Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha nagy összeget venne fel ATM-ből, még meglepetés is érheti

Egyes bankok változtattak az ATM-es készpénzfelvételi limiten.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az egyes bankok ATM-es készpénzfelvételi limitjét több tényező befolyásolja, leginkább az, hogy hány bankjegy fér ki a kiadó nyíláson - olvasható a 24.hu portálon. Ha ez például 40 bankjegy, akkor húszrezesekből 800 ezer forint értékben lehet felvenni, azonban nem mindig vannak 20 ezresek az automatában.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Van, ahol mindegy, hogy saját banki vagy idegen banki kártyát használunk-e, egyforma összeget vehetünk fel. Ahol nem így van, ott szinte mindig idegen kártyával vehetünk fel kevesebbet, kivéve az MKB-t, ahol az idegen kártyás pénzfelvétre nincs külön limit. Saját banki ügyfeleiknél akkor sem lehet 200 ezer forintnál többet felvenni egy tranzakcióval, ha az ügyfél ennél magasabb napi limitet állított be. A legkevesebbet az OTP-nél lehet egy tranzakcióval felvenni idegen kártyával, 100 ezer forintot.

A Raiffeisennél kártyatípustól függ, mennyi pénzt lehet felvenni egyszerre saját kártyával. Díj ellenében kérhető adott napra limitemelés, maximum a számlaegyenleg erejéig, így a bank által kibocsátott kártyával egy tranzakcióval legfeljebb 800 ezer forint vehető fel automatáikból. A K&H azt írta, hogy náluk nagyjából száz ATM már úgy működik, hogy az éppen rendelkezésre álló bankjegyek alapján még a tranzakció megkezdése előtt jelzi, mekkora az adott automatából maximálisan felvehető összeg.

A nagyobb bankok zöme úgy nyilatkozott a 24.hu-nak, hogy nem változtattak mostanában azon, hogy egy tranzakcióval legfeljebb mennyi készpénzt lehet felvenni az ATM-jeikből. Kivétel az UniCredit, ahol még tavaly ősszel 1 millió forintról 250 ezer forintra csökkentették az idegen kártyás készpénzfelvételi maximumot tranzakciónként. Az Erste  ATM-ein márciusban a többi piaci szereplő gyakorlatához igazította az idegen kártyákra vonatkozó készpénzfelvételi limitet. Összegszerűen nem nyilatkoztak, de ez azt jelenti, hogy a korábbi 800 ezer forint helyett egyszerre már csak maximum 200 ezer forintot lehet felvenni náluk idegen bankkártyával.

Az MNB tájékoztatása szerint központilag csak egy korlátozás van, 75 ezer forintnál nem lehet kevesebb a készpénzfelvétel műveleti értékhatára. Ez a szabály a pénzügyi rezsicsökkentés 2013-as bevezetése óta él annak érdekében, hogy két tranzakcióval biztosan fel lehessen venni az ATM-ekből a legfeljebb 150 ezer forintot ingyenesen, függetlenül attól, hogy az adott bankhoz tartozik-e a kártyánk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hasznos

Hirdetés