Kormányinfó: meghosszabbította a kormány az élelmiszer-, és benzinárstopot

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra ismertette a szombat délelőtti kormányülésen született döntéseket.

A kormány egész napos ülést tart szombaton, de a legfontosabb döntéseket már délelőtt meghozta – mondta Gulyás Gergely a szombati, rendkívüli kormányinfón.

Az uniós szankciók brutális áremelkedéshez vezettek, különösen az élelmiszerek ára nőtt, de a benzin és dízel ára is jelentősen emelkedett. Ebben a helyzetben a kormány legfontosabb feladatának a családok megvédését tartja. Amíg a szankciók érvényben vannak, nem lehet kivezetni az árstopokat.

A rendkívüli helyzetre tekintettel meghosszabbítják a benzin- és élelmiszerárstopot, és a decemberben lejáró kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítják - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy olyan gazdasági helyzet legyen, hogy az árstopokat és a rezsitámogatásokat fenn tudják tartani. Nálunk gazdagabb országok sem tudnak Gulyás szerint ekkora támogatást adni. Ha az energetikai szankciók kivezetéséről döntene az Európai Unió, már másnap felére csökkenne a gáz és olaj ára – jelentette ki a miniszter.

Vállalkozássegítés - Nagy Márton

Nagy Márton gazdasági miniszter kapott szót. Elmondta: az uniós definíció szerinti energiaintenzív vállalkozóknak segítünk, azoknak, akik a feldolgozóipar szereplői. A kkv-kat segítő program október 1-jével indul és 2023 végéig szól. A működést és a beruházásokat is támogatjuk. A programokat a Technológiai és Innovációs Minisztérium bonyolítja le. Áram- és gázszámlát támogatunk, a növekmény 50 százalékát fizetjük ki, akinek 10 ezerről 60-ra ment fel a számlája, 25 ezres segítséget kap 3 hónapra. Emellett indítunk beruházásösztönző programot.

A Széchenyi Kártya Program önerejét is segítjük, 15 százalékra csökkentjük az önerőt, hogy versenyképesek maradjanak a kkv-k. Azt kérjük a kkv-któl, hogy a munkahelyeket őrizzék meg. 90 százalékot kell megtartani a 2021 végi szinthez képest. Ez egy első program. Két másik programot is megtárgyalt a kormány, de még nem döntött róla: 1) Gyármentő program: gyárak energiahatékonysági beruházásait támogatjuk. 2) Új munkahelyvédelmi akciótervet indítunk az energiaárak elszabadulása miatt. A következő hetekben történik ezek kidolgozása, ahogy elkészülünk, bejelentéseket teszünk.

EU-s ügyek

Gulyás Gergely: három irány van, 1) kondicionalitási eljárás, 2) helyreállítási programok pénze, 3) 7 éves költségvetés operatív programjainak partnerségi megállapodása. 1) Nincs már nyitott kérdés, minden vállalást a kormány megtárgyalt és jóváhagyott, hétfőn és pénteken benyújtjuk a törvényeket a parlament elé, novemberben lépnek hatályba ezek a törvények, ezt követően szűnik meg az eljárás. A kölcsönös bizalom irányába tett lépésnek tekinthető ez. Vasárnap az Európai Bizottság is kommunikálni fog az ügyben.

Kérdések

Árstop - Nem lesz üzemanyaghiány? A Mol már jelezte, hogy partnereinek csak 25 százalékot tud biztosítani.

Gulyás Gergely: kisebb fennakadások voltak, de mindenki tudott tankolni eddig is. Nem kérdés, hogy ez a jó megoldás, amit választottunk. A Mol érdeme, hogy egyáltalán képesek vagyunk egy ilyen ársapkát bevezetni. A miniszter szerint mérlegelt a kormány, és nem kérdés, hogy jobb, ha olcsóbban lehet tankolni, még ha némi fennakadást is okoz időnként a kutakon, mintha minden kúton lehetne tankolni, de literenként 8-900 forintért.

16 éve látott napvilágot az őszödi beszéd, most pedig Gyurcsány Ferenc felesége árnyékkormányt alakít. Mit gondol?

Gulyás Gergely: ami ezt az aktivitást illeti, akinek bármilyen kétsége volt, hogy Gyurcsány Ferenc a baloldal vezetője, most megszabadulhat a kétségeitől. Ő még felhatalmazás nélkül is szeret kormányt alakítani.

Milyen segítséget kaphatnak az önkormányzatok a rezsi kapcsán? Mi lesz az iskolákban a hidegben?

Gulyás Gergely: erről most tárgyalunk épp, az önkormányzatok támogatásáról. 18 fok a gimnáziumokra érvényes, 20 fok az általános iskolákra. Most tekintjük át a helyzetet, hogy miként tudunk segíteni az önkormányzatoknak, tárgyaltam Szita Károllyal, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökével.

Mi lesz, ha nem teljesíti a kormány az EU elvárásait a kondicionalitási eljárás során?

Gulyás Gergely: alapvető célunk, hogy szűnjön meg az eljárás. Technikailag az a gyakorlat, hogy az Európai Bizottság leírja, mik az elvárásai, ezt követően van teljesítés, és értékelés.

Van-e példa a vállalkozások segítésére most?

Nagy Márton: igen, van, Lengyelország, Németország és Litvánia, valamint más országok is élnek ilyennel, adókedvezmény formájában, de szintén az energiaintenzív ágazatokat érinti a segítség. Körülbelül 100 szektor van, amely energiaintenzív. Mi nem akartunk hatékonytalan segítséget adni, azt akartuk, hogy a kkv-k életképesek, versenyképesek maradjanak és megtartsák a munkahelyeiket. De lesz majd gyármentő program is, gyorsan haladunk, minden nap számít ebben a munkában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet