Hiány lehet a gázolajból novemberben

A gázolaj iránti kereslet nő, de közben az OPEC visszafogja a kitermelést.

„A jelenlegi energiapiaci körülmények miatt novemberre akár gázolajhiány is kialakulhat” – mondta Vecsey Sarolta, a Shell Hungary Magyarországért és Szlovéniáért felelős mobilitási igazgatója a Népszavának. Ennek oka, hogy sok ipari fogyasztó elkezdett átállni a gázról a hasonló fűtőértékű, de – még piaci áron is – olcsóbb dízelre.

Az igazgató szerint a hatósági tarifák októberi meghosszabbítása Kormányinfó: meghosszabbította a kormány az élelmiszer-, és benzinárstopot September 17. 13:45 sem segítette a kínálatot a megnövekedett igényekhez igazítani.

Eközben az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) szerdai találkozóján Szaúd-Arábia bejelentette, hogy az oroszokkal együtt novembertől csökkentik a kőolaj kitermelését, akár napi napi 2 millió hordóval – írta a Financial Times. A termelőországok ugyanis attól tartanak, hogy az orosz kőolajra tervezett ársapkát a későbbiekben kivethetik rájuk is.

A döntés a kőolaj árának emelkedését vetíti előre, pedig az utóbbi napokban erőteljes árcsökkenés volt tapasztalható a tőzsdéken.

Az OPEC bejelentése után az Egyesült Államok újabb 10 millió hordó kőolajat szabadít fel stratégiai tartalékaiból novemberben, hogy mérsékelje az üzemanyag-árak várható emelkedését – mondta Karinne Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője, hogy az OPEC egyértelműen Oroszország mellé állt a szerdai bejelentéssel.

Közben Magyarországon jelentősen emelkedett a benzin és a gázolaj beszerzési ára is. A 95-ös benzinért bruttó 25 forinttal kérnek többet, a gázolaj pedig bruttó 18 forinttal drágult.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet