Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása

Újra kell tárgyalni a támogatási szerződést a kormánnyal.

Az előzetes koncepcióban szereplő bruttó 1,8 milliárd forint helyett nettó (áfa nélkül) 2 milliárd 718 millióba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása - derül ki a hétfő szombathelyi közgyűlés elé kerülő anyagból.

Forrés: szombathely.varosom.hu

A megvalósíthatósági tanulmányt az Equinox Kft. készítette, a több mint egymilliárdos drágulást a folyamatos áremelkedésekkel indokolták. Az idén az anyagköltségek 7-20, a személyi jellegű kiadások 15-22, az egyéb költségek 4-13 százalékkal emelkednek az építőiparban. A jövő évre vonatkozó előrejelzések további, 9-20 százalékos áremelkedést mutatnak.

Az előterjesztés szerint így módosítani kell a kormánnyal kötött megállapodást, a felújítást ugyanis az állam fizetné. Most egyáltalán nem biztos, hogy az egyeztetések sikeresek lesznek, ugyanis a Modern Városok programjában szereplő felújítások finanszírozási többször módosította a kormány.

Forrás: kastelyok.com

A Modern Városok Programja Sok mindent ígértek Szombathelynek a Modern Városok programban, de csak egy részére van pénz 2018. July 12. 08:06 elvileg 2015-ben indult, ekkor ígérték meg a Gothard-kastély felújítását is. 2016 augusztusában kiderült, hogy újra kell gondolni a terveket Elfogyott a pénz, az uniós pénzek menthetik meg a Modern Városok programját? 2016. August 17. 07:40 , és leállítottak több állami beruházást, például gyorsforgalmi útépítéseket.

Aztán hirtelen kijött egy kormányrendelet , amiben a kormány kijelentette, hogy a Modern Városok programban szereplő beruházások közül, amit csak lehet, dolgozzanak át úgy, hogy EU-forrásból finanszírozható legyen Elfogyott a pénz, az uniós pénzek menthetik meg a Modern Városok programját? 2016. August 17. 07:40 .

November végén Varga Mihály pénzügyminiszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének pénteki közgyűlése után már azt javasolta Modern Városok programja: Állami támogatás helyett az önkormányzatoknak kell takarékoskodniuk, hogy megvalósíthassák a terveket 2018. November 25. 16:35 a városoknak, képezzenek tartalékot, hogy nehézségek esetén is meg tudják valósítani beruházásaikat.

A Gothard-kastélyra eddig 94,5 milliót kapott a város a kormánytól, többek között ebből készült az idézett tanulmány is.

Ráférne a felújítás a kastélyra

A kastélyt az 1600-évek végén építették, 1878-80 között alakították át, 1918-ban kapta a csillagvizsgáló tornyot. Az utolsó, részleges felújítás 1985-59-ben történt, a tavalyi évig szükséglakások működtek a kastélyban. Az ingatlan az önkormányzat tulajdonában van.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet