Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mintegy 2,5 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat az óvintézkedések és a kormányzati elvonások miatt Szombathely

A városvezetés még nem látja a pontos számokat, de néhány adat már van.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyelőre sem országosan, sem helyileg nem lehet megjósolni, mekkora kárt okoz az állami és az önkormányzati gazdálkodásnak az elmúlt két hónap. Igaz, hogy kormányzati szinten hivatalosan optimisták, Orbán Viktor miniszterelnök nemrég azt mondta, az április gyenge volt, de a május már jobb lesz.

De a gazdasági szereplők pesszimistábbak Járvány és kiszolgáltatottság - A legrosszabbkor kapta telibe az járműipart a koronavírus 2020. May 01. 18:56 , jó részük szerint a recesszió csak ezután következik.

20-30 százalékkal számolnak

Hasonlóan látják a helyzetet a szombathelyi városvezetők is. Csütörtök délután a város három alpolgármestere tartott online fórumot Nem kapja meg a Haladás a várostól kért 20 millió forintot 2020. May 14. 18:59 , ahol lapunk feltette a kérdést, látható-e már, mennyivel esik vissza a szombathelyi gazdaság, és mekkora nagyságrendben kell újratervezni a város idei költségvetését.

Horváth Attila alpolgármester elmondta, hogy a Megyejogú Városok Szövetsége nemrég kérdőíves kutatást végzett, a beérkezett válaszok alapján a városok 20-25-30 százalékos visszaesést várnak.

Ha csak a 20 százalékot vesszük, Szombathely 10 milliárdos iparűzési adóbevétele kétmilliárddal csökken - mondta Horváth. Az alpolgármester nem tartja kizártnak, hogy a válság csak most kezdődik, de a bizonytalanság miatt nem lehet jósolni.

Ha kell, emelik a szociális támogatások keretét

Hozzátette, a kormányzati elvonások 500 millió forintot Közel 500 millió forint bevételkieséssel számol a szombathelyi önkormányzat a koronavírus-járvány miatt 2020. May 12. 17:34 vesznek el a várostól. A fizetőparkolás központi szüneteltetése havi 43 millió forint kiesést jelent. Horváth Attila kijelentette, minden forintot megnéznek, mielőtt elköltik.

Mint mondta, nem csökkentették a fizetéseket, az önkormányzat nem bocsátott el senkit, és a Schaeffler-beruházáshoz szükséges terület eladásából származó kétmilliárd forint is megvan még.

László Győző alpolgármester megjegyezte, az eredetileg 180 milliósra tervezett, majd 400 milliósra emelt szociális támogatási keretből eddig 156 millió forintot költöttek el.

De ha szükség lesz rá, ezt a keretet tovább bővítik, de remélik, hogy erre nem lesz szükség.

Az alpolgármesterek arról nem beszéltek, hogy adott esetben melyik területről kell pénzt elvonni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra