Elfogyott a pénz, az uniós pénzek menthetik meg a Modern Városok programját?

Már egy kormányhatározat is szól arról, hogy újra kell gondolni a szerződéseket.

Alig néhány napja írtunk arról Visszaépítették a megszüntetésre ítélt szombathelyi parkolót 2016. August 11. 07:45 , hogy egyelőre sehol sem tart Szombathelyen a Berzsenyi tér felújítása, és hogy semmi látható nyoma sincs annak, hogy a Szent Márton Tervbe foglalt Szent Márton utca felújításánál történne valami. De nem csak ezek az aggasztó jelek érkeztek.

Július végén derült ki Csak 2x1 sávos lesz a Körmend-Rábafüzes szakasz, nem lesz új szombathelyi elkerülő sem 2016. July 31. 11:36 , hogy a szombathelyi elkerülő jó részének felújítása sem folytatódik, és több, korábban bejelentetett útfelújítást, építést halasztottak későbbre, illetve vettek ki az előre bejelentett tervekből. Ilyen a későbbre halasztott M8-as kiépítése, a sokat emlegetett M9-esre pedig még csak kezdési időpont sincs.

Orbán Viktor és Puskás Tivadar szerződéseket ír alá
Bonyhádi Zoltán

Szépen hangzó, nagy nyilvánosság előtti bejelentések

Pedig tervekből volt bőven. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly nyár vége óta járta a országot, pontosabban a megyejogú városokat, és mindenhol nagyokat ígért. Szombathelyre november 11-én jutott el Orbán Viktor ma jött, győzött, sokmilliárdos tuti fejlesztéseket ígért be Szombathelynek 2015. November 17. 18:14 , ahol ezeket ígérte meg:

 • a Szent Márton-terv második ütemében ötmilliárd forintot kap a város;
 • nemcsak a 86-os utat hozzák el Szombathelyig, hanem négysávos gyorsforgalmi úttal kötik össze a várost Kőszeggel, no és Zalaegerszeggel is;
 • mivel újabb munkaerőre van szükség a városban, újdonsült lakásprogramot dolgoznak ki azoknak, akik itt képzelik el az életüket;
 • Dozmat víztározót kap, ezzel megoldják Szombathely és környéke árvízvédelmét;
 • ígéretet tett a Gothard-kastély rekonstrukciójára, amely később zarándokházként funkcionálhat;
 • szóba került, hogy méltó helyre kéne helyezni Schrammel Imre, keramikus gyűjteményét, ezért a Képtár felújítása is része a megállapodásnak (A művész az MMA-s Fekete György ezeréves jó barátja, idén nyáron egyébként gyűjteményes kiállítása nyílt a Képtárban, amit Fekete nyitott meg.);
 • a Szent Márton-terv részeként a buszpályaudvar elköltözhet végre az Ady térről, a város frekventált helyéről a Vasútállomás környékére;
 • a fedett uszoda felújításának pedig megkezdődhet a harmadik üteme, amihez mindegy 2,5 milliárd forint plusz kéne.
 • Röpködtek a milliárdok és tízmilliárdok

  Tény, hogy ezek közül már elindult az uszoda felújítása, igaz, egyelőre csak a második ütem, az itt megígért harmadik ütemnek még csak az alapkövét rakták le Politikai show a szombathelyi uszodabővítés alapkövének lerakásánál 2016. July 29. 15:54 . Van sok olyan, amiről nem tudunk, például az újabb ötmilliárd forint a Szent Márton Tervre, ez a második ütem lenne a Szent Márton út és környékének felújítása. A buszpályaudvar költözésével kapcsolatban sem történt semmi látványos, a Szombathely és Zalaegerszeg közti kétszer kétsávos főútról meg éppen nemrég mondtak le Csak 2x1 sávos lesz a Körmend-Rábafüzes szakasz, nem lesz új szombathelyi elkerülő sem 2016. July 31. 11:36 .

  A szombathelyi uszoda második üteme azért épül
  Vágvölgyi Bálint

  De nem csak Szombathelynek ígért nagyokat a miniszterelnök, Nagykanizsára elvileg 500 hektáros ipari parkot, újabb utakat vitt, Kaposvárra szintén utakat, sportcsarnokot és uszodát, Debrecenbe ötmilliárd forintos fejlesztést, Egerbe 50 milliárdot. És a sort folytathatnánk.

  Az idén júniusra már 1600-1700 milliárd forintot ígért oda Orbán Viktor országjárása közben, és mindezt az ún. Modern Városok programban, ezt amúgy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszter-helyettese is megerősített a Portfolio.hu-nak adott interjújában. Ami azért jelentős összeg az ország éves költségvetéséhez viszonyítva is.

  Mndezek után aztán július végén megjelent egy kormányrendelet, amiben a kormány kijelenti,hogy a Modern Városok programban szereplő beruházások közül, amit csak lehet, dolgozzanak át úgy, hogy EU-forrásból finanszírozható legyen.

  Itt a teljes határozat:

  „A Kormány
  1. egyetért azzal, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósuló azon beruházások, amelyek költségei elszámolhatóak valamelyik operatív programban, kizárólag európai uniós alapokból származó támogatások bevonásával valósuljanak meg;

  2. felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert és az irányító hatóságokért felelős minisztereket, hogy a Modern Városok Program keretében tervezett fejlesztések tekintetében az operatív programokhoz történő illeszkedés vizsgálatát tegyék meg;
  Felelős: Miniszterelnökséget vezető miniszter és az érintett miniszterek
  Határidő: folyamatos

  3. felkéri az érintett megyei jogú városok önkormányzatait, hogy a nemzetgazdasági miniszter bevonásával, az 1. pontban foglalt céllal összhangban kezdeményezzék az integrált területi programok módosítását azok felülvizsgálata során;
  Felelős: nemzetgazdasági miniszter
  Határidő: folyamatos

  4. felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az 1. pont szerinti feladat végrehajtásáról számoljon be a Kormánynak.
  Felelős: Miniszterelnökséget vezető miniszter
  Határidő: első alkalommal 2016. október 31., ezt követően félévente…”

  Vagyis, először Orbán Viktor körbeutazza az országot, itt is ígér milliárdot, ott is pár tízmilliárdot, és ezekre a nyilvánosság előtt szerződéseket is köt. Aztán a tervekből kidobnak néhányt, látszik, hogy megpróbálják visszafogni a pénzeket, majd azt mondják, hogy amit megígértek, azt az EU támogatásával kell megcsinálni. Közben tombol az Európai Unió ellene kormánypropaganda.

  Mert a pénz egy része elfogyott, másik része soha nem volt meg, az Uniónak meg amúgy is az a dolga, hogy fizessen. Ha valami elkészül, az a kormány sikere, ha valami nem készül el, az az EU hibája. Így kell ezt.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet