Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása

Újra kell tárgyalni a támogatási szerződést a kormánnyal.

Az előzetes koncepcióban szereplő bruttó 1,8 milliárd forint helyett nettó (áfa nélkül) 2 milliárd 718 millióba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása - derül ki a hétfő szombathelyi közgyűlés elé kerülő anyagból.

Forrés: szombathely.varosom.hu

A megvalósíthatósági tanulmányt az Equinox Kft. készítette, a több mint egymilliárdos drágulást a folyamatos áremelkedésekkel indokolták. Az idén az anyagköltségek 7-20, a személyi jellegű kiadások 15-22, az egyéb költségek 4-13 százalékkal emelkednek az építőiparban. A jövő évre vonatkozó előrejelzések további, 9-20 százalékos áremelkedést mutatnak.

Az előterjesztés szerint így módosítani kell a kormánnyal kötött megállapodást, a felújítást ugyanis az állam fizetné. Most egyáltalán nem biztos, hogy az egyeztetések sikeresek lesznek, ugyanis a Modern Városok programjában szereplő felújítások finanszírozási többször módosította a kormány.

Forrás: kastelyok.com

A Modern Városok Programja Sok mindent ígértek Szombathelynek a Modern Városok programban, de csak egy részére van pénz 2018. July 12. 08:06 elvileg 2015-ben indult, ekkor ígérték meg a Gothard-kastély felújítását is. 2016 augusztusában kiderült, hogy újra kell gondolni a terveket Elfogyott a pénz, az uniós pénzek menthetik meg a Modern Városok programját? 2016. August 17. 07:40 , és leállítottak több állami beruházást, például gyorsforgalmi útépítéseket.

Aztán hirtelen kijött egy kormányrendelet, amiben a kormány kijelentette, hogy a Modern Városok programban szereplő beruházások közül, amit csak lehet, dolgozzanak át úgy, hogy EU-forrásból finanszírozható legyen Elfogyott a pénz, az uniós pénzek menthetik meg a Modern Városok programját? 2016. August 17. 07:40 .

November végén Varga Mihály pénzügyminiszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének pénteki közgyűlése után már azt javasolta Modern Városok programja: Állami támogatás helyett az önkormányzatoknak kell takarékoskodniuk, hogy megvalósíthassák a terveket 2018. November 25. 16:35 a városoknak, képezzenek tartalékot, hogy nehézségek esetén is meg tudják valósítani beruházásaikat.

A Gothard-kastélyra eddig 94,5 milliót kapott a város a kormánytól, többek között ebből készült az idézett tanulmány is.

Ráférne a felújítás a kastélyra

A kastélyt az 1600-évek végén építették, 1878-80 között alakították át, 1918-ban kapta a csillagvizsgáló tornyot. Az utolsó, részleges felújítás 1985-59-ben történt, a tavalyi évig szükséglakások működtek a kastélyban. Az ingatlan az önkormányzat tulajdonában van.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet