Gondolná? Ennyi a bruttó átlagbér Magyarországon

Jelentős növekedés következett be az átlagbérekben tavalyhoz képest, ám ez a szám csalóka, mert benne van például a rendvédelmisek fegyverpénze is.

A G7 gazdasági szakportál szemlézte a Központi Statisztikai Hivatal mérését, mely szerint a magyar átlagkereset bruttó 546 ezer forint, amiből átlagosan 374 ezer forintos nettó fizetés jön ki. Jelentős emelkedés tapasztalható az egy évvel ezelőtti átlagbérekhez képest, mely bruttó bér esetén 31,7%, nettó esetén pedig 31,9%.

A KSH ugyanakkor közleményében valamelyest árnyalta a képet, ezt az átlagot ugyanis felfelé húzza a fegyveres és rendvédelmi erők számára kiosztott úgynevezett fegyverpénz, mely hathavi illetményüknek felelt meg, illetve a minimálbér és a garantált bérminimum emelése is közrejátszott. Kiugróan nagyot nőtt a nonprofit szektor is, ám itt fő tényezőként az oktatási intézmények modellváltása, a tulajdonosi körének megváltozása áll.

Az átlagbér tehát csalóka tud lenni, ennél sokkal használhatóbb adat a bérek mediánja. A Központi Statisztikai Hivatal szerint ez bruttó 374 ezer forint, és még így sem beszélhetünk teljesen pontos számokról, hiszen a mérés módszertana szerint az adatok a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoktól, a költségvetési intézményektől és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetektől érkeznek.

(G7)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság