Hiába tiltakoztak, mégis kinevezték a szombathelyi Gothard Jenő iskola új igazgatóját?

A tantestület, az szülők és az államtitkár sem támogatta Nagyné Tancsics Ildikó pályázatát, aki eddig Vépen volt iskolaigazgató.

Eredménytelen lett az iskolaigazgatói pályázat a szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolában, írtuk két héttel ezelőtt Nincs igazgatója a szombathelyi Gothárd Jenő Általános Iskolának 2016. July 12. 07:49 . Az iskola eddigi igazgatója, Mánd Józsefné megbízatása lejárt, ő nem pályázott, mert nyugdíjba megy. Mándl Józsefnét egyébként 2010-ben a közgyűlés Fidesz-többsége választotta meg, miután megnyerték a szombathelyi önkormányzati választást, és Varga Tamás akkori igazgatót eltávolították.

Mindenki a másik pályázóra voksolt

A most kiírt pályázatra ketten jelentkeztek, Nagyné Tancsics Ildikó és Farkas Lívia. A jelenlegi szabályok szerint a tantestület, az iskolaszék és az önkormányzat csupán véleményezi a jelölteket, a döntést az oktatási államtitkár hozza meg. Információink szerint a tantestület 80, az iskolaszék 100 százalékban Farkas Líviát támogatta, és mellette voksolt az önkormányzat oktatási bizottsága is.

Vépről kapott megbízott igazgatót a szombathelyi iskola
Mészáros Zsolt

Az államtitkárság azonban érvénytelennek minősítette a pályázatot, és mivel a következő tanévre való felkészülés miatt nincs már idő új pályázat lebonyolítására, úgy döntöttek, hogy egy évig megbízott igazgató vezeti az iskolát, és jövőre újra megpályáztatják az igazgatói posztot.

Több helyről származó, egymástól független információink szerint most az államtitkár mégis - a tantestület, az iskolaszék és az önkormányzat tiltakozása ellenére -, Nagyné Tancsics Ildikót nevezte ki egy évre megbízott igazgatónak.

A szombathelyi tankerület igazgatója közben azt közölte lapunkkal, hogy a kinevezés még nem történt meg, az államtitkár még nem döntött.

Bezáratta az iskola ajtóit a tanítási időben

Nagyné Tancsics Ildikó az elmúlt öt évben a vépi Hatos Ferenc Általános Iskola igazgatója volt, megbízatása most járt le, a vépi iskola honlapján még most is igazgatóként szerepel. A szabályok szerint pályázat nélkül újabb öt évre kinevezhették volna, de a KLIK úgy döntött, hogy kiírják a pályázatot . Valószínűleg azért, mert ott sem kapta meg sem a tantestület, sem a szülők, sem az önkormányzat támogatását. Vépen egyébként a mai napig nincs igazgató, legalábbis az önkormányzat nem tud kinevezésről, ahogyan ezt Kovács Péter polgármester írta pénteki hírlevelében.

Tavaly ősszel komoly botrány tört ki amúgy a vépi iskolában. Egy szülő az iskola területén megpofozta egy másik szülő gyermekét, ezek után Nagyné Tancsics Ildikó kiadta utasításba, hogy tanítási időben be kell zárni az iskola ajtóit. Közben azonban a katasztrófavédelem ellenőrzést tartott, miután egy szülő értesítette őket, mert attól tartott, hogy egy tűz esetén a gyerekek a zárt ajtók miatt nem tudnak kimenekülni.

A katasztrófavédelem ellenőrzésén kiderült, hogy az iskola három ajtaja közül egyiket sem lehet belülről kinyitni, még az erre a célra rendszeresített pánikgomb segítségével sem. A hatóság ezért egymillió forintos büntetést rótt ki, és több mint fél évig ment a huzavona, hogy kinek is kell kifizetnie a bírságot. Az iskola a KLIK-re, a KLIK az önkormányzatra mutogatott, az önkormányzat azzal érvelt, hogy nem voltak ott, amikor a jegyzőkönyv készült az ellenőrzésről.

Az egy évből könnyen lesz több is

Ráadásul az ellenőrzés azt is megállapította, hogy az iskola tűzvédelmi szabályzata nem felel meg az érvényes rendeleteknek, de a szabályzatban az is benne volt, hogy az iskola ajtóit tanítási időben nem szabad kulcsra zárni. Kovács Péter polgármester most azt mondta, megnyerték a pert a katasztrófavédelemmel szemben, az egymilliót nem az önkormányzatnak kell kifizetnie, ez most már az iskola és a KLIK ügye.

Valószínű, hogy ez az eset is közrejátszott abban, hogy Nagyné Tancsics Ildikó további vépi megbízatását nem támogatták. Most viszont megbízott igazgatóként a szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolát fogja igazgatni, annak ellenére, hogy kinevezését itt sem támogatta senki. A megbízás egy évre szól de ismerve a KLIK és az oktatási államtitkárság gyakorlatát, nem kizárt, hogy jövőre megkapja az ötéves kinevezését.

Írtunk a KLIK-nek és a szombathelyi tankerületnek is, hogy a kinevezés tényét erősítsék meg, választ egyelőre nem kaptunk. Ha válaszolnak, azt természetesen közöljük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet