Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Felfüggesztették a büki golfpályára kiírt pályázatot

Június 13-ig várták a vételi ajánlatokat, de most leállították a pályázatot. A csődbe ment golfpályát egymilliárd forintért árulták.

Néhány héttel ezelőtt hirdette meg a golfpályát értékesítésre a korábbi üzemeltető, a Hungaria Golf Kft. felszámolását végző Mátraholding Zrt. Hajnal Csaba felszámolóbiztos lapunk kérdésére közölte, hogy a pályázatot felfüggesztették, a beérkezett pályázatokról nem adhat információkat. Hozzátette, az ajánlatok elbírálására a felfüggesztés megszüntetése után kerülhet sor.

Off-shore birodalom…

A 18 lyukú, nemzetközi minősítésű bükfürdői golfpálya története regénybe illő. A pályát a 90-es évek elején építették, Palotás János, a korszak nagyvállalkozója érdekeltségébe tartozott, tulajdonosai között volt a Princz Gábor-féle Postabank is. 2000 decemberétől a Projekt Menedzsment Kft. tulajdonába került, a cég hitelből épített egy hotelt és villaparkot, előbbit 2003-ban, utóbbit két évvel később.

2007-ben az egész komplexum a magyar Dare-cégcsoporthoz került, annak szállodaüzemeltető Taverna-csoportján keresztül. A Taverna akkori közleménye szerint 12 milliárd forint értékű volt az üzlet, de a részletes adatokat üzleti titokra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra.

A bonyolult összefonódásokra példa, hogy a Projekt Menedzsment négy magánszemély tulajdonos kiválása után washingtoni, Belize City-i (Közép-Amerika) és ciprusi cégek tulajdonába került, ám ezek a cégek kapcsolatban voltak a Dare-cégcsoporttal is.

A hotel marad…

Tavaly aztán a CIB Bank lett a tulajdonos, mégpedig azért, mert a Hungária Golf Kft. fizetésképtelennek bizonyult, és a komplexum egy tízmilliárdos hitel fedezetéül szolgált. A Hungaria Golf Kft. felszámolásának egyik lépése volt a golfpálya meghirdetése.

Hajnal Béla felszámolóbiztos lapunknak megerősítette azt korábban a sajtóban is megjelent hírt, hogy a pályához tartozó hotel és villapark nem része a felszámolási vagyonnak. A két létesítményt még ez év elején vette át üzemeltetésre az Accent Hotel Management Kft., amely már több, a bankcsoporthoz tartozó szállodát is működtet.

A bank a Napi Gazdaság Online-nak (napi.hu) akkor azt nyilatkozta, hogy ha mód van rá, középtávon hajlandó tulajdonosként megtartani és üzemeltetésbe kiadni a hozzá került létesítményeket, ha ettől várhatják a befektetéseik megtérülését.

Bonyolult ügy…

Tehát a hotel és a villapark működik, a golfpályát eladásra hirdették meg. A pályázat felfüggesztésének több jelentése is lehet. Elképzelhető, hogy a bankcsoport közben elállt az értékesítéstől, és inkább üzemeltetőt keres, hogy visszajöjjön a pénze. De az is lehet, hogy a pályázatra beérkezett ajánlatokat nem tartották elfogadhatónak.

Bonyolult az ügy, tudjuk, de azért figyelemmel kísérjük, mi lesz a sorsa a nagy múltú Vas megyei golfpályának.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Lyukra tartva – Már nem csak az urak sportja a golf

Egy fiatal, aki nem a fociban látja jövőjét, hanem a golf-edzőségre gyúr? Különleges és költséges hobbi, gondoltuk. Kiderült, árnyaltabb a kép. Már nem is annyira elérhetetlen sport – nem költségesebb, mint a síelés.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra