Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ha segítségre van szüksége, ide forduljon!

A kötelező elszigetelődés melegágya a családon belüli bántalmazásnak. Ha Önnek, vagy a környezetének segítségre van szüksége, van kihez fordulni.

A koronavírus elleni védekezés egyik fontos eszköze a "maradj otthon", a bezártság viszont felerősíthet számos negatív folyamatot is.

Kihez fordulhatok, ha baj van?

Összeállításunk elsősorban Vas megyére vonatkozik.

Az Áldozatsegítő Központ zöldvonala a 06-80-225-225 -ös számon hívható a nap 24 órájában. Szombathelyi címük: Thököly I. u. 14. fsz. 6.

"Az alacsonyküszöbű szolgáltatás ingyenes, beutaló nélkül, anonim módon (teljes körű segítségnyújtás esetén szükség van a személyazonosság felvállalására) igénybe vehető." A központ céljai között szerepel, hogy "a krízis okozta megváltozott élethelyzetet helyreállítsa; pszichológusi segítséget nyújtson súlyos trauma esetén, valamint patrónusszobát működtetnek védett szálláshelyre jutásig."

Nem kizárólag családon belüli erőszak áldozatainak nyújtanak segítséget, hanem más bűncselekmény áldozatainak is.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat szintén a nap 24 órájában ingyenesen elérhető a 06-80-20-55-20 -as telefonszámon. Kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció- és emberkereskedelem áldozatainak nyújtanak segítséget. Szükség esetén az áldozatok elhelyezéséről is gondoskodnak titkos menedékházakban, átmeneti szálláshelyekben, ahol 2-6 hónapot lehet eltölteni. A rendszer utolsó lépcsőfokát a félutas házak jelentik, ahol a bántalmazottak legfeljebb 5 évig tartózkodhatnak. Közben felépíthetik önálló életvitelüket, munkát találhatnak és fejlődhetnek, hogy a következő kapcsolatukban el tudják kerülni a bántalmazott szerepet.

Most különösen fontos, hogy amit hallunk, látunk, ne hagyjuk szó nélkül.

A jelenlegi helyzet sajnos a bántalmazóknak kedvez. Az áldozataikat sokkal könnyebben tudják elszigetelni a külvilágtól, így kisebb az esély arra, hogy mások észreveszik a jeleket és segítséget nyújtanak. A bántalmazottnak is nehezebb segítséget kérnie a folyamatos kontroll alatt. A bezártság miatt a feszültség nő, ami fokozhatja a bántalmazás mértékét.

Mit tehetek, ha valaki bajban van?

Például ha a lépcsőházban találkozunk egy kiabáló párral vagy családdal, és közeli viszonyban vagyunk velük, kérdezzük meg, tudunk-e nekik bármiben segíteni. Indíthatunk azzal is, hogy hogy bírják a bezártságot, jól vannak-e. Próbáljunk kapcsolatot teremteni és felmérni a látható jeleket: vajon egy hétköznapi veszekedést csíptünk el, vagy komolyabb az ügy?

Ha nem állunk ilyen közeli viszonyban, de bántalmazást feltételező hangokat hallunk a szomszédból, fontoljuk meg, életveszélyben van-e valaki. Ha igen, inkább a rendőrséget hívjuk. Amennyiben nem, a fent említett számokon tegyünk bejelentést akár név nélkül. Ha tévedtünk, tévedtünk. Előfordul. Ha viszont valóban baj van, megmenthetjük valaki életét.

Ne kockáztassuk saját testi épségünket! Sokszor az is elég, ha a bántalmazó úgy érzi, figyelik. Ha bármilyen okból kifolyólag bekopogunk valahova, ne felejtsük el a védőfelszerelést sem!

Nem csak bántalmazás során kerülhet valaki bajba. Az elhanyagoltság is fontos tényező.

Figyeljünk az idős emberekre a környezetünkben. Magányosak lehetnek, akiket most nem látogat a családjuk. Figyeljük meg napi rutinjukat: mikor viszi le a kutyát sétáltatni, szokott e hangosan tévézni, halljuk e a köhögését reggelente? Ha furcsaságot észlelünk, vagy régóta nem tudunk róluk semmit, kérdezzünk rá ismerősöknél, szomszédoknál, tudnak-e valamit. Amennyiben vagyunk olyan viszonyban az érintett személlyel, hozzá is bekopoghatunk, hogy megkérdezzük, minden rendben van-e. Ha nem állunk ilyen közel hozzá, esetleg félünk a fertőzéstől (vagy attól, hogy őt fertőzzük meg), kérjünk további segítséget a fenti telefonszámon.

Továábbi szervezetek, ahonnan segítséget kérhet, ha Önt, vagy gyermekeit bántalmazzák:

 • Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Telefon: 94/505-281
 • Vas Megyei Családterápiás Egyesület Telefon: 30/219-04-15
 • Egyházmegyei Karitász Családsegítő Szakszolgálat Telefon: 94/317-902
 • Vas Megyei Markusovszky Kórház Telefon: 94/311-542
 • Kék Vonal (segítség a veszélyben lévő gyermekek és fiatalok részére) Telefon: 80/505-000
 • NANE Segélyvonal (a bántalmazott nők és gyermekek részére jogi és egyéb tanácsok) Telefon: 80/505-101 (szerda kivételével minden este 18.00-22.00 óra között)
 • Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának Bűnmegelőzési Alosztálya Telefon: 94/521-065
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hasznos

  Tovább az oldalra