Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Gondban a kormány – gázhiány várhat Magyarországra

Továbbra sem tudnak dűlőre jutni az európai országok az orosz állami gázszolgáltató óriással az energiahordozó exportjának felpörgetéséről.

A szakértők egy része súlyos helyzetet vizionál a fűtési szezon közepére. A legnagyobb baj, hogy a oroszok nem magyarázzák meg, miért nem hajlandók beadni a derekukat, hiszen az orosz Gazprom állami gázszolgáltató monopólium visszautasította, hogy a szállítási kapacitás maximumáig növelje Európába irányuló földgázszállításait, miközben a kontinens az energiapiacon kialakult alacsony kínálat és száguldva emelkedő gázárak miatt energiaválságba süllyedhet – írja a napi.hu .

A Gazprom nem nem foglalta le a rendelkezésre álló szabad tranzitszállítási kapacitásokat Ukrajnán keresztül az októberi határidőre vonatkozó tendereken – jelentette az orosz Interfax hírügynökség.

Ezt megelőzően az elmúlt két hónapban kétszeresére emelkedett a susogó energiahordozó ára a szabadpiacon. Az Egyesült Államokból és Európából is számos politikus azzal vádolja az állami vállalatot, hogy a Kreml utasítására geopolitikai nyomásgyakorlás céljából feszíti a húrt.

Európai parlamenti képviselők egy csoportja a napokban vizsgálatot követelt annak kiderítésére, hogy a Gazprom manipulálja-e a földgázpiacot.

Lehetséges, hogy az oroszok csak olyan engedélyt kapnak, amely a gázvezeték szállítási kapacitásának felére vonatkozik vagy olyat, amely kötelezi a Gazpromot, hogy a vezetéket bocsássa rendelkezésre más gázszolgáltatóknak is.

Moszkva a minél hosszabb távú, minél nagyobb mennyiségre vonatkozó megállapodáshoz ragaszkodik, Orbán Viktor ez alól úgy mozogna ki, hogy a baráti viszony ne sérüljön a két ország között.

A mennyiségek témáját a külgazdasági és külügyminiszter látványosan kerülte. Pedig a lap információi szerint az oroszok elfogadni látszanak, hogy az eddigi, akár évi 8 milliárd köbmétert is meghaladó szállításaik után az új megállapodás csak évi 3-4 milliárdot biztosítana.

Mivel ez a lakosság jelenlegi fogyasztási szintje, az Orbán-kabinet ezzel úgymond a háztartások gázigényét biztosítaná be.

Az Orbán-kabinet a saját beszerzési szerződésének közelgő lejárta miatt egyáltalán nem pánikol, mert az ország akár a gáztárolókból is ellátható lenne.

Annak ellenére, hogy az export nem kifejezetten alacsony, az, hogy a Gazprom nem vásárol újabb szállítási kapacitásokat és nem indokolja meg, mit, miért tesz, azaz a bizonytalanság elég okot ad arra, hogy a gázpiaci kereskedők többet kérjenek az energiahordozóért.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra