Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogtalanul üzemel a szombathelyi ART Café - Mi lesz vele?

Czeglédy Csaba (MSZP) szerint fordított esetben, ha történetesen ő üzemeltetné Szombathely frekventált helyén jogtalanul, lejárt szerződéssel az ART Cafét, Molnár Miklós már ácsolná a bitófát a Fő téren…
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A péntek délelőtti közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Új turisztikai cég alakult Szombathelyen 2011. March 31. 08:41 három témát hozott elő a szocialista frakció vezetője, Czeglédy Csaba, aki ezúttal egy személyben képviselte a legnagyobb szombathelyi ellenzéki erőt.

Távhő-gondok, beláthatatlan következmények

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Czeglédy első napirendi pontként egy viharosan közeledő problémára hívta fel a figyelmet. Erről, mint közölte, percekkel a tájékoztató előtt a folyosón a polgármesterrel is egyeztetett. A Távhő díjának állami befagyasztása ugyanis a szombathelyi szolgáltatónak is komoly veszteséget jelent, gondoskodni kell arról, hogy a kieső összeget (közel 200 millió forintot) valahonnan pótolják. Másrészt a Távhő kapcsán egy másik közelgő problémára is felhívta a figyelmet.

Czeglédy szerint gondok lesznek a Távhő-nél
Mészáros Zsolt

A szombathelyi szolgáltató folyamatos fejlesztése és korszerűsítése eredményeként olyan gázturbinákat működtet, amelyek áramot termelnek. A megtermelt áramot eddig az állam kötelező jelleggel átvette, és fizetett érte. Ez bevételt hozott, ezért is lehetett az országos átlag alatt a szombathelyi távfűtés díja. A jogszabályi változások miatt eztán az államnak már nem kell kötelezően átvenni a Szombathelyen megtermelt áramot, a vállalat így újabb bevételtől esik el. Ennek a pontos összegéről még nincsenek számítások. Mindenesetre a szocialista országgyűlési képviselők az ügyben elmennek a parlamentig, és jogszabály-módosítást kívánnak beterjeszteni arról, hogy az önkormányzatoktól az állam továbbra is vegye át a helyben megtermelt villamos energiát.

Jogtalanul üzemel a szombathelyi az ART Café

A közgyűlésen a legélesebb vitát az ART Café lejárt bérleti szerződése generálta. Czeglédy az ominózus szerződés másolatát a sajtónak is bemutatta. A 2001. február 28-án keltezett dokumentumból első olvasatból is látszik, valóban lejárt. Erre a tegnapi közgyűlésen Horváth Attila (MSZP) hívta fel első körben a figyelmet, aki az ügyben vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. A szocialisták szerint ugyanis sok tisztázatlanság van az ügyben. Például az, hogy a lejárat után egy hónappal az ART Café tovább működhet, immár jogi alap nélkül.

Holott a bérleti szerződésben ez olvasható:

Amennyiben a bérlő a szerződésből fakadó kötelezettségeit pontosan teljesíti, a lejárat előtt legalább 60 nappal benyújtott kérelmére a bérbeadás időtartamát további öt évvel meg kell hosszabbítani.


Tehát a bérlők december 31-ig élhettek volna a jogukkal, és gond nélkül meghosszabbíthatták volna a szerződésüket, de Czeglédy szerint erre nem került sor. Sem az Agorához, sem az önkormányzathoz nem adtak be ilyen jellegű hosszabbítási kérelmet, holott a bérleti szerződés erre lehetőséget biztosított volna.

ART Café
A Fő téri ART Cafe
Mészáros Zsolt

A helyzet érdekessége, hogy a bérlő cég egyik korábbi tulajdonosa és ügyvezetője (majd tíz évig) Molnár Miklós volt, a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. Molnár Miklós azonban a közgyűlésen közölte hogy március 1. óta sem tulajdonosa, sem ügyvezetője a kávézót üzemeltető cégnek. A cégbírósági adatok azonban nem erről tanúskodnak - mondta Czeglédy. Továbbra sem érti: Miért nem éltek a tulajdonosok az 5 éves opciós joggal? És ha nem kívántak élni vele, miért működtetik tovább, immár jogtalanul? A bérbeadó miért nem írt ki a bérbeadására pályázatot?

Czeglédy szerint fordított esetben, ha történetesen övé lett volna az Art Café, Molnár Miklós már ácsolná neki a bitófát a Fő téren.

A képviselők nem jutnak információkhoz

A harmadik napirendi pontként Czeglédy még megemlítette: március 16-án már jelezték, hogy az önkormányzati cégek alkalmazottai kevesebb bért kapnak, mint tavaly. A dolgozói bércsökkenések kapcsán kérték, hogy tárgyaljanak a bérkompenzációról. A polgármester ehhez a kérdéshez konstruktívan közelített.

Végezetül személyes sikerének tartja a szocialista képviselő, hogy javaslatára előterjesztés készül arról, hogy a képviselők betekinthessenek az önkormányzati cégek működésébe, és erről áprilisban tárgyalhassanak. Ez idáig ugyanis senki sem kaphatott közvetlen tájékoztatást az önkormányzati cégek működéséről.

Az ART Café lejárt bérleti szerződésével kapcsolatban a szombathelyi önkormányzat véleményére is kíváncsiak lettünk volna. Későbbre ígértek reagálást...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Új turisztikai cég alakult Szombathelyen

Veszekedősen kezdődött, szakmai munkával folytatódott, összeborulással végződött a szombathelyi közgyűlés. Percről-percre tudósítás.

Minden a legnagyobb rendben?! – Átvizsgálták az Art Café szerződését

Korábbi cikkünk nyomán nemrég átvizsgálták a Molnár Miklós által működtettet fő téri kávéház működését. Ott-jártunkkor azért továbbra is a kereskedelmi rádió szólt…

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés