Vas megyében is alig győzik kiszedni a dzsuvát a vízből

Meggyeskovácsinál hetek óta egy szeméttorlasszal küzdenek a Rábán, Szombathelyen a Sorok utca okozza a legtöbb gondot.

Az elmúlt időszakban számos sokkoló fotó látott napvilágot a Tiszát elárasztó, és néha eltorlaszoló szennyezésekről.

De nem kell elmenni a Tiszáig, elég elsétálni a Gyöngyösig vagy a Perintig, hogy ilyen látvány fogadjon bennünket.

Az Aranypatak az Illés Akadémia közelében
Mészáros D. Zsolt

A helyzet persze még így is sokkal jobb, mint mondjuk az ukrán határon, ugyanakkor teljesen érthetetlen, hogy miért gondolja valaki, hogy az elkopott autógumiknak – amiket ingyen le lehet adni a gyűjtőhelyen - egy romantikus patakban a helye.

Perint pataki életkép
Mészáros D. Zsolt

És vajon miért olyan irgalmatlanul nehéz megállni, hogy a kifogyott ásványvizes palackot a folyóba dobjuk, majd nézzük, hogy úszik el a dinnyehéjjal együtt?

Az illegális erdőszéli szeméthegyek elszállítása sem egyszerű feladat, de a vízből kiszedni a PET-palackokat, rossz bicikliket és autógumit, ennél is macerásabb.

PET-palack sziget a Gyöngyösön
Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A szombathelyi mérnökség területén átlagosan heti 40 órában folyik az illegálisan kihelyezett hulladék eltávolítása – közölte megkeresésünkre Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Az illegális hulladék lakott területen belül mindenhol jelen van, és külön gondot okoznak azok a nehezen megközelíthető helyszínek, amiket a cég csak terepjárókkal, esetleg úgy sem tud megközelíteni.

Szombathely, Sorok utca: amikor ott jártunk, látszólag nem volt nagy gond, de nem volt nehéz szemetet találni a mederben
Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen különösen sok illegálisan kihelyezett hulladék található a Sorok utcában, a Perint-patak környezetében, és sajnos ugyanez érvényes Rábára is.

Romantikus fények a Gyöngyös tanakajdi szakaszánál
Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Ez utóbbi folyóban egy hatalmas, mintegy 80-90 méter (!) hosszú torlasz alakult ki Meggyeskovácsinál, aminek eltakarításán már két hete dolgoznak a szakemberek – tudtuk meg.

Egy országos projekt keretében a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területéről többek között másfél tonna veszélyes hulladékot (elektronikai eszközök, gumiabroncsok stb.) hulladékot gyűjtöttek be.

A Répce-part Szakonynál
Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A soha véget nem érő munkát a cég részben saját maga, részben külső vállalkozások bevonásával végzi; mi pedig értetlenül állunk a jelenség előtt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód