserével kapcsolatos munkát megkezdte, de azt nem fejezte be, a gázkazánt üzembe nem helyezte, s a szakszerűtlen szerelésből adódó hibákat a sértett kifejezett kérése ellenére sem javította ki. Egy másik esetben a vádlott a sértett lakásában felmérést végzett, melynek alapján 2019. július 2-án anyagár-előleg (villanykazán ára) címén 200.000 forintot kért a sértettől, aki ezt az összeget egyidejűleg készpénzben át is adta a vádlottnak. A vádlott azonban a vállalt munkát nem kezdte el, a sértett által anyagköltségre átadott, ezáltal a vádlottra bízott 200.000 forinttal nem számolt el, azt nem a sértettnél elvégzendő munkákhoz szükséges anyagokra költötte, a sértettnek nem adta vissza, hanem jogtalanul eltulajdonította, amellyel 200.000 forint sikkasztási kárt okozott a sértettnek. A sértettet ért kár megtérült akként, hogy a vádlott 200.000 forintot a sértettnek az általa tett feljelentést követően megfizetett.

A végzés jogerős.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló