Tele van szeméttel a Gyöngyös patak medre

A Vízügyi Igazgatóság szerint az illegális hulladéklerakás hatalmas gondoz okoz, a megoldáshoz intézkedések kellenének.

"Hogyan lehet ilyen szemetes a város, ha rengeteg a közmunkás?" - tette fel a kérdést levelében olvasónk, aki képet is küldött a Lipp Vilmos és Váci utcákat összekötő Gyöngyös-híd melletti patakmederről.

Gyalogoshíd a Gyöngyös patak felett
Mészáros D. Zsolt

Kimentünk a helyszínre és megállapítottuk, hogy olvasónknak igaza van, a patakmeder tényleg szemetes, és az is látszik, hogy a szemét jó részét valaki egyszerre szórta bele. Ekkor készültek fotósunk képei.

A patakmedrek viszont nem az önkormányzatokhoz, hanem a vízügyi igazgatóságokhoz tartoznak, lakott területen belül is. Megkerestük hát a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, és fotót is küldtünk a Gyöngyös-mederben látottakról.

Gyalogoshíd a Gyöngyös patak felett
Mészáros D. Zsolt

Viszonylag gyorsan válaszoltak. Mint írták, az illegálisan kihelyezett hulladék mindennapos problémát jelent nekik is, és hogy folyamatosan dolgoznak a hulladék eltüntetésén. Tavaly májusban egyébként erről már írtunk Vas megyében is alig győzik kiszedni a dzsuvát a vízből 2021. May 12. 14:59 , és megmutattuk, mennyire szemetesek Szombathely és a térség élővizei.

Az igazgatóság azt is írja, hogy a szombathelyi szakaszon átlagosan heti 40 órában dolgoznak az illegális hulladék eltávolításán, többször van szükség a lakossági és zöldhulladék okozta torlaszok felszámolására is, ehhez gépi és kézi erőt is igénybe vesznek.

Gyalogoshíd a Gyöngyös patak felett
Mészáros D. Zsolt

Hozzáteszik, Szombathelyen különösen sok illegálisan kihelyezett hulladék található a Sorok utcában, a Gyöngyös belterületi szakaszán a Perint-patak környezetében, illetve a Rába-folyó teljes, az igazgatósághoz tartozó szakaszán.

Mit írják, az olvasónk által jelzett hulladékot azonnal el fogják szállítani, a munkát közfoglalkoztatottak végzik el. De megjegyzik, az említett területen szükség lenne köztéri hulladékgyűjtőkre.

Gyalogoshíd a Gyöngyös patak felett
Mészáros D. Zsolt

Kritikát is megfogalmaztak, mint írják, sajnálattal tapasztalják, hogy miközben vannak erre hivatott szervezetek, nem tesznek lépéseket az illegális szemetelés visszaszorítására, az elkövetők tetten érésére, megbüntetésére, a hatékony megelőzésre.

A jelenlegi tevékenységük arra korlátozódik, hogy „felfedezik” az illegális hulladékot, majd felszólítják az igazgatóságot, hogy távolítsa el.

Gyalogoshíd a Gyöngyös patak felett
Mészáros D. Zsolt

Azt is hozzáteszik, ehhez a tevékenységhez nincsenek pénzügyi forrásaik, de ettől függetlenül elvégzik a munkát.


A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság válasza

Igazgatóságunk vagyonkezelésében lévő területein a lakosság által illegálisan kihelyezett hulladék (zöld, kommunális, veszélyes) mindennapos problémát jelent, s mely hulladékok felszámolásán folyamatosan dolgozunk.

A Szombathelyi Szakaszmérnökség működési területén átlagosan heti 40 órában folyik az illegálisan kihelyezett hulladék eltávolítása, majd elszállítása a vízfolyások és környezetük megfelelő állapotban tartása érdekében. Ezen felül vannak rendkívüli beavatkozást igénylő munkavégzések, mint például a torlaszok eltávolítása (zöld és kommunális hulladék egyaránt) kézi, vagy (és) gépi erővel.

Az illegálisan kihelyezett hulladék lakott területen belül sajnos mindenhol jelen van, de a nehezen megközelíthető (legtöbbször csak négy kerék meghajtású gépjárművel) helyszíneken is találkozhatunk vele nap, mint nap.

Szombathelyen különösen sok illegálisan kihelyezett hulladék található a Sorok utcában, a Gyöngyös-műcsatorna belterületi szakaszán a Perint-patak környezetében, illetve a Rába-folyó igazgatóságunkhoz tartozó teljes szakaszán is jelen van sajnálatos módon.

Olvasójuk által jelzett helyszínen felhalmozódott illegális hulladék eltávolításáról és elszállításáról Szombathelyi Szakaszmérnökségünk gondoskodni fog, a munkát közfoglalkoztatott munkatársaink fogják elvégezni.

Szükségesnek tartanánk, hogy ezen a területen köztéri hulladékgyűjtőket helyezzenek ki, ezzel is csökkentve az illegális szemetelést.

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy miközben vannak erre hivatott szervezetek, nem tesznek lépéseket az illegális szemetelés visszaszorítására, az elkövetők tetten érésére, megbüntetésére, a hatékony megelőzésre.

A jelenlegi tevékenység arra korlátozódik, hogy „felfedezik” az illegális hulladékot, majd felszólítják igazgatóságunkat, hogy távolítsa el a területről. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak erre a tevékenységre nem biztosítottak a pénzügyi források, de természetesen működési területünkön belül, a lakosság által közterületként használt területekről eltávolítjuk a hulladékot.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Vas megyében is alig győzik kiszedni a dzsuvát a vízből

Meggyeskovácsinál hetek óta egy szeméttorlasszal küzdenek a Rábán, Szombathelyen a Sorok utca okozza a legtöbb gondot.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet