3 264 611 Ft, 146 támogató. Köszönjük!
Légy része az igazságnak!

A Soproni Bíróság bűnösnek találta az aktivista Udvaros Dorottyát (is)

A természetet védték a Fertő tónál az állami pusztítással szemben.

Folytatódik a hazai természetvédelem történetének egyik legabszurdabb pere. Elsőfokon bűnösnek találta a Soproni Bíróság Udvaros Dorottyát és a Greenpeace fecskementő aktivistáit, akik az ökológiai válság kellős közepén a természetet védték a Fertő tónál az állami pusztítással szemben. Az aktivisták fellebbeznek a döntés ellen - közölte a Greenpeace Magyarország.

A bíróság ítélete szerint a természetvédők bűncselekményt követtek el, amikor két évvel ezelőtt a lebontásra ítélt Fertő tavi cölöpházakról levágták a madárhálót, hogy az Afrikából hazatérő fecskék újra költhessenek tavalyi fészkeikben. Az akcióban résztvevő Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze korábban is elmondta, hogy szerinte tette nem volt veszélyes a társadalomra, hanem jó cselekedet volt.

Udvaros Dorottya szerint jó cselekedet volt a madárhálók levágása, nem pedig bűncselekmény.
Járdány Bence / Greenpeace

A Greenpeace szerint megdöbbentő, hogy miközben pusztul az élővilág, száradnak ki természetes vizeink, amikor harminchét folyónk van kiszáradófélben, és ezer tavunk tűnt el a Kiskunságban, akkor azokat nevezik bűnösnek, akik ezeket az értékeinket védik. A fecskementő aktivisták pere azért is megdöbbentő a zöldszervezet szerint, mert az eljárásban a bíróság elzárkózott attól, hogy beidézze a Greenpeace tanúit, illetve figyelmen kívül hagyta korábban a rendőrségen tett vallomásaikat.

"Felháborítónak tartjuk, hogy az állam ahelyett, hogy megvédené természeti értékeinket, azokat akarja meghurcolni, akik elvégzik helyette ezt a feladatot. Hiába hívják bűncselekménynek, a Greenpeace aktivistáit semmilyen eljárással nem lehet eltántorítani attól, hogy megóvják a természetet a következő generációknak” – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitáskampány-felelőse.

Múlt hét pénteken egy másik, Fertő tóval kapcsolatos ügyben pert nyert a Greenpeace a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatallal szemben, amit a Győri Törvényszék a Fertő tóra kiadott építési engedély ügyében új eljárásra kötelezett. Korábban pedig Udvaros Dorottya interjút is adott az enyugatnak , amiben elmondta, miért tartja fontosnak a Fertő ügyét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ha további híreket és információkat is szeretne megtudni Sopronból és környékéről, iratkozzon fel az enyugat.hu facebook oldalára

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet