Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még12nap.
Légy része az igazságnak!

„Ha éppen nem fúrja senki a falat, akkor egymással üvöltöznek”

Tényleg hangosabb Szombathely, mint tíz évvel ezelőtt?

Jó tíz évvel ezelőtt a Budapesti Műszaki Egyetem kollégiumában egy bosszús diák létrehozott egy weboldalt, aminek egyetlen funkciója volt. Be lehetett állítani rajta azt az információt, hogy

Írunk arról, amit tudni érdemes.
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

„fúrnak” vagy „nem fúrnak”.

Mindez onnan jutott eszembe, hogy az utóbbi hetekben-hónapokban több ismerősöm is azt állította, hogy Szombathely belvárosa sokkal hangosabb, mint mondjuk 10-15 évvel ezelőtt volt.

Nemcsak többet fúrnak-faragnak, kalapálnak a szomszédok, de úgy általánosságban is harsányabb lett az élet. És ugyanezt állította egy másik, a város egyik lakótelepén élő házaspár is.

Zajosabbak vagyunk, mint korábban?
Mészáros D. Zsolt

Vannak, akik bútorokat tologatnak rendszeresen, mások az autót túráztatják a ház előtt, bőgetik a mulatós zenét, esetleg a családi perpatvar pikáns részleteit ismeri meg az egész környék a nyitott ablakokon át.

Mindezek tükrében figyelemre méltó az a térkép, amelyet néhány évvel ezelőtt közölt az Eurostat.

A lakosság hány százaléka panaszkodott a hangos szomszédra vagy a zajos utcára (2019)
Eurostat

Ezek szerint a magyarok nagyon keveset panaszkodnak a szomszédra vagy az utcáról érkező zajokra, nem úgy, mint a németek, dánok, hollandok vagy a portugálok.

Ennek lehet az oka, hogy mi csendesebbek vagyunk, de könnyen lehet az is, hogy magasabb az ingerküszöbünk, vagy éppen szeretünk ugyan panaszkodni, de ez a panasz már nem jut el a hatóságokhoz.

A csendháborítással kapcsolatos bejelentések zöme a 112-es hívásfogadóba érkezik, ahonnan indokolt esetben értesítik a rendőrséget.

„A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság ilyen jellegű statisztikai kimutatást nem vezet. A rendőrök az összes Főkapitányságra beérkező bejelentésre megteszik a szükséges intézkedéseket, a jogsértő cselekményeket szankcionálják”

- írta megkeresésünkre Seffer Lilla, a Vas megyei rendőrség szóvivője.

Mivel hivatalos adatok nincsenek, így most inkább olvasóink tapasztalatára vagyunk kíváncsiak.

Lapunk ez év elején közölt egy hosszabb írást Mit tehetünk, ha megőrült a szomszéd, vagy csak ha túl zajos? 2013. February 04. 10:24 a zűrös szomszédokról, a csendháborításról és annak lehetséges következményeiről.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Mit tehetünk, ha megőrült a szomszéd, vagy csak ha túl zajos?

Kinek, milyen jogai és milyen lehetőségei vannak, ha gondjai akadnak a szomszédokkal?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra