Láttad már, hogyan gyűrűznek gólyát? Ha nem, most Vas megye több pontján is megnézheted!

Indul ugyanis a gólya road show, vagyis a fehér gólyák látványgyűrűzése.

Ahogy minden évben, úgy idén június közepén is útnak indulnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai, hogy felkeressék a fehér gólyák fészkeit és meggyűrűzzék a fiókákat. Idén Vas megyében az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága is beszáll a gólya road show-ba, melynek mutatjuk pontos menetrendjét:

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Mint az MME írja, néhány évvel ezelőtt a tápió-vidéki madarászoknak támadt az a nagyszerű ötlete, hogy hívják meg a gólyagyűrűzésekre azokat az átlagembereket is, akiket érdekel a dolog és így testközelből találkozhatnak gólyafiókával is.


Miért gyűrűzzük a madarakat?

A madarak olyan rejtett életfolyamatainak, mint: a madárvonulás, az élettartam, a pár- és területhűség, a napi aktivitás, az élőhelyválasztás vizsgálatához elengedhetetlen a madarak azonosíthatósága, amit különböző jelölési eszközökkel érünk el. Ezek közül a legszélesebb körben alkalmazottak – különösen a gólyák esetében – az alumínium és színes madárgyűrűk, de ma már lehetőség van akár műholdas adók felszerelésére is a közepes és nagytestű madarakra.

Miért pont ilyenkor?

A nagytestű madarak jelölésének alapvető problémája a befoghatóság, ami a kifejlet egyedek esetében különösen nehéz. Ezért a gémeket, gólyákat, kócsagokat, sasokat túlnyomórészt fiókakorban, még a fészekben gyűrűzzük meg. Az április végén, május elején költeni kezdő fehér gólyák fiókái általában június 10-15-e között érik el azt a kort, amikor már gyűrűzhetők, bár az időjárástól függően, hideg nyárelő esetén, ez akár 1-2 hetet is csúszhat.

Kóta András

Nem kell gólya szakértőnek lenni!

Rendezvényeinken alapelv, hogy a részvételnek nem feltétele a madártani ismeret! Felkészült madarász kollégáink, madárgyűrűzőink mindent megmutatnak, gyerekek és felnőttek számára egyaránt érthetően és érdekesen elmesélnek a gólyákról.

Miként vehetek részt?

A programra nem szükséges előzetesen jelentkezni, elég a választott településre, gólyafészekhez jönni a meghirdetett időpontban. További információ a szervezőknél kérhető. Nagyobb létszámú óvodai csoportok, iskolai osztályok vagy egész iskolák részvétele esetén azonban javasolják az előzetes egyeztetést!

Kóta András

Mit vigyek magammal?

Júniusban már kánikulai meleg is lehet, ezért a szellős ruházat mellett ajánlott a sapka, kalap vagy kendő viselete. Aki hosszabb programon vesz részt, hozzon magával kellő mennyiségű ivóvizet, ennivalót, és nem árt az esőkabát sem a hirtelen záporokra gondolva. Mivel a gólyafészkek túlnyomó többségében közutak mentén álló oszlopokra épültek, az események részben az útpadkán, forgalom által érintett területen zajlanak, ezért akit tud, különösen aki autóval érkezik, hozzon magával és viseljen láthatósági mellényt. Ha van távcsöve, jó, ha elhozza, és a rendezvény egyedülálló alkalmat kínál a fészek körül repkedő madarak és a fiókák fotózására, videózására is.

(Forrás: MME)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló